Menu Sluiten

Kaaskop aan de Costa Daurada: Altafulla en Torredembarra

In de vorige blog hebben we de stad Tarragona door en door leren kennen, maar er is nog veel meer te beleven aan de Costa Daurada. Het heet niet voor niets “de gouden kust” van Spanje, want er zijn schatten aan badplaatsen te vinden. Vanuit Tarragona kun je de badplaatsen ten noorden gemakkelijk bereiken met zowel de bus als trein. Of je kiest ervoor om langs de kliffen te wandelen en slangen tegen te komen in de bossen nabij de prachtige calas. Voor ieder wat wils. Ik vermijd in ieder geval bepaalde bosjes.

In dit blog beginnen we onze reis op het Platja El Miracle in Tarragona en lopen vanuit daar richting Platja d’Arabassa en Platja Llarga. Hier verlaten we Tarragona en bezoeken we een aantal speciale kustplaatsen in de noordelijke delen van de Costa Daurada. Afgelopen weekend ben ik met mijn huisgenootje Xavier namelijk ‘even’ op avontuur geweest langs de noordelijke kuststrook van Tarragona. Tot aan Altafulla, 19 (!) kilometer verder. Ik heb na twee dagen nog steeds last van mijn voeten, want ik moest deze avontuurlijke tocht zo nodig afleggen op mijn Adidas-slippertjes. Ook met papa en mama heb ik vanuit Altafulla tot Torredembarra mijn voeten zo nodig gebruikt. Tim, wat dramatisch weer, laten we gewoon beginnen. Lees je mee?

Tarragona

De vorige keer heb ik zeker, naar mijn mening, Tarragona zo compleet mogelijk proberen te beschrijven zodat je helemaal summer-prepared hier op bezoek kunt komen. Toch had ik geen idee dat de stranden buiten Platja El Miracle zo mooi konden zijn. Het is namelijk zo dat het pas de laatste weken écht zonnig is. We beginnen hier met z’n allen in de zomer vibe te komen en de toeristen beginnen langzaam maar zeker de stranden van Tarragona in te dekken. Het is dus ook dat ik pas afgelopen weekend voor het eerst op de andere stranden van Tarragona ben geweest.

Vanuit Platja El Miracle kun je gemakkelijk Platja Arrabassada bereiken via een mooie villawijk aan het strand. Tijdens het judgen van de prachtige maar ook lelijke huizen stuit je af en toe op een mooi uitzicht op de rotsige kustlijn. Deze tocht duurt zo’n 10 minuten waarna je gelijk met je blote voeten in het zand van Platja Arrabassada kunt steken. Hier zijn een aantal lunchtentjes geopend waar je lekker kunt snacken tijdens het zonnen door.

Niet veel verder ligt een terrein met een gigantisch verlaten gebouwencomplex. Je kunt de Camí de Ronda nemen rondom dit complex om de spookachtige gebouwen van dichtbij te bewonderen. Xavier en ik weten nog steeds niet zo goed wat hier vroeger precies heeft gezeten, want dat wordt nergens vermeld. Spannend he… Een “Camí de Ronda” is een gebruikelijke term die wordt gebruikt voor verbindende wandelpaden tussen verschillende stranden. Volg hier niet mijn voorbeeld, want Camí de Ronda zijn niet per se slipper vriendelijk. Vooral niet als het zonnig is en je zweetvoetjes zo uit je slippers glippen. Vanuit Camí de Ronda heb je wel een prachtig uitzicht op de zee en kun je op verschillende plekken ook zwemmen (mits het rustig water is).

Vanuit de Camí de Ronda komen we aan op Platja Savinoso. Zoals ik dat in mijn vorige blog heb omschreven, is het wel degelijk een naaktstrand. Ik weet dan nooit zo goed waar ik moet kijken en ik durf ook geen foto’s te maken, dus we renden er maar snel overheen. Tussen de pielemuizen en pruimen. Aan het einde van het strand is weer een Camí de Ronda dat ons lijdt naar Platja Llarga. Tussendoor stuit je op een klein strandje Platja dels Capellans waar je in privacy kunt genieten van het heerlijke water. Zeker een aanrader! Platja Llarga is een ideaal strand om strandwandelingen te maken omdat het zo ontiegelijk lang is. Er liggen ook een aantal campings aan waardoor je gelijk vanuit je huisje de zee in kunt duiken. Het water is op dit moment toch best wel lekker om in te zwemmen.

En dan zijn we er nog niet, want Tarragona is nóg groter dan ik uiteindelijk dacht. Vanuit Platja Llarga loop je gelijk de reserve Bosc de la Marquesa in. Er zijn officiële wandelpaden die breed genoeg zijn om met z’n tweetjes naast elkaar te lopen. Wij waren verkeerd gelopen waardoor we ons leven moesten wagen langs vele kliffen en kriebelende takken. We kwamen zelfs een slang tegen. Mocht dat nu net mijn grootste angst zijn, waardoor ik letterlijk een half uur nog huilend zat te trillen op mijn benen. Achja, Cala Fonda en Cala de la Roca Plana maakten het alweer goed. Wat een prachtige baaitjes, midden in het beboste gebied van dit deel. Uiteindelijk kom je uit bij een toren Torre de la Mora waarna je het Tarragonese dorpje La Mora kunt ontdekken. Ik vind dit zeker een aanrader als je aan de Costa Daurada op vakantie wilt. Er is een grote camping met waanzinnig uitzicht op de zee. En het dorpje is goed onderhouden en er zijn veel faciliteiten te vinden.

We hebben de stranden van Tarragona, inclusief de geweldige en avontuurlijke omgeving eromheen, mooi weten te ontdekken. Op naar de volgende stop!

Tamarit & Altafulla

Vanuit La Móra is het een 20 minuutjes lopen voordat je bij het prachtige kasteel van Tamarit aankomt. Ik raad je aan om via Carrer A te wandelen, want hier staan gigantische miljoenenvilla’s langs. Na een heerlijke wandeling langs de kust moet je nog even een Camí de Ronda trotseren. Hoewel deze gemakkelijk te bewandelen was. Niet veel later stuit je op het idyllische Cala Jovera met een spectaculair uitzicht op Castell de Tamarit. Dit kasteel wordt tegenwoordig gebruikt als cateringlocatie, dus ik nodig jullie bij deze alvast uit voor mijn bruiloft alhier. Tamarit zelf is een klein kustdorpje aan de Costa Daurada. Het strand is hier uitgestrekt en kun je vooral lekker chillebillen.

Vanuit het strand van Tamarit loop je eigenlijk gelijk het strand van Altafulla op. Dit dorpje heb ik ook met mijn ouders bezocht. Ik raad je hier aan om lekker te lunchen bij Restaurant Pinxo i Brasa óf een lekkere paella te bestellen bij Restaurant Voramar Cal Vitali. Helaas was het toen niet zo’n lekker weer, dus was een deel van het strand afgesloten. Maar het is zeker een mooie plaats om je vakantie te spenderen. De boulevard van Altafulla voelt namelijk heel vrolijk aan met zijn gekleurde huizen en uitzicht op de gehele baai.

Als je vanuit het strand van Altafulla iets verder naar boven loopt, kom je al snel uit in het middeleeuwse centrum van Altafulla. Het stadscentrum voelt nog historisch aan, nadat het is gerestaureerd na de Guerra (oorlog) dels Segadors in de 17e eeuw. Het Castillo de Montserrat is het ook waard om te bezoeken. Vanuit hier heb je een prachtig uitzicht op de baai én het binnenland van Tarragona.

Torredembarra

Ook met mijn ouders ging ik het avontuur aan om een lekkere wandeling te maken. We liepen namelijk vanuit Altafulla richting Torredembarra, ook weer via verschillende Camí de Ronda. We kwamen op het prachtige strandje Platja de Canyadell en de idyllische vuurtoren van Torredembarra. Vooral het strand van Torredembarra, onze eindbestemming voor vandaag, was gigantisch uitgestrekt. Hier komen we in de zomer zeker terug!

Torredembarra heeft een oud stadscentrum waar je een mooie wandeling kunt maken langs het Kasteel, de vuurturen en de Sint-Pieterskerk. De vuurtoren is zelfs de hoogste vuurtoren van Catalonië! Het wordt voornamelijk gekenmerkt als dé familiebestemming aan de Costa Daurada waar je veel kunt ondernemen: (Water)sporten, workshops en voornamelijk kitesurfen. Een ander hoogtepunt van Torrembarra is het natuurreservaat Els Muntanyans. Hier kun je genieten van de stilte aan de kust. Er zijn verschillende planten en dieren te vinden die wonen in de zoutwater lagoons en duinlandschappen.

Tot nu toe hebben we al een groot deel langs de Costa Daurada weten te ontdekken. Ik woon met ontzettend veel plezier in de hoofdstad van deze Spaanse provincie en ben de komende twee maanden

Geplaatst in Europa, Flamencoland-Pagina

Misschien is dit ook iets voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *