Mening landgenoot heeft het al moeten verdragen: Het is niet mogelijk, althans verstandig, om het buitenland op te zoeken deze zomer. Het zorgde de afgelopen weken voor massa’s mede-Kaaskoppen aan de Nederlandse stranden, in pretparken of in winkelstraten van grote steden. Zolang je zelf verantwoord naar een plek toe kunt gaan, is het natuurlijk geen probleem om vakantie in eigen land te vieren. Ik heb zeven van mijn favoriete plekken in Nederland in deze blog samengevat, om jullie te inspireren met bestemmingen waarin je je kan voelen als toerist in eigen land. En daarbij komt ook nog eens een pluspunt kijken: er zijn geen toeristen uit de VS, China of Japan. Relaxt toch?! Eens kijken wat Nederland voor moois te bieden heeft.
Groningen / Pieterburen.
In het noordelijke Groningen ligt een plek waar je het geluid kunt horen van mezelf als ik onwijs moet lachen. Dat is een grapje. Het is het geluid van de schattige zeehondjes in het grootste zeehondencentrum van Europa: Pieterburen. Ik ben normaal gezien best wel tegen dierentuinen en dolfinaria, maar als een centrum/park zich inzet tegen de plastic soep, de lokale flora en fauna met verschillende onderzoeken en programma’s stimuleert en de dieren boven de winst zet, dan vind ik het wel prima. Het is in ieder geval een ontzettend interessante plek om te bezoeken en over onze eigen Waddenzee te leren. Je kunt vanuit hier ook op ontdekkingstocht per boot, waar je langs met zeehonden belegde zandplaten vaart en alles te weten kunt komen over eb, vloed en de dieren die in de Waddenzee leven. Daarna maak je een wandeling op de Engelsmanplaat of Schiermonnikoog, waar je mosselbanken, slikvelden of krabbetjes kunt spotten. De Waddenzee is een Nederlands natuurgebied dat op de Werelderfgoedlijst staat, dus komt dat zien en ontdekken!
Op weg naar de tweede stop in ons kikkerlandje kun je de hoofdstad van Groningen, met de originele benaming “Groningen”, bezoeken. Ik ben hier zelf ooit geweest, dronken en wel, dus voor sight-seeing ben ik niet bij te boeken. De Drie Gezusters is echter wel een aanrader om een afzakkertje te doen!
Giethoorn
Giethoorn heb ik zelf nooit bezocht, maar ik heb hier tweemaal over ‘moeten’ schrijven tijdens mijn bachelorstudie aan de WUR. Giethoorn is een toeristische walhalla voor menig Chinezen, die met tourbussen en al naar dit Overijsselse stadje reizen om in een bootje door de kanalen van Giethoorn te varen. Het komt nu goed uit dat de vluchten van/naar China niet tot de nok toe gevuld zijn, dus je kunt tijdens ‘deze tijden’ genieten van je eigen sloep, zonder massaal toeristisch vaarverkeer.
In dezelfde gemeente Steenwijkerland bevindt zich het Nationaal Park Weerribben-Wieden. Hier heb ik ook een project moeten doen over de implementatie van evenementen in het nationaal park en wat de eventuele gevolgen daarvan kunnen zijn op het ecosysteem van de Weerribben-Wieden. Super interessant natuurlijk, maar het komt erop neer dat je hier heerlijk kunt varen tussen de molens door en in het slijk kunt banjeren met de voetjes bloot.
Volendam / Afsluitdijk
Al staat deze bestemming op je bucketlist om Jan Smit te kunnen spotten, Volendam is en blijft een van Nederlands meest toeristische plekken. Je kunt hier heerlijk varen op het Markermeer, of vanuit het stadje een ‘roadtrip‘ maken langs de verschillende kaaspolders en over de Afsluitdijk. Vergeet alsjeblieft niet om een foto te schieten in Volendamse klederdracht. Wij hebben die foto thuis nog steeds op de gang hangen en ik geniet nog elke dag van dit nostalgische moment. Als Brabander voelt het in de Noord-Hollandse dorpen en steden altijd wel als het buitenland. Mensen met een harde G, dijken, klederdrachten, huisjes die heel schattig zijn en dicht op elkaar staan. Ik voel me hier écht toerist in eigen land. Om je vakantie in eigen land compleet te maken, moet je ook nog de Zaanse Schans bezoeken in Zaandam; Het is aan de ene kant een prachtig kiekje voor Instagram, maar anderzijds is het ook iets waar je als Nederlander trots op kunt zijn. De geschiedenis van het molengebruik en het inpolderen van het landschap lijken verleden tijd, maar zijn vandaag de dag nog steeds verantwoordelijk voor de veiligheid van Nederland. We vergeten steeds meer dat we eigenlijk grotendeels onder het zeeniveau leven.
Nederlandse duinen
Den Haag is by far een leuke stad om te bezoeken. Ook al staat het vaak in de spotlights van demonstraties op het Malieveld en de te drukke stranden bij Scheveningen. Er zijn tal van activiteiten te verrichten in deze Haagse stad, zoals Duinrell, Scheveningen Strand en het Binnenhof. Madurodam en het Vredespaleis zijn daarnaast natuurlijk ook het bezoeken waard. Maar wat ik het allermooist vind om hier te bezoeken zijn de stranden ten noorden van de stad en de duinen die tot wel 30 meter boven het zeewater reiken. Ik ben hier een keer op excursie geweest en hadden toen een fiets gehuurd. We zagen wilde paarden, hertjes en allerlei vogels. Ook de duinen rondom Bloemendaal, Zandvoort en Bergen aan Zee zijn de moeite waard om te bezoeken. De Nederlandse kust is ontzettend mooi en ik kom hier graag vaker uitwaaien. En je kunt er altijd nog een lekker aperitiefje bij nuttigen in een van de vele beach clubs.
Utrecht heeft echt mijn hart gestolen. Ik heb hier een half jaar lang met veel plezier gestudeerd, en daarbuiten mijn vrienden bezocht die in deze stad wonen/woonden. De realisatie van de spoorzone rondom Hoog Catharijne heb ik ook van dichtbij meegemaakt, omdat ik tal van keren op Utrecht Centraal moest overstappen op mijn weg naar Wageningen. Hier kun je écht goed shoppen. Zowel in Hoog Catharijne als aan de Oude Gracht.
Met tram 22 op weg naar Utrecht Science Park kun je bij halte Kromme Rijn uitstappen en naar het kanoverhuur lopen. Hier kun je een eenpersoons- of tweepersoons kano huren voor onbepaalde tijd en kun je de Utrechtse stad verkennen of juist de bossen in varen. Hoe gaaf is het om door een van de grootste Nederlandse binnensteden te kanoën door de gehele grachtengordels door? Of je slaat bij het verhuur linksaf en vertrekt de bossen in richting Bunnik. Uiteindelijk kom je dan bij het Theehuis terecht waar je een lekker biertje kunt drinken. Je kunt ook overal in de omgeving de kano aan wal leggen om een frisse duik te maken in de Kromme Rijn.
Deze bestemming hadden jullie allemaal al kunnen zien aankomen. Stel je zou hier maar werken, op deze magische plek. Ja, de Efteling is toeristisch en zeker tijdens corona is de Efteling misschien wel spannend om te bezoeken. Maar gelukkig zijn alle junior gastheren, waaronder ik, bereid om met een glimlach te schreeuwen om afstand te bewaren. Of je nu het liefst van de spannende achtbanen houdt (Vliegende Hollander, Joris en de Draak, Python) of liever in de zweefmolen stapt op het Anton Pieckplein. De Efteling is voor jong en oud. In de Efteling kun je voor een dag al je zorgen vergeten en de magie opsnuiven. Als een elfje vliegen in Droomvlucht, kotsmisselijk worden in de Villa Volta of de heerlijke aroma’s van Fata Morgana opsnuiven. De Efteling heeft het allemaal!
En daarbij komt kijken dat ik dolgraag met je mee wil! Ik ken namelijk alle 30 sprookjes in het sprookjesbos uit mijn hoofd en voel gewoon aan welke attracties de kortste wachtrijen hebben. Dat Efteling bloed zit als gegoten.
Rondom de Efteling kun je gemakkelijk de steden Tilburg of ‘s-Hertogenbosch bezoeken. Maak een wandeling rond de Loonsche en Drunense Duinen of bezoek het prachtige Heusden en zijn haven. De regio Hart van Brabant is voor mij, door de verschillende bezienswaardigheden en prachtige omgeving, waardig op deze lijst geplaatst.
Last but not least, Limburg. Helemaal in het zuiden, waar de ‘bergen’ uit het land verreizen, liggen de mergelgrotten bij Valkenburg aan de Geul. Tussen de mosgroene heuvels floreert dit mergelstadje als grote trekpleister. De middeleeuwse stadskern is gevuld met veel terrassen en winkeltjes en de indrukwekkende kasteelruïne is ook meer dan het bezoeken waard. De rust en de natuur in het natuurgebied Heuvelland zijn ook niet ver te zoeken.
Maastricht is daarnaast ook een ontzettend leuke plek om je roadtrip door Nederland af te sluiten. De smalle straatjes, de ‘Luikse wafels’, het Limburgse geklets en het hoogteverschil maakt de stad on-Nederlands. Maar toch gelden er hier dezelfde regels als in de rest van het land.
Nederland heeft zoveel mooie dingen te bieden. Ook al droom ik vaak over vakanties in het mooie Spanje of het verre Midden-Oosten, een dagje of midweek in ons eigen land is eigenlijk net zo goed. Ik zal zeker niet zeggen dat Corona ons ‘gelukkig’ laat reflecteren op wat nu echt belangrijk is in het leven en bla, bla, bla…, want ik heb zojuist te horen gekregen dat zelfs onze diploma-uitreiking niet door zal gaan eind november (snik). Maar door corona heb ik in ieder geval gemerkt dat je ook in Nederland prima vakantie kunt vieren en we blij mogen zijn dat we niet allemaal opgesloten moeten zitten thuis. Dus roadtripje Netherlands op de agenda zetten?