Menu Sluiten

Kaaskop in Mestreech: Magisch bezoek aan de Maas

We blijven de komende tijd nog wat bestemmingen in de buurt ontdekken en dan kunnen we Maastricht zeker niet laten ontbreken. Ik ben zelf een aantal keren in de Limburgse hoofdstad geweest – toevallig afgelopen week nog – en verbaas me nog steeds over dit unieke stukje Nederland. De prachtige gebouwen die langs de Maas floreren en de weelderige pleinen met de leukste terrasjes en wafelkraampjes zijn hier namelijk alom aanwezig. Doordat de stad ontzettend dichtbij de Belgische grens ligt (ook Duitsland is best dichtbij) krijg ik altijd het gevoel alsof ik het buitenland bezoek. En dat is natuurlijk omdat ik bij Weert mijn paspoort moet laten zien om de grens van Noord-Brabant naar Limburg over te steken (grapje hoor), maar ook door het prachtige accent en het bourgondische leven van de Maastrichtenaren. Daarnaast is Maastricht een geweldige stad om tijdens carnaval te bezoeken. Zeg ik uit ervaring.  Lees je mee? Dan ontdekken we samen wat Maastricht te ontdekken heeft!

Levendige wijken en historische gebouwen

Kaaskop Abroad (2021). Één van de kerken die Maastricht rijk is. 

Meestal loop ik vanaf het treinstation regelrecht richting de Maas om uiteindelijk een rondje te maken langs de gezellige kiezelstraatjes van het centrum van Maastricht. Hier vind je grote winkelketens als de Bijenkorf, The Sting en Kruidvat, maar er zijn ook veel leuke boutique-winkels te vinden in Maastricht. Ook kun je op de verschillende pleinen en in de zijstraten van Maastricht heerlijk op het terras uitrusten van je stadswandeling. Kijk bijvoorbeeld op het Vrijthof, waar elk jaar de 11/11e wordt gevierd en waar de orkesten van André Rieu plaatsvinden. Ga ook zeker de rode toren van de Sint-Janskerk beklimmen. Het is maar 40 meter hoog en biedt een waanzinnig uitzicht op de stad. Ook de boekhandel in de Dominicanenkerk, de Sint-Servaasbasiliek en de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek zijn eye-catchers van de historische binnenstad waar je veel indrukken kunt opdoen. Waar ik zelf heel erg fan van ben, zijn de Luikse wafels die op bijna elke hoek van de straat van de binnenstad worden verkocht. Je ruikt in ieder geval de heerlijke aroma’s waardoor je er wel eentje moet kopen. Nu al honger! Ik zal maar eens ontbijten…

Oké, het ontbijt is op. Bedankt voor het wachten! We kunnen onze stadswandeling natuurlijk vervolgen langs de plekken die iedereen wel kent in Maastricht, maar ik wil jullie meenemen door de bijzondere wijken die de stad te bieden heeft. We maken eerst een korte wandeling door de geschiedenis van Maastricht. De herkomst van de naam Maastricht is namelijk terug te lijden naar de Latijnse benaming Mosa Trajectum (=”doortocht” of “doorwaadbare plaats in de Maas”). Maastricht is in ieder geval al meer dan 250.000 jaar bewoond, want in de kleigroeve van Belvédere zijn de oudste archeologische vondsten ontdekt in Nederland. De jaren erop heeft Maastricht een grote rol gespeeld tijdens de Romeinse tijd en de Middeleeuwen. Met het Verdrag van Maastricht dankt de stad een grote naamsbekendheid op internationaal niveau. Hopelijk weet jij wat er met het Verdrag van Maastricht tot stand is gekomen? Anders moet je even terug naar de schoolbanken :P.

Één van de leukste wijken om te bezoeken, is de wijk Wyck (spreek uit als: Wiek). Dit is een charmante en hippe wijk aan de oostelijke oever van de Maas. Zoals ik al zei, liep ik altijd rechtstreeks naar het centrum van Maastricht, in het westelijke deel. Niet wetende dat ik de prachtige wijk van Wyck altijd links van me liet liggen, letterlijk! Dat is de laatste jaren veranderd, want ik ben meermaals verdwaald toen ik de verkeerde brug had genomen op de terugweg. Toen viel het me pas op hoe leuk deze wijk is. Verdwalen heeft zo nu en dan toch wel een positieve werking. Een andere wijk die leuk is om te bezoeken, althans die steeds leuker wordt om te bezoeken, is het Sphinxkwartier. De wijk wordt gekenmerkt als de industriële wijk van Maastricht op kruipafstand van de historische binnenstad van Maastricht. Deze wijk stond vroeger in het teken van het Maastrichtse aardewerk en sanitaire fabrikanten. Ik raad je aan om café-restaurant-bioscoop Lumiere – een voormalige elektriciteitscentrale – te bezoeken en voor de rest te genieten van alles wat deze Maastrichtse wijk te bieden heeft. Het heeft in ieder geval veel weg van het Eindhovense Strijp-S en het Haagse Binckhorst. Dan weet je wat je kunt verwachten.

Groene stadsmuren en forten als parken

Kaaskop Abroad (2021). Frontenpark.

De laatste tijd is chillen in het park met je vrienden of familie helemaal in én COVID-proof. Ik ben in ieder geval de vele stadsparken in ons land meer gaan appreciëren en dan is Maastricht zeker een aanrader. Het mooiste park van de stad vind ik toch wel het Stadspark in het Jekerdal. De Jeker is een riviertje dat uitmondt op de Maas en deze ligt aan de zuidrand van de binnenstad. Het historische centrum en het park worden aan elkaar geregen door de vele gigantische stadsmuren. Geweldig plaatje om te zien! Het Stadspark loopt geheel door tot aan de Sint-Pietersberg, hoewel dit een flinke wandeling is. Je kunt er ook voor kiezen om je frisse biertjes te openen en op een kleedje te gaan zitten met de historische binnenstad als achtergrond. Met het uitzicht op de Maas, de stadsmuren van de binnenstad of Maastricht University is het hier zeker te vertoeven. Bezoek ook zeker de verschillende poorten en delen van de Maastrichtse stadsmuren om de prachtige uitzichten te ontdekken. Mijn favoriet: De Helpoort. Wat een prachtig stukje Maastricht is dat. Ook de parken Charles Eyckpark en het Griendpark zijn leuke plekken om te relaxen.

Een van de laatste keren tijdens mijn bezoek aan Maastricht ontdekte ik het Frontenpark. In één woord: Geweldig! Het is een natuurpark in ontwikkeling aan de rand van het historische centrum. In het park liggen restanten van de vestingwerken van Maastricht, bestaande uit de Hoge Fronten en de Lage Fronten. Je kunt hier een prachtige wandeling maken door de fronten en de geschiedenis van dit natuurgebied (cultuurlandschap) opsnuiven. Mocht je toch liever een flinke wandeling door de natuur willen maken, raad ik je aan om de ENCI-groeve te bezoeken bij de Sint-Pietersberg. Hier loopt een mooi wandelpad langs Fort Sint Pieter. de ENCI-groeve zelf en de industriële afgravingen. De wandeling is – uit mijn hoofd – 7 kilometer lang. Denk aan die 450 kcal! Vanuit het uitkijkplatform heb je uitzicht op de mergelgroeve en het groenblauwe water. Je kunt het vergelijken met de Grand Canyon, maar dan pieperdepiep kleiner dan de Amerikaanse variant. Ook vanuit het Fort Sint Pieter heb je een waanzinnig uitzicht op de Limburgse hoofdstad én het Maasdal. Met een beetje geluk kom je de oehoe (uil) of de vleermuis tegen tijdens je wandeling.

Romantische kades en prachtige foto’s

Kaaskop Abroad (2021).

Zoals jullie misschien al door hebben, ligt Maastricht aan de Maas. Het is een gigantische rivier die uitmondt in de Nederlandse Maasvlakte. De Maas heeft zijn bron in Frankrijk en stroomt daarna eventjes door het Franstalige deel van België.  In Maastricht fungeert de Maas in ieder geval als prachtige toevoeging op de meeste foto’s. Je kunt de Maas oversteken via de (in mijn ogen) mooiste brug –  Sint-Servaasbrug – en vanuit daar kun je prachtige foto’s maken van de skyline van Maastricht. Maar het is natuurlijk ook mooi om de brug zelf op de foto te leggen en dan kun je beter de Maas via een andere manier oversteken. Ik raad je echter niet aan om te zwemmen, want de Maas is een pittig brede rivier. Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om een boottocht te maken. Elke zondag -en donderdagochtend kun je op en neer naar het Belgische Luik varen en ontdek je de dorpjes en kades aan de Maas. Ik kom er nu pas achter dat Luik óók langs de Maas ligt, oeps. Je kunt ook gewoon met de benenwagen een wandeling maken langs de Maas. Richting de Belgische grens is een mooi groot bos gelegen en op de terugweg kom je uiteindelijk langs de industriële wijk Sphinxkwartier. Je kunt er ook voor kiezen om de noordelijke richting in te wandelen naar de pittoreske haventjes die aan de Maas liggen.

Net buiten het centrum van Maastricht ligt één van die haventjes – jachthaven Het Bassin – en deze is geheel omringd door oude fabrieksgebouwen. Tegenwoordig zijn deze gebouwen gevuld met woningen, winkels, restaurants en bars en is deze Maastrichtse plek een heerlijk bezoekje waard tijdens je stedentrip. Ook de Maasboulevard is een gezellige plek om eens rond te struinen. Vanuit hier kun je binnen twee seconden de H&M in lopen voor dat ene leuke truitje dat je in de etalage hebt zien hangen.  Wat ik zelf zo leuk vind aan Maastricht is dat het grenst met de Belgische provincie Luik. Je ziet, hoort en proeft de Franstalige invloeden op de Limburgse hoofdstad Maastricht en ik denk dat dat de stad uniek in zijn soort maakt. Ik herhaal: Luikse wafels. Op elke hoek van de stad. Daarnaast is dit deel van Maastricht – eigenlijk net zoals de rest van de stad – ontzettend romantisch. Dus heb je een liefje? Ga er maar met hem/haar naartoe. En heb je er geen? Dan moet je er hier wel eentje kunnen vinden. Hopelijk komt je potentiële droompartner je tegemoet gelopen en bied je een heerlijk stuk Limburgse vlaai aan. Want in Maastricht lijken al je dromen uit te komen.

Twijfel je nog om Maastricht te bezoeken? Onzin! Maastricht is daarnaast nog leuk om te combineren met bijvoorbeeld Luik of Hasselt (BE) en het Limburgse Heuvelland, de Limburgse Mijnstreek of het gezellige Roermond. Ik besef me nu dat ik daar ook weer schrijfkriebels van krijg, dus er staat nog genoeg op de planning. Geniet van Maastricht en voel je vrij om een Luikse wafel voor me mee te nemen na je verblijf in de Limburgse hoofdstad. Het liefst met een beetje chocoladesaus.

Geplaatst in Europa, In de Buurt-Pagina

Misschien is dit ook iets voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *