Menu Sluiten

Kaaskop aan de Rotterdamse Haven: De leukste plekken om te bezoeken

Voor de trouwe Kaaskop Abroad-lezers is het natuurlijk geen verrassing dat Rotterdam één van mijn lievelingssteden in Nederland is. Ik heb er ook al een blog over geschreven (Kaaskop langs de Rijn (deel I): Rotterdam) waarin we stroomopwaarts een aantal bestemmingen langs de Rijn bezochten. Toch vond ik het tijd voor een update, omdat ik Rotterdam afgelopen week heb bezocht én er onlangs wat meer ervaringen heb opgedaan rondom het havengebied van de Zuid-Hollandse stad.

Rotterdam is voor mij de enige Nederlandse stad die internationale allure uitstraalt. Wat klinkt dat chique ineens. Maar de gigantische gebouwen die rondom de Haven van Rotterdam zijn gebouwd – überhaupt de grootste haven van Europa –  geven mij echt een kick tijdens mijn bezoekjes aan Rotterdam. Het leuke is ook dat die moderne wolkenkrabbers en high-tech havenindustrieën een leuk contrast vormen met de nostalgische havengebouwen en buitenwijken van ‘Rotjeknor’. De stad is helaas gebombardeerd tijdens de wereldoorlogen, maar gelukkig is de stad veerkrachtig en stampt het de mooiste gebouwen, stadsparken en kades uit de grond. In dit blog neem ik jullie nog een keer mee door Rotterdam, maar zal ik ook wat dieper ingaan op andere steden en bestemmingen rondom het Rotterdamse havengebied. Lees je mee?

“Rondjeknor“: Rotterdam op zijn best

Meestal begint je citytrip naar Rotterdam bij het NS-station Rotterdam Centraal. Het gigantische dak is het in ieder geval waard om een kiekje van te trekken. Waar je nog meer kiekjes kunt trekken – tenminste als je van de kleur geel houdt – is De Luchtsingel; Dit is een kunstzinnige wandelroute die zich uitstrekt rondom de treinsporen en hier is veel volgeklad met kunstzinnige quotes, graffiti en kunstwerken. De hele route is knalgeel, dus trek zeker een jasje aan dat niet vloekt met de achtergrond. Anders is dat wel ontzettend jammer van de foto’s. Er zijn ook veel urban barretjes rondom de Luchtsingel. Dus ben jij of wil jij een influencer worden? Dit is dé plek in Rotterdam om die carriereswitch te verwezenlijken.

Voor de winkelliefhebbers is er ook voldoende te zien en beleven. De Lijnbaan is zeker een aanrader om die prachtige Chanel-tas te kopen, maar ook de Koopgoot is een leuke plek om te winkelen. Het maakt eigenlijk niets uit, want alle winkelgebieden liggen aaneengeregen vanuit het Centraal station tot aan de Oude Haven. Zelf ben ik sinds de coronapandemie meer fan geworden van het online winkelen en zul je mij vaker in de restaurants, cafés of aan de kade terug zien. Het enorme bouwwerk De Markthal is dan ook één van mijn favoriete plekjes in Rotterdam. Hier zijn verschillende eetkraampjes gevestigd uit alle hoeken van de wereld. Zo kun je in één dag een hele culinaire wereldreis maken op maar liefst honderd vierkante meter. Je kunt beginnen bij de lokale tapastent om vervolgens via de Japanse sushi, Bram Ladage (bekende frietjes) en snoepjesbar uit te komen bij de imposante kubuswoningen. Die kubuswoningen staan óók in Helmond, maar toch moet ik erkennen dat ze in Rotterdam toch iets groter en indrukwekkender zijn. Verder is Rotterdam vooral ’s avonds leuk om de hippe eettentjes te ontdekken op de Witte de Withstraat of in één van de vele kleinere havens die de stad rijk is.

Rotterdam staat voornamelijk in het teken van het leven in de haven. Via de boompjeskade kun je heerlijk richting de Erasmusbrug wandelen en vervolgens de Euromast beklimmen. Op weg naar de Euromast kom je veel museums tegen die het ook zeker waard zijn te bezoeken. Er staat zelfs een ontiegelijk grote bloempot waar je de hele skyline van Rotterdam in ziet reflecteren. Vanuit de hele stad kun je gemakkelijk de kade bereiken en de Nieuwe Maas  bewonderen. Ik raad je niet per se aan om een duik te nemen in het water, want de vele vrachtschepen zullen niet veel van je over laten. Wat er wel op mijn bucketlijst staat, is een RIB-boottochtje. Ik heb gehoord dat de adrenaline dan door je lichaam stroomt, doordat je met ontiegelijk hoge snelheden door de Rotterdamse haven wordt gevoerd. Vooral met het lekkere weer van nu is die wind in je wilde lokken zeker wenselijk. Als je dat iets te spannend vindt, zijn er tal van mogelijkheden om de watertaxi te pakken of een restaurantboot.

Gin-City: Schiedam op zijn best

Op nog geen tien minuten afstand van Rotterdam ligt de stad en gemeente Schiedam. Overal kun je de samensmelting van Schiedam met jenever verbinden, want Schiedam is dé Jeneverhoofdstad van de wereld. Met een oudhollandse binnenstad, pittoreske grachten, monumentale pakhuizen en de hoogste molens ter wereld is deze stad ook zeker wel het bezoeken waard. De molens van Schiedam danken hun bestaan ook uit het verleden van de brouwerijen, omdat hier vooral het graan voor de branders werd gemalen. Daarnaast heb je de rivier de Schie die door de Schiedamse grachten kronkelt en romantische bootvaarten over zich heen laat varen. Ikzelf was al verkocht bij het woord ‘jenever’ maar ik snap dat de cultuurliefhebbers onder ons ook de andere aspecten van Schiedam kunnen appreciëren. Ik ga er binnenkort eens met mijn gin-maatjes tante Daniëlle of vriendin Saskia de boel flink onveilig maken.

In het Nationaal Jenevermuseum Schiedam kun je alles leren over de geschiedenis van jenever en hier wordt ook een eigen soort gemaakt: De Old Schiedam. Deze wordt al meer dan 300 jaar gebouwd in hun eigen brouwerij en wordt gestookt uit 100% moutwijn. Daarnaast zijn er veel andere jenevermerken die zich hebben gevestigd in Schiedam. Ooit waren er zelfs meer dan 380 brouwerijen actief… Wat een droom! Tegenwoordig zijn de meeste brouwerijen en pakhuizen getransformeerd tot woningen en restaurants, maar dat mag de pret niet drukken. De stad ruikt en proeft naar gin. En naar het heerlijke water dat richting de Haven van Rotterdam stroomt.

Hoek van Holland: Maasvlakte op zijn best

Tijdens het Vriendenweekend in het Zeeuwse Schouwen Duiveland hebben we de stoute schoenen aangetrokken en zijn zomaar de provincie uitgegaan op excursie. We zijn met twee autootjes richting “Rotterdam Beach” gereden, hebben onze levens gewaagd op de zesbaanse turborotondes maar kwamen uiteindelijk veilig aan in de enorme Maasvlakte. Het strand voelde subtropisch aan door de aangelegde palmbomen en de prachtige duinen op de achtergrond. Ik zal je aanraden om niet te veel naar links te kijken, want daar ligt de toch wat lelijkere Haven van Rotterdam te koekeloeren. Het hoort er allemaal bij.

Wat is er hier toch te doen? Wij hadden via het internet een leuke deal gevonden op het strand te architaggen, sandboarden en bolkarten. Het waren voor mij ook drie sporten waar ik nooit van had gehoord, maar ik kan je garanderen dat ze alle drie geweldig zijn om te doen! Architaggen is een soort van trefbal mét pijl en boog. Voor de onhandingen onder ons is het een spel om nooit door te kunnen hebben, maar de rest van de groep deed het aardig goed. Het bolkarten ging helaas niet door omdat de wind niet hard genoeg waaide, maar het is in principe karten met een windzeil. En het sandboarden is net snowboarden maar dan van de duinen; Geweldig! Ik heb op video hoe sommige vrienden van mij op hun snufferd gingen, maar we hebben vooral veel gelachen en plezier gemaakt. Je kunt in Hoek van Holland ook ideaal surfen en als baywatch-acteurs over het strand struinen. Binnenkort krijgt Hoek van Holland zelfs een eigen metro, dus dan kun je er heel gemakkelijk een dagje naartoe vanuit Rotterdam.

Een iets rustiger strand is het Maasvlaktestrand. Dit is een heerlijk strand dat de Maasvlakte 2 (deel van de haven) beschermd tegen het water van de Noordzee en hier kun je heerlijk zwemmen, surfen, zwemmen en kiten. Er is zelfs een halve kilometer aan zandkorrels voor je gereserveerd om de broek uit te doen. Heerlijk genieten in deze rust en wat een contrast met het dynamische Rotterdam. Iets noordelijker t.o.v. het strand van Hoek van Holland ligt het Nesselande-strand. Hier zijn geen duinen maar wel hoogbouw met een boulevard en veel eetgelegenheden. Je kunt vanuit hier gemakkelijk het Groene Hart betreden en een mooi rondje fietsen en/of wandelen.

Daarnaast kun je er nog voor kiezen om pittoreske havenstadjes als Hellevoetsluis en Brielle of landelijke dorpen als Rockanje of Oud-Beijerland te bezoeken. Ook Kinderdijk, Maassluis, Vlaardingen, Den Haag, Delft en Dordrecht zijn op een half uur rijden/OV binnen handbereik. Genoeg te ontdekken dus rondom het Rotterdamse havengebied.

Of je nu één van de mooiste steden in ons Kikkerlandje bezoekt, de heerlijkste gins proeft of de verschillende vrachtschepen vanuit de stranden van Rotterdam telt; De bestemmingen rondom de Haven van Rotterdam zijn fenomenaal. Ik kom er graag en hopelijk heb ik jou ook geïnspireerd om er vaker te komen.

Geplaatst in Europa, In de Buurt-Pagina

Misschien is dit ook iets voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *