Menu Sluiten

Kaaskop in Spanje: Wat nog meer te doen buiten de stad Madrid?

¡Hola! Kaaskop kan natuurlijk niet alleen de stad Madrid aandoen zonder de rest van de autonome regio te ontdekken. Een van de grootste steden van Europa heeft namelijk een ontzettend mooie, natuurlijke omgeving tot zijn beschikking. De autonome regio van Madrid heeft 6.5 miljoen personen, dus er leven 3 miljoen extra mensen buiten de stadsgrenzen van Madrid. We zullen de autonome regio ontdekken binnen de twee onderwerpen Historische Steden en Natuurlijk Madrid. Laten we op ontdekkingsreis gaan langs het koninklijke verleden in de vele paleizen en oude steden en tegelijkertijd een bezoek brengen aan de nieuwe, recreatieve plekken in de natuur van de autonomische regio Madrid.

Historische steden

Deze stad Aranjuez is in het verleden een belangrijke stad geweest tijdens de Romeinse tijd en in de middeleeuwen. De katholieke koningen, Ferdinand & Isabella – dus ook degenen die een belangrijke rol speelden tijdens de Reconquista van Spanje in de vijftiende eeuw – spendeerden hun zomers in Aranjuez en benoemden deze plek als “koninklijk”. Aranjuez was in 1851 zelfs zo’n belangrijke stad in Spanje, dat de tweede spoorverbinding in heel het land hier kwam te liggen. Het verbond Aranjuez met Madrid. Het is sinds 2001 een UNESCO-bestemming. Waar het vroeger zo’n belangrijke strategische rol speelden in de Spaanse cultuur en politiek, is het nu voornamelijk bekend om zijn aardbeien en asperges. We spreken van verbeteringen over de tijd heen!

Het prachtige paleis van Aranjuez. (Madrid-Atocha.com)

Álcala de Henares is het stadje waar de Spaanse schrijver Miguel de Cervantes is geboren in 1547. Ik ben al vier jaar zijn meesterwerk Don Quijote aan het lezen (lees: uitstellen), omdat ik helemaal geen geduld heb om te lezen. Maar als iemand van jullie mij even in een privébericht kan dwingen om aan het boek te beginnen, stel ik dat zeker op prijs. Verder zijn hier een aantal museums te bezoeken en kun je er heerlijk tapas eten, zoals in de rest van Spanje. Ik denk dat ik dit plekje gewoon heb toegevoegd in de (wan)hoop dat iemand me motivatie gaat toespreken om Cervantes’ boek te lezen.

Het Monastry of San Lorenzo de El Escorial is de beste manier om door Spanjes geschiedenis te reizen en in de voetsporen van de heerser Filip II te staan. Het paleis ligt op 1028 meter hoogte in de Guadarrama bergketens en het paleis beslaat ongeveer 33.000 vierkante kilometer.  Het paleis is een fysieke en mentale samenvatting van alle ideologische en culturele bewegingen van de Spaanse gouden eeuw.

Het paleis van Filip den Twidde. Wat vond ik dit een hoogtepunt – 1030 meter – van mijn city trip naar Madrid in 2017. Kaaskop Abroad, 2020.

Natuurlijk Madrid

De Comunidad Madrid heeft zoveel te bieden. Ik vind Madrid een ontzettend stoere stad die vaak wordt onderschat bij toeristen die Spanje aandoen. Maar deze ruwe diamant heeft juist zoveel te bieden, ook zeker op het gebied van natuur & recreatie. Laten we de zomer -en wintermaanden ontdekken van de autonome regio Madrid.

De bergketen Sierra de Guadarrama ligt in het noorden van de autonome regio tegen Castillië en Leon aan. Het is één van de zestien nationale parken die het land kent. Het Sierra de Guadarrama Parque Nacional is in 2013 opgericht en beschermt ongeveer 30.000 hectare aan natuur op de zuidelijke flank van de Sierra de Guadarrama. Het ligt op 1 uur rijden van  de stad Madrid!

Sierra de Guadarrama. Truecalia, z.d.

De hogere gebieden zijn bedekt met Alpengrassen waar vee op graast. Onder deze hoge weilanden bevinden zich grove dennenbossen. Hier lopen allerlei dieren zoals het hert, de ree, het wild zwijn, de das, vossen, hazen, wilde katten, de Europese wolf en marters. Het nationaal park vertegenwoordigt daarnaast ook 18% van alle fauna van Europa. Het is een broedgebied voor trekvogels, waaronder kraanvogels en ooievaars. Het is een soort Nederland in het groot. Je kunt in het nationaal park op de vele fietsroutes mountainbiken en in La Pedriza rotsklimmen. Of gewoon, zoals ik van plan ben, wandelen en hopen dat er nergens slangen langs de paden schuilen.

Naast het nationale park is er – eigenlijk zijn er meerdere – een regionaal park genaamd Parque Regional de la Cuenca Alta del Manzanares. Wat een mond vol Spaanse gekke woorden! Maar gelukkig voor mij veel gemakkelijker uit te spreken dan de Finse plaatsnamen uit de Finse blogseries. In het noordoosten van Madrid ligt dit beschermd natuurgebied. Er zijn hier 13 recreatieve plekken en ongeveer tien mooie wandelroutes. Misschien herken je het ‘Manzanares’ nog wel van de Madrid-blog, want dit is dus wel degelijk de rivier die langs het centrum van Madrid stroomt. Of je nu tegen de stroom in of met de stroom mee zwemt, je zult in ieder geval ontzettend veel mooie nieuwe plekken ontdekken!

Daar waar de meeste wintersporters naar de Europese Alpen trekken, kun je ook wel degelijk naar de minder bezochte ski-oorden in Spanje. Ikzelf heb een keer in de Sierra Nevada in Andalusië geskiet. Heerlijk zo’n tapasgerechtje in plaats van een schnitzel. Alhoewel ik ook wel een hele schnitzel naar binnen kan werken op dit moment. Maar naast de Sierra Nevada zijn de Spaanse Pyreneeën en de Sistema Central bekende skiregio’s. 

En de laatst-genoemde regio ligt nu net toevallig deels in de Comunidad de Madrid. Hier liggen de kleinere ketens, de Sierras, genaamd Sierra de Guadarrama en Sierra de Gredos. De hoogtste bergtoppen rijken tot wel 2500 meter, dus daar ligt voldoende sneeuw. En natuurlijk – zoals in het vorige deel geschreven – kun je hier ook buiten de skiseizoenen flink aan de wandel.

In Valdesquí ligt 22.3 kilometer aan pistes en zijn er 13 liften die je naar de bergtoppen brengen. Het skigebied ligt tussen de 1860-2278 meter in de Sierra de Guadarrama. Een skipas kost 38 EUR. Een ander skiresort binnen de regio zijn grenzen is Puerto de Navacerrada. Dit is wel iets kleiner, want het heeft ‘maar’ 9.1 km aan skipistes. Het heeft 8 skiliften en de top ligt op 2175 meter. Beide skiresorts liggen ontzettend dicht bij elkaar, maar door demonstraties omtrent de ecologische gevolgen die skiën hebben op de omgeving is er nooit een verbinding gekomen tussen Valdesquí en Puerto de Navacerrada. Je kunt hier verblijven in de (ski)dorpen van Rascafría (19 km) of Navacerrada (20 km) die gemakkelijk te bereiken zijn met de bus of de auto. En het ligt maar een uur van Madrid!

Waar de meeste inwoners van Madrid echter naartoe gaan om te skiën is het Madrid Snowzone. Het beste aan deze indoor-skihal is dat je er 365 per jaar kunt skiën en het ook nog dichtbij de stad Madrid ligt. Er zijn twee pistes, een snow park om op je bek te gaan en een schattige plek om sneeuwpoppen te maken. Vooral in de hete Spaanse zomers is de 18.000 vierkante meter aan skiplezier een keuze om geen nee aan te geven. Maar het is natuurlijk nooit zoals het échte skiën!

De sneeuw valt niet elke dag van het jaar – behalve in Madrid Snowzone natuurlijk – dus is het ook handig om een leuke plek te vermelden waar je heerlijk kunt ontspannen en verkoelen onder de Spaanse zon. In het midden van de Spaanse droge landschappen ligt op 60 km van Madrid het Pantano de San Juan. Het is een reservoir, gebouwd in 1955 om energie te wekken en water op te slaan dat van de Alberche rivier komt. Het heeft ook wel de bijnaam “Playa de Madrid”, omdat veel inwoners van de stad hier verkoeling zoeken tijdens de hete zomermaanden. Het is een prima bestemming om een groot deel van de dag te relaxen en allerlei watersporten te ondernemen. Je mag natuurlijk ook gewoon zonnen.

Sport en spel in de rustige natuur of juist interessante historie in de vele, voormalige paleizen, de autonome regio van Madrid heeft het allemaal! En wat vormt dat een prachtig samenspel met de dynamiek en moderne museums in de prachtige stad Madrid. Dus schroom zeker niet om een dagje extra toe te voegen aan je stedentrip en een van bovenstaande bestemmingen te bezoeken ¡Chao!

Geplaatst in Europa, Flamencoland-Pagina

Misschien is dit ook iets voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *