Menu Sluiten

Kaaskop in Eindhoven: Geboortestad van het licht, innovatie en van Tim

Nadat we veel verschillende bestemmingen In de Buurt hebben bezocht, is het aangebroken om eens iets te schrijven over de gekste stad van Nederland; Eindhoven. Ik heb dit blog lange tijd uitgesteld, omdat ik het toch wel een beetje spannend vind om over de stad te schrijven waar ik in principe het meeste kom. Natuurlijk woon ik in Helmond, maar mijn gezin en ik zijn door werk, familie, vrienden en hobby’s altijd meer georiënteerd op de stad Eindhoven geweest. Daarnaast ben ik er geboren, dus ik heb er wel degelijk veel affiniteit mee;).

Eindhoven roept bij mij verschillende dingen op: PSV, omdat papa-lief ons altijd heeft geprobeerd fanatieke PSV-supporters te maken ; De (voormalige) gloeilampfabrikant Philips en zijn invloed op de industrie in Eindhoven; De technologische instellingen van Brainport en de leukste evenementen zoals GLOW en DDW; Zo kan ik nog wel een hele lange tijd doorgaan. Ik weet ook zeker dat er meer blogs over Eindhoven komen, omdat deze stad simpelweg mijn tweede ’thuis’ is. In dit blog wil ik jullie meenemen langs een aantal verschillende highlights van Eindhoven die te maken hebben met de – voor mij – meest karakteristieke plekken. We volgen in dit blog de sporen van het licht, van de innovatie en van mijzelf – waarin ik mijn meest favoriete plek met jullie deel.

Lichtstad Eindhoven

De gloeilampen worden in Eindhoven zelfs in de grond geslagen (Kaaskop Abroad, 2018).

Eindhoven wordt net als Parijs vaak als lichtstad aangeduid. Maar waarom? Parijs dankt de bijnaam echter aan de belangrijke rol tijdens de Verlichting waarin een cultuurfilosofische stroming een aantal eeuwen domineerde. Misschien heeft het ook wel te maken met de romantische straatjes en de vonken die tussen geliefden overslaat tijdens hun weekendje weg naar Parijs? Geen idee. Enfin, Eindhoven heeft daadwerkelijk wél een relatie met het licht. Niet per se omdat Philips in 1891 in Eindhoven begon, maar door de luciferindustrie in de negentiende eeuw. De heren Christiaan Mennen en Everardus Keunen openden in Eindhoven een luciferfabriek dat al snel lucifers over de hele wereld ging verkopen. De activiteiten concentreerden zich vooral aan de Vestdijk maar in 1907 verhuisden ze naar het stadsdeel Woensel. Heuj, Woensel, heujjjj. Zestig jaar later verhuisde het bedrijf naar het industrieterrein De Hurk. Deze industrie was vooral bekend door de abominabele werkomstandigheden en werd al snel gedomineerd door de fabricage van gloeilampen door de N. V. Philips. Onze Eindhovense trots. Philips is tegenwoordig een wereldwijd bekend bedrijf, maar de wortels van deze gigant liggen in Eindhoven. Gerard Philips riep met zijn vader Frederik Philips de firma Philips & Co op in 1891. “Tot het fabriceeren van gloeilampen en andere electro-technische artikelen, beneevens het drijven van handel daarin” was het doel van dit bedrijf. Ze begonnen vooral met het produceren van gloeilampen en de daarvoor benodigde koolstofdraad. Anton Philips, de 17 jaar jongere broer van Gerard Philips, kwam in het bedrijf in 1899 en vanaf dat moment is het bedrijf internationaal gaan groeien. Philips is sindsdien op verschillende markten terug te vinden – zoals bij de producties van radio’s, röntgenbuizen en televisies – maar is de laatste jaren veel bedrijfsonderdelen aan het verkopen.

De invloeden van Philips kun je nog goed terugvinden in het Eindhovense straatbeeld. Als je loopt op het 18 Septemberplein bij de Piazza en de Blob zie je het markante gebouw de Witte Dame (nu: De Admirant) dat als hoofdkantoor fungeerde. En het gigantische complex Strijp-1 (tegenwoordig Strijp-S) is tegenwoordig één van de stadsdelen waar heel veel nieuwe mooie en hippe plekken worden gecreëerd voor de ondernemer, student en gemiddelde Eindhovenaar. Wat ik je echt aanraadt, is om Eindhoven te bezoeken tijdens één van de verschillende evenementen die te maken hebben met de Lichtstad. Tijdens het jaarlijkse Glow wordt een route uitgestippeld die langs vele (verlichte) kunstwerken loopt door de gehele stad. Gebouwen zijn verlicht of geprojecteerd met waanzinnige shows, er zijn kampvuren, tentjes om heerlijk te eten of een afzakkertje te halen, … Zo gek als in Eindhoven kun je het niet verzinnen. Daarnaast wordt tijdens de Lichtjesroute de stad ook verlicht; Je kunt met je auto de hele route volgen en kijkt je je ogen uit. Zelfs als je even naar je werk moet rijden in het donker. Dus Eindhoven is wel degelijk een fijne plek om te bezoeken in het najaar.

Naast de luciferindustrie en Philips was er een grote kaarsenfabriek in de Stratumse Vondelstraat. Deze leverde voornamelijk waskaarsen aan geestelijke instellingen en is nu een parkeerterrein. Hoewel veel van de fabrieken en activiteiten/productie rondom licht zijn weggetrokken uit de stad Eindhoven kun je stellen dat de gloeilampen nog aangaan bij elk slim idee of innovatie. Eindhoven is namelijk een fantastische stad op het gebied van technologie en innovatie; Een geweldig bruggetje – al vind ik het zelf – naar de volgende karaktereigenschap van Eindhoven. 

Innovatiestad Eindhoven

De Dutch Design Week is maar tijdelijk, dus ik raad je aan – als je op zoek bent naar kunst en gave ontwerpen – de permanente maar steeds veranderende Berenkuil te bezoeken. Deze ‘rotonde’ is helemaal volgespoten met graffiti. In de binnenstad zijn ook een paar gespoten kunstwerken te vinden (Kaaskop Abroad, 2019).

Hoewel Brainport Eindhoven één van de main ports is in Nederland (naast Airport Schiphol en Seaport Rotterdam) komt het af en toe te vaak voorbij naar mijn mening. Ik zat op een Brainport School, er komt in de toekomst een Brainport Smart District in Brandevoort en er zijn eigenlijk veel te veel innovatieve bedrijven die op de High Tech Campus, TU Eindhoven, Brainport Innovation Campus of de Automotive Campus neerstrijken. Maar dat is natuurlijk eigenlijk helemaal niet zo erg, want het laat wel zien hoe technologisch en vooruitstrevend onze regio kan zijn.

Als toerist in Eindhoven ga je niet heel snel naar één van de bovengenoemde campussen op bezoek. Je kunt er wel even een koffie halen bij de plaatselijke Appie to Go, op excursie door één van de vele bedrijfsgebouwen of ik neem je op toer langs de verschillende Brainport Campussen tijdens een mooie wandeling. Ook raad ik je aan om Eindhoven te bezoeken tijdens de Dutch Design Week. Het is het grootste evenement van Noord-Europa met als thema ‘design’ en is een negendaagse ‘week’ in oktober. De hoofdrolspelers van de technologische en innovatieve stad Eindhoven – Philips , DAF en TU/e – geven de stad een perfecte basis om innovatieve ideëen te ontwikkelen. Er zijn in totaal z’on 120 verschillende locaties, zoals het Klokgebouw, de verschillende universiteiten en hogescholen van Eindhoven en de prachtige Eindhovense binnenstad. Je kunt Eindhoven natuurlijk ook buiten de Dutch Design Week bezoeken; Dan is de stad gevuld met winkelaars, terrasliefhebbers en feestgangers op Stratumseind.

Daarnaast is Strijp-S een leuke plek om te bezoeken tijdens je citytrip naar Eindhoven. Je hoeft enkel langs het PSV-stadium te lopen en je bent er al! Ook heeft het een eigen treinstation, waardoor je niet eens de benenwagen hoeft te gebruiken. In Strijp-S zijn verschillende escape rooms, het Natlab (filmhuis), kun je skaten in Area51 en zijn er veel winkeltjes en restaurants. Ook zeker nu we weten dat dit het voormalige terrein van Philips is, moet je deze Eindhovense plek bezoeken. Het is daarnaast ook een perfecte plek om foto’s te maken, omdat er veel karakteristieke elementen van de oude campus behouden zijn. Andere bestemmingen in dit stadsdeel zijn De Ontdekfabriek en het Klokgebouw. 

Geboortestad Eindhoven

Je kunt stellen dat Eindhoven de geboortestad is van het licht en van innovatie. Maar nog belangrijker: Het is de geboortestad van mij en een deel van mijn familie. Eindhoven de Gekste. Misschien zijn we daarom soms een beetje waus? Nu zonder geintjes; Ik wil met jullie mijn lievelingslocaties delen in de Eindhovense binnenstad. Natuurlijk denken jullie dat ik Stratumseind ga aanraden, met al zijn clubs, kroegen en vechtpartijen na sluitingstijd. Ik mis die tijd wel degelijk – *pinkt even een traantje weg* – maar sinds de lockdown ben ik Eindhoven op een andere manier gaan zien. Even rondwalen door de stad brengt al veel nostalgie bij mij naar boven. Ik vind het ook jammer als ik een maand niet in Eindhoven ben gekomen, omdat het normaal zo vanzelfsprekend is. Natuurlijk mis ik Stratumseind het meest, maar nu de terrassen weer open zijn, leeft heel de stad weer. Met al zijn evenementen als PSV landskampioen is geworden, de jaarlijkse marathon plaatsvindt, evenementen als Glow en de DDW of de avonden op Stratumseind; Eindhoven is zeker gek, maar ook zeker gemoedelijk, gezellig én groots. En ik denk dat daar dé toverspreuk zit tijdens je bezoek aan Eindhoven: De sfeer die helemaal uniek is in deze Brabantse stad. De tip van Tim voor een bezoek aan Eindhoven is dus ook simpelweg om de stad te bezoeken om de sfeer te proeven. En natuurlijk hoort daar een lokaal biertje bij!

Ik zal in de (nabije) toekomst nog meer plekken met jullie bespreken in Eindhoven. Want je kunt prachtig langs de Dommel lopen, verschillende wijken van Eindhoven bezoeken die elk hun eigen leuke plekjes hebben, of de parken van Eindhoven verkennen. Maar tot die tijd moeten jullie het hier mee doen. Je mag me altijd vragen om je Eindhoven te laten zien, want ik ben net zo gek als Eindhoven. De gekste.

Geplaatst in Europa, In de Buurt-Pagina

Misschien is dit ook iets voor jou?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *