Menu Sluiten

Kaaskop in Utrecht: Kanoënd door de Domstad

Eigenlijk is het verrassend dat ik nog geen woord heb geschreven over de Domstad Utrecht. Van alle steden in Nederland kom ik hier namelijk het vaakst (buiten natuurlijk Eindhoven en Helmond). Het is ook één van de drie steden waar ik heb gestudeerd naast Wageningen en Breda. Ik heb Utrecht misschien iets te vaak bezocht om er echt laaiend enthousiast over te zijn, maar ik kan het iedereen aanraden om de stad te bezoeken. Hoewel ik het vaakst te vinden was op Utrecht Science Park met ons Anne zal ik jullie toch aanraden om andere plekken te bezoeken. Check ook even Kaaskops toer door Nederland uit voor andere bestemmingen in Nederland of bekijk mijn nieuwe In de Buurt-pagina voor de leukste bestemmingen om de hoek.

Het hoogtepunt van een bezoek aan Utrecht vind ik eigenlijk wel een kanotocht door de grachten van de binnenstad of door de bossen nabij Bunnik. Bij de tramhalte Kromme Rijn kun je gemakkelijk voor 10EUR een kano huren en vanuit hier ervoor kiezen om de binnenstad in te varen of juist de natuur te trotseren. Vooral met het heerlijke weer in het vooruitzicht is het zeker een geweldig idee om de kano eens te pakken in plaats van de auto of de fiets. Ik heb al twee keer door de wateren van Utrecht mogen varen en ben elke keer weer verrast van de plekjes die ik tegenkom. Met mijn ‘Utrechtse’ vrienden (in principe is alleen Hylke een échte, is Fabiënne een fanaat die er op kamers woont en was Anne mijn maatje tijdens de minor) beleven we virtueel de verschillende tochten die je kunt maken per kano. Je kunt er voor kiezen om een eenpersoonskano te huren (zoals ik met Hylke en Anne heb gedaan), maar je kunt ook een kano delen (zoals met Fabiënne). Allebei leuk! Eens wat ander dan een wandeling langs de Oude Gracht of door het winkelcentrum Hoog Catharijne. Kano je mee?

Kanoënd door de Utrechtse grachten

Hier zie je mijn amici hard werk verrichten door de Utrechtse grachten met als energiebron Hertog Jan bier.

Vanuit de kanoverhuur moet je binnen de eerste tien roeislagen al beslissen: Gaan we links richting het Theehuis door de bossen of rechts naar de Utrechtse binnenstad? Eerst gaan we de rechterkant van de waterweg verkennen en na een kwartiertje hard de armpjes bewegen, kom je al snel aan in de Utrechtse binnenstad. Je moet hier opletten dat je niet zomaar tegen een boot aanbotst, want jij in je kano ligt er zo onder. Nat. Blijkbaar zijn er op het water ook weer verkeersregels, maar je kunt – net zoals ik – er ook voor kiezen om maar gewoon de boten te ontwijken. Dat brengt spannende taferelen met zich mee, maar het is in ieder geval lachen voor je kanogenootjes.

Je kunt in principe met je kano langs alle plekken in de binnenstad die met het water verbonden zijn. Er zijn ook twee verschillende routes die je kunt bevaren. Één van die twee routes is de route van de Oude Gracht, waar je door de grachten van de binnenstad kanoot en zelfs de Dom kunt zien vanuit je bootje. Met de paddel zwaai je naar het winkelend publiek en je kunt op veel plekken aanmeren. Wij meerden bijvoorbeeld aan waar het niet mocht, maar er was wel een Coop-supermarkt in de buurt. Hylke ging eventjes wat broodjes en biertjes voor ons halen terwijl Anne en ik vrolijk aan de kade wachtten. Er kwamen wel veel Duitse toeristen in hun bootjes vragen wat de regels waren voor het aanmeren, maar wij bluften en zeiden dat het vast wel mocht. Het was in ieder geval een ervaring. Ik kan je wel de tip meegeven dat je je biertje niet te vaak moet omstoten, want anders ruikt je zwembroek al heel snel vies. De andere route brengt je langs de Grift van Utrecht. Hier vaar je langs het Wolvenplein (gevangenis), het Stadskasteel Oudaen en je kunt zelfs onder Hoog Catharijne varen. Wat cool, toch?!

Ik vond het heel erg grappig, want je vaart recht langs de terrassen aan de kades in de Oude Gracht. Het winkelend publiek zwaait naar je en als je plotseling tegen een motorboot aanvaart lacht iedereen je uit. Wil je dus wat meer privacy? Dan had je toch links af moeten slaan bij de kanoverhuur. Laten we die kant van de Utrechtse wateren eens ontdekken.

Kanoënd door de Utrechtse bossen

Met vriendin Fabiënne die al voor de vijfde keer op Kaaskop Abroad is vermeld. Gefeliciteerd!

Deze kant van Utrecht had ik nog nooit eerder gezien, dus het was zeker een aangename verrassing toen ik de bossen van Utrecht trotseerde met Fabiënne. De Kromme Rijn is een zijtak van de Rijn en stroomt zo’n 28 kilometer stroomopwaarts naar Wijk bij Duurstede. Je kunt ervoor kiezen om een dagtocht te doen naar Wijk bij Duurstede, maar wij kozen toch liever voor de relaxtere weg. Je komt al snel de verschillende landgoederen Amelisweerd, Fort bij Rijnauwen en Beverweerd tegen tijdens je kanotocht. Ook zijn er veel schattige bruggetjes een aanlegplaatsen waar je even in de zon kunt zitten en in de Kromme Rijn kunt zwemmen. Let er wel op dat je niet zomaar bij iemand in de achtertuin aanlegt, want dat wordt niet altijd gewaardeerd. Bij het Fort van Rijnauwen ligt niet veel verder het Theehuisje, waar je je kano in het gras kunt leggen en met de rest van de levensgenieters wat verfrissends kunt drinken. Verder kom je tot aan Bunnik vooral veel weilanden tegen en geniet je simpelweg van het mooie natuurlijke landschap in de omgeving Utrecht.

Verder kun je er nog voor kiezen om je dag af te sluiten in het Utrechtse dorpje Bunnik. Maar ik raad je zeker aan om terug te kanoën naar Utrecht, de tram te pakken naar de binnenstad en toch nog even langs de vele terrassen aan de Oude Gracht te lopen. Er zijn zoveel mogelijkheden om te eten of na te borrelen, dat ik je gewoon geen tips meer kan geven. Vergeet ook niet de Domtoren te bezoeken. Zo zie je precies welke routes je hebt gekanood.

Welke richting je ook kiest vanaf de kanoverhuur; Het is altijd een waar genoegen om de kano in te stappen. Je kunt er zelfs voor kiezen om beide kanten van Utrecht te ontdekken, maar dan moet je je wel beseffen dat het een flinke workout voor je armen is.

Geplaatst in Europa, In de Buurt-Pagina

Misschien is dit ook iets voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *