Menu Sluiten

Kaaskop in de Noord-Hollandse Duinen: Egmond aan Zee & Bergen

Vorig weekend ben ik met drie vriendinnen naar het pittoreske Egmond aan Zee geweest. Reizen naar het buitenland is natuurlijk onverantwoord nu, maar de reis van drie uur was lang genoeg om te pretenderen alsof we ver genoeg gingen. Egmond aan Zee is een dorpje dat aan de Nederlandse kust ligt in de gemeente Bergen. We sliepen in het Roompot Kustpark Egmond aan Zee en vanuit hier heb je direct toegang tot de duinen en is het strand van Egmond niet veel meer dan een kwartiertje lopen. Alkmaar ligt in principe ook om de hoek en de stranden van Bergen liggen iets meer dan negen kilometer ten noorden als je met de benenwagen over het strand wandelt. Ik – en ik denk ook zeker mijn reiscompagnons – raden je aan om de Nederlandse kust te bezoeken als de zon schijnt. Toch waren de sneeuw, ijzel en frisse wind een mooie toevoeging aan het duinlandschap. Het leek nét op de Alpen, maar dan ook weer niet. Laten we eens kijken wat we allemaal kunnen ontdekken in dit deel van Nederland. Lekker duinen met de meiden.

Bekende Badplaatsen aan de Noordzee

In de Nederlandse gemeente bergen liggen een aantal leuke badplaatsen. Afgelopen weekend waren we toeristen in Egmond aan Zee en in 2012 waren mijn gezin toeristen in de badplaats Bergen aan Zee. Beide dorpen hebben een schattig maar klein centrum, met de nodige winkels, restaurants en strandtentjes. Je kunt hier natuurlijk heel veel vis verorberen, dus dat moet je daar ook zeker eens proberen. Bergen (en Bergen aan Zee) is een gezellig dorpje met overdekte terrassen en veel gezellige winkeltjes. Vanuit Bergen ben je binnen 15 minuten met de fiets in Bergen aan Zee, waar veel hippe strandtenten je kunnen verblijden met een zomerse cocktail of een heerlijke lunch. In Bergen wordt ook het jaarlijkse muzikale festival Jazz and Sail gehouden en in het Zeequarium kun je jezelf uren vermaken. Als je van veel avontuur houdt, moet je even uitwijken naar de duinen nabij het dorp Schoorl. In het centrum van Schoorl ligt een 51 meter hoge klimduin. Je kunt hier gemakkelijk de kinderen dumpen en zelf een terrasje pakken, maar misschien vind je het zelf ook wel heel leuk om de duinen te beklimmen. Egmond aan Zee maakt je reis door de gemeente bergen compleet, omdat hier maar liefst zeven strandopeningen zijn. Elke woensdagavond in de maanden juni tot augustus is er in Egmond een braderie, waardoor er ontzettend veel leut te vinden is in het centrum. Egmond aan de Hoef bied je daarnaast een heus voormalig slot, het Slot op den Hoef. Tegenwoordig wordt het Kasteel Egmond genoemd, welke stamt uit de elfde eeuw. In 1573 werd het kasteel verwoest door de Geuzen en sindsdien staan er enkel de fundamenten. Voor ons was het wel heel leuk, want de grachten rondom het voormalige kasteel waren compleet ingevroren. ’s Winters is Kasteel Egmond een unieke plek om te schaatsen. 

Noord-Holland heeft een ontzettend lange kustlijn, dus er zijn nog veel meer plekken in de buurt die je vanuit Egmond aan Zee/Bergen aan Zee kunt bezoeken. Richting de stad Den Helder – in de op van Noord-Holland – ligt het badplaatsje Julianadorp aan Zee. Het wordt gekenmerkt door weidse akkers, prachtige duinen en een oneindig lange horizon. Het zand stuift hier heerlijk in je gezicht over de golvende duinen en hier kun je de ruige Noordzee trotseren het hele jaar door. In de kop van Noord-Holland ligt ook een van Nederlands oudste badplaatsen – Callantsoog. Het stadje heeft een gezellig centrum en het fijne zandstrand is één van de schoonste zandstranden die Nederland kent. Hier kun je heerlijke strandwandelingen maken met de zilte Noordzeelucht in je neusgaten, of je kunt ervoor kiezen om te vliegeren, zwemmen of paardrijden. Ten zuiden ligt een groot trekvogelgebied en de grootste natuurlijke duinmeren van Europa. Juist ten zuiden van Egmond aan Zee vind je de Noord-Hollandse badplaatsen Wijk aan Zee, Bloemendaal aan Zee en Zandvoort. Met name de laatstgenoemde badplaats kan ’s zomers ontzettend druk zijn, dus ik raad je aan om eerst andere badplaatsen te bezoeken. Tenzij je naar Zandvoort gaat voor de Formule-1 races natuurlijk. 

Het kustgebied van Noord-Holland is gemakkelijk te bereiken met de auto, maar ook met het OV kun je alle kanten op. Via Alkmaar, Haarlem, Zandvoort en Heiloo heb je toegang tot lokale buslijnen, die je direct naar het strand kunnen brengen. 

Daverende duinlandschappen

Tussen de twee dorpen Bergen en Egmond aan Zee ligt het Noord-Hollands Duinreservaat. Dit is een natuurgebied met de hoogste en breedste duinen van Nederland. Dat is oprecht een magisch gezicht. Als je vanuit het strand de duinen inloopt, kun je zo ver kijken als je wilt maar je ziet alleen maar het duinlandschap voor je. Alléén het noordelijke deel bevindt zich in de gemeente Bergen. Het duinreservaat is maar liefst zo groot dat het tot aan de badplaats Wijk aan Zee (gem. Beverwijk) rijkt. Binnen het duinreservaat wordt veel drinkwater gefilterd. Water uit onder andere het IJ wordt het duingebied ingelaten waardoor jij en ik heerlijk water (bij de wijn) kunnen nuttigen. Duinen zijn dus súper nuttig, omdat ze zowel ons beschermen voor het water uit de Noordzee als het produceren van drinkwater.

Als je het Noordhollands Duinreservaat bezoekt, heb je wel een duinkaart (toegangskaart) nodig. Deze dragen rechtstreeks bij aan het beheer én behoud van de duinen, dus zo erg is het niet. Parkeren is echter wél gratis. Je kunt in de glooiende duinen en aangrenzende bossen van Noord-Holland heerlijk wandelen, fietsen en paardrijden. De paden in het duingebied zijn goed onderhouden. Kijk echter wel uit voor de duinstekels, want die stiekeme rakkers halen je jas en huid zo open. 

Als je wat langer in de regio verblijft, is het ook leuk om het Nationaal Park Zuid-Kennemerland te bezoeken. Dit uitgestrekte bos- en duingebied ligt tussen IJmuiden, Haarlem en Zandvoort, waar meer dan honderd vogelsoorten, hertjes, konijntjes, vlinders, shetlandpony’s, Schotse hooglanders, wisenten (Europese bizons) en wilde paarden door de natuur rondhuppelen. Het park is zo’n 3800 hectare groot en is ideaal te combineren met een bezoek aan Bloemendaal aan Zee, Wijk aan Zee of Zandvoort.

Kaaskoppenstad Alkmaar

Alkmaar is de grootste stad in de Kop van Noord-Holland en daar willen we tijdens ons reisje in de regio ook even een bezoek aan brengen. Alkmaar staat vooral bekend om zijn kaasmarkt. In de Waag staat tijdens de kaasmarkten een hele grote weegschaal waar de kaasdragers kaas naartoe brengen op een houten plateau. De kaasdragers lopen precies tegelijk om het plateau recht te houden. De kazen die de kaasdragers tillen, wegen soms wel bij elkaar 110 kilo! Al bijna 700 jaar wordt er in Alkmaar kaas gewogen en verkocht. Aan het begin van de 19e eeuw werd er zelfs gemiddeld zo’n 300 ton kaas per dag verkocht. Het slimste is om Alkmaar te bezoeken vroeg in de ochtend, vóórdat alle toeristen op het Waagplein arriveren.

Alkmaar is lange tijd bezet geweest door de Spanjaarden en kent door de lange geschiedenis in de stad ongeveer vierhonderd monumentale panden. Uiteindelijk werd Alkmaar bevrijd door de Geuzen. In het Huis met de Kogel zie je nog steeds de kanonskogel die is blijven hangen in 1573. Hier kun je over de hele geschiedenis van Alkmaar en de invloeden van de 80-jarige oorlog leren, want het Huis van de Kogel is ook een museum. Maar voor het belangrijkste uit de geschiedenis van Alkmaar reizen we af naar de 16e eeuw. Toen was Alkmaar op z’n rijkst. Tijdens “Kaeskoppenstad”, in de maand juni, lopen er meer dan 750 acteurs rond, van vuurspuwers tot watergeuzen en rijke edelen. Je waant je helemaal terug in de Gouden Eeuw vlak na het Alkmaars Ontzet van 1573. De rijke historie van Kaeskoppenstad vind je terug in het historische decor van gevels, bruggen en grachten. Ik ben Dickensnight gewend in onze wijk Brandevoort, maar Kaeskoppenstad in Alkmaar is een veel groter evenement. Laten we daar deze zomer maar eens een kijkje nemen.

Je kunt tijdens je vakantie door de Kop van Noord-Holland ook gemakkelijk een bezoekje brengen aan Den Helder (en het eiland Texel), Amsterdam, Zaandam, Volendam of de Afsluitdijk. Als je in ieder geval een vakantie in eigen land wil boeken, kan ik je zeker deze regio aanraden. Een aantal van de mooiste stranden die ons kikkerlandje kent, de leukste beach clubs en terrasjes en de prachtige duinlandschappen die zich strekken langs de Noordzeekust. Met veel herinneringen in Egmond aan Zee en Bergen aan Zee denk ik in ieder geval met een vrolijk hoofd terug aan de Nederlandse Noordzeekust. En dat is nog maar een klein deel van wat ons prachtige land ons te bieden heeft. Tropische strandvakantie in eigen land, op nog maar drie uur reizen vanuit Eindhoven. Tot snel in de duinen!

Geplaatst in Europa, In de Buurt-Pagina

Misschien is dit ook iets voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *