Menu Sluiten

Kaaskop aan de Costa Daurada: Van La Pineda tot Cambrils

Iedereen heeft wel een plek waar hij/zij vaak naar terug is gekeerd op vakantie. Een plek dat aanvoelt als een tweede huis, omdat je de bestemming al zo vaak hebt bezocht. Voor mij is die plek vol met nostalgie het Spaanse Salou en Cambrils. Salou hebben we als gezin in 1999, 2001, 2007, 2008 en 2011 bezocht, waar we altijd van onze favoriete familie Bressers’ gezelligheid konden genieten. In 2018 zijn mijn vriendinnetje Julia en ik er nog een keer samen naartoe geweest om de nostalgie op te snuiven en alles nog een keer te herbeleven. Nu ik in Tarragona woon, én zelfs een maand in Salou heb gewoond, is het officieel een thuis voor me geworden. Laatst ben ik er zelfs nog met mijn ouders geweest!

De Costa Daurada, letterlijk vertaald de “gouden kust”, is de kuststrook ten zuidwesten van de Catalaanse hoofdstad Barcelona tot aan de grens met de Valenciaanse regio. Veel Nederlanders weten deze Spaanse costa te vinden, maar wat maakt het dat wij hier altijd weer op de een of andere manier terug weten te komen? In dit blog stappen we vanuit Tarragona in de bus naar La Pineda, waarna we helemaal tot aan het badplaatsje Cambrils lopen. (Of de bus pakken). Lees je mee?

La Pineda & Cap de Salou

La Pineda is een klein badplaatsje tegen de haven van Tarragona aan. Er ligt een grote boulevard waar je gemakkelijk kunt shoppen en er is een groot waterpark te vinden. Ik raad je ook zeker aan om het wellnesscentrum Aquum Spa & Club te bezoeken als je eventjes wilt bijkomen van het zware leven. Je kunt je hier onderdompelen in één van de negen zwembaden of je laten masseren in wijn of chocolade. Genieten! De dag sluit je rustig af op het strand. Toen ik er namelijk laatst verdwaald was, vond ik La Pineda heel rustig aanvoelen. Zeker in vergelijking met Salou en Cambrils. De drieënhalve kilometer lange kustlijn van La Pineda biedt genoeg strandvertier voor de toerist.

Vanuit La Pineda kun je gemakkelijk de Cap de Salou verkennen. Dit is een heuvelachtige kaap dat tussen Salou en La Pineda ligt. Net als tussen de badplaatsen Tarragona, Altafulla en Torredembarra zijn hier ook Camí de Ronda te vinden. Voor degenen die het zijn vergeten: Dit zijn rotsachtige wandelroutes die verschillende strandjes en calas met elkaar verbinden. In tegenovergestelde van de Camí de Ronda tussen de noordelijke badplaatsen is deze Camí de Ronda heel gemakkelijk te bewandelen. Er ligt ook een heel groot golfterrein en er zijn veel verschillende stranden waar je in alle rust kunt liggen: Platja de la Cala Crancs, Platja de la Costa en Cala Font. Je kunt vanaf hier ook mooie foto’s maken en zelfs snorkelen!

Salou

Uiteindelijk komen we op het Platja Llarga uit waar we het badplaatsje Salou betreden. Ook Cala Llenguadets en Play adels Pilons zijn mooie plekken om even neer te strijken en de rust op te zoeken, want een stukje verder begint hét grote strand van Salou. In januari was ik hier vaak als enige te vinden toen ik er ging hardlopen, maar in deze maanden staat het er rood van de verbrande toeristen. Salou is zo’n typisch toeristisch badplaatsje maar toch kom ik er nog graag. Er liggen zoveel herinneringen hier, dus alles doet me denken aan mijn mooie kindertijd.

Laatst hebben we zelfs een interessante conferentie bijgewoond in het Port Esportiu de Salou. Hier leerden we dat de zee en het strand een heel positieve invloed heeft op zowel je mentale als fysieke gezondheid. Sindsdien probeer ik elke dag even wat tijd op het strand te spenderen. Vergeet ook zeker niet om het pretpark PortAventura te bezoeken met haar relaxte resorts en waterpark. Daarnaast kun je ook heel goed uitgaan in Salou. Er is zelfs een apres-ski bar.

De eerste paar keren in Salou verbleven we op Camping Sanguli, waar we als kinderen het plezier van ons leven hadden. Elke avond dansen bij de kinderdisco op Heya Mama van K3, vriendjes maken op de camping (met Donna) of schuilen voor het onweer. Er is altijd weer iets leuks om op terug te kijken. Met z’n tienen naar het strand en vaak toch wel één keer per vakantie bij onze favoriete Mexicaan eten. Aan de promenade kun je ’s avonds nog altijd heerlijk rondlopen en overal zijn leuke restaurantjes en barretjes te vinden. Als je echter Julia en ik ’s avonds over de promenade laat rondlopen, dan nemen we toch liever gekke filmpjes op. Die filmpjes zetten we maar nooit op sociale media, he Juul? Genaaant.

De laatste jaren verbleven we op een van de hotels van PortAventura. Als een cowboy slapen in een oud wildwest stadje of op een tropisch resort in de Caraïben. En daarna kun je nog altijd de wereld rondreizen in de zes grote themagebieden in het park. In PortAventura staat de hoogste achtbaan van Europa (Shambhala) met zijn 78 meter hoog, de Dragon Khan die zes keer over de kop gaat en de kneitersnelle Red Force in Ferrariland. ’s Avonds is het altijd weer een spektakel om naar de avondshow Fiestaventura te kijken en niet veel later nog even na te borrelen in de hotellobby. Als ik na volgend jaar een master kan doen in Tarragona, dan ga ik hier zeker wel een bijbaantje zoeken. Wat een herinneringen!

Cambrils

We gaan weer terug richting het strand naar Platja de Ponent. Vanuit hier kun je helemaal richting het badplaatsje Cambrils lopen. Tussendoor nog even een heerlijke lunch verorberen in ‘de Mexicaan’ van Salou. Vergeet ook niet om het kleine kasteeltje van Vilafortuny te bezoeken. Tot aan de brug over de rivier beleef je je nog binnen de sferen van Salou, aldus papa. Daarna kom je al snel terecht in de bebouwde badplaats Cambrils. Ik vind dit badplaatsje toch wel het meest gezellig van de Costa Daurada, omdat er leuke restaurants en winkeltjes te vinden zijn. Wij eten traditiegetrouw in het restaurant Las Palmeras dat gerund wordt door een Nederlandse man met een Spaanse vrouw. Heerlijk!

Ten zuiden van het stadje Cambrils liggen nog een aantal heerlijke stranden waar je bruin kunt bakken: Platja de Cambrils, Platja Camping Joan en Platja de l’Ardiaca. Niet veel verder liggen de kleinere badplaatsjes La Torre del Sol, Miami Platja, L’Hospitalet de l’Infant, Calafat en les Tres Cales. Ten zuiden van hier begint de Delta van de rivier Ebre. Die ga ik binnenkort met mijn ouders en broertje bezoeken, dus daar zal ik tegen die tijd een leuke blog over schrijven.

Geplaatst in Europa, Flamencoland-Pagina

Misschien is dit ook iets voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *