Menu Sluiten

Kaaskop in de Italiaanse Po-delta: Venetië en Verona

Ik heb gisteren lasagna gegeten, dus ik voelde Italiaanse vibes door heel mijn lichaam stromen. Het was een heerlijke nieuwe versie van la mamma! Die Italiaanse vibes die door mijn maagje stroomden, brachten mij naar de Italiaanse provincie van Veneto. Veneto ligt in het noordoosten van Italië en is met steden als Verona, Padua en Venetië een prachtige bestemming. Het heeft een prachtige kustlijn aan de Adriatische Zee, waar de rivier de Po op uitstroomt in de gigantische Laguna van Venetië. Veneto is hele diverse regio in Italië, omdat het van de bergen van de Dolomieten tot aan de Adriatische kust zeker nergens doet vervelen.

Venetië is een vreemde eend in de bijt als toeristische bestemming. Ik denk dat de stad bij iedereen wel bekend staat. Die populariteit is ook wel degelijk te zien in de overvolle kanalen en straten op de 118 verschillende eilandjes van de stad. De stijging van de zeespiegel heeft daarnaast ook een negatieve impact op de stad, omdat je een aantal maanden in het jaar gewoon tot aan je kniën in het water staat. Velen zeggen daarom ook dat Venetië over tientallen jaren niet meer zal bestaan. Jammer! Want het is een plaatje om te bezoeken. Laten we Venetië en de Italiaanse provincie waarin de stad ligt ontdekken. Nu het nog kan.

Venezia: Gondola’s en kanalen

Venetië is de hoofdstad van de Italiaanse provincie Veneto, waar in totaal 5 miljoen mensen wonen. Ik weet nog heel goed dat ik als kind voor het eerst met mijn ouders naar Venetië op vakantie ging en me helemaal kapot schrok van alle mensen die verkleed waren met maskers. Gedurende mijn jeugd heb ik altijd al een fobie gehad met mensen die zich verkleden in pretparken of op pleinen in steden. Je ziet mij dus altijd een heel groot rondje lopen om de figuren van Mickey Mouse, Jack Sparrow of Peppa Pig, die alleen maar geld van je willen door je te forceren met ze op de foto te gaan. Leuk, zo’n vakantie. Trauma’s dus. Ik weet ook nog heel goed dat mijn papa ons vertelde dat er krokodillen in de Venetiaanse kanalen zaten. En dan mij op zo’n boot zetten? Mij niet bellen. Enfin, genoeg onzin voor nu. We gaan Venetië ontdekken!

Venetië staat bij mij vooral bekend om zijn carnaval. Het feest is ietwat (lees: veel en veel) chiquer dan de Nederlandse variant. Venetianen en toeristen verkleden zich ontzettend chique met een prachtig masker en opgedoste haren. Er zijn door heel de stad gemaskerde ballen en gedurende twaalf dagen zie je door heel de stad verklede mensen lopen. Het Venetiaans carnaval wordt al sinds 1162 gevierd en de Italianen weten wel degelijk hoe ze een feestje moeten bouwen. Hopelijk staat de zeespiegel rond februari-maart niet zo hoog als in de nieuwsberichten van afgelopen zomer. Zonde van al die dure jurken en broekjes. De maskers die gedragen worden tijdens carnaval zijn van groot belang. Dat is eigenlijk hét kenmerk en hoort dus door iedereen gedragen te worden. Ik zou het ook willen introduceren tijdens het Brabantse carnaval; dan kun je toch nog de mensen ontwijken die je liever niet wilt spreken.

Het vastenfeest is enkel maar twaalf dagen gedurende het jaar. Gelukkig kun je de rest van het jaar ook prima vertoeven in de kanalenstad. Venetië is auto-vrij en je kunt er daarom ook alleen per voet of te boot (=”bus”) doorheen ploeteren. Je kunt natuurlijk ook zwemmen, zolang je maar uitkijkt voor de krokodillen. Vaar – of zwem – langs de verkeersader van de stad, de Canal Grande, dat eindigt bij het San Marcoplein. Je kunt ook overal prima winkelen en de hele stad voelt als een museum aan. Overal om je heen is water te zien.

Een ritje maken in een van de gondola’s en toegezongen worden door een knappe Italiaan is daarbij de voornaamste activiteit die je in Venetië kunt ondernemen. Ik ben altijd zo bang dat ze dan ineens gaan zingen ofzo. Dat lijkt me heel ongemakkelijk en dan weet ik niet hoe ik moet reageren. Een andere leuke bezigheid is het fotograferen van influencers. In Venetië zijn er natuurlijk zo veel wilde influencers op de vele bruggen en bij de schattige huisjes. Die moet je wel vastleggen. Wie kan de meeste fotograferen?

Als je Venetië misschien te druk vindt, heb ik een leuk alternatief voor jou in petto. Het kleine, kleurrijke stadje Chioggia heeft veel van Venetië weg en ligt op het zuidelijkste puntje van de lagune. Je ziet er, net als in Venetië, veel bruggen, boten en kleurrijke leeuwen.

Het prachtige Venetië. Onee, toch niet: het is het prachtige Chioggia! (Ciaotutti.nl)

Het is van oorsprong een middeleeuws stadje en heeft daarom ook hele mooie kathedraal (Santa Maria Assunta), die voorheen helemaal is afgebrand. Chioggia is daarnaast een levendig vissersstadje, waarbij je dus heerlijk door de stinkende vismarkt kunt lopen. Behalve op maandagen, want dan is er bijna geen vis door de rustdag op zondag. Het stadje Sottomarinagelegen naast Chioggia, heeft nog een prachtig strand waar je even kunt genieten van de Adriatische Zee. Wederom, pas op voor de krokodillen! Ze zitten het liefst in ondiepe wateren.

Costa Veneta

De Adriatische kust is een van de favoriete vakantiebestemmingen van de Italianen zelf. Aan de Costa Veneta is het zand amberkleurig. Dat komt door de gesteenten die door de Po worden meegevoerd vanuit de Dolomieten. De kuststrook van Veneto is ideaal voor relaxation, plezier en natuur. Smeer je wel goed in met een factor-30 zonnebrand!

Bibione ligt in het noordoosten van de regio Veneto en hier vind je lange zandstranden met heel fijn wit zand. Er zijn in dit plaatsje veel kuuroorden en therapeutische thermen. Hier kun je dus helemaal tot je innerlijke zelf komen. Bibione wordt door veel reisorganisaties gepromoot als ‘het mooiste strand van Italië’. Daar kun je het mee eens of oneens zijn natuurlijk. Persoonlijk vind ik de wat puurdere stranden – zonder de kaarsrechte structuur van alle ligbedden uitgestippeld – wat prettiger om te bezoeken. Als je iets minder commercieel wil stranden – als dat überhaubt een werkwoord is – dan is Cavallino toch wel echt mijn favoriet aan de Costa Veneta. Azuurblauw water, rotsachtige stranden en een schattige vuurtoren; plaatje compleet toch? Daarnaast is Lido di Jesolo ook een leuk plekje ten noorden van Venetië. Hier is wel wat meer te doen dan in Bibione en Cavallino, omdat er een lange boulevard is met veel cafeetjes, restaurants en winkels, direct aan het strand. De kust van Veneto is daardoor ook heel populair onder (Italiaanse) jongeren, omdat er in Jesolo alleen al meer dan twintig discotheken zijn.

Het prachtige strand aan de Costa Veneta tijdens onze vakantie in Bibione in 2002. Kaaskop Abroad (2020)

Het reeds-besproken Chioggia ligt ten zuiden van Venetië en het naastgelegen Sottomarina biedt een strandervaring van meer dan 10 km lang. Weet jij of je ten noorden of ten zuiden van Venetië een accommodatie gaat boeken? Lastige keuze!

Verona: Romeo e Giulietta

We laten het toeristische Costa Veneta voor wat het is en komen aan in Verona. Vanuit het hart van de stad, het Piazza delle Erbe, kun je gemakkelijk de hele stad bereiken. Op dit plein was eerst het Romeinse forum te vinden, maar het is tegenwoordig een groente- en fruitmarkt. De belangrijkste bestemming is desalniettemin het Arena di Verona. Hier zijn gedurende het hele jaar muziekvoorstellingen te bezoeken. Door de speciale akoestiek is het hier zeker genieten geblazen in dit amphitheater.

Waar Verona het meest bekend om is, is de roman van de beste man William Shakspeare. Oh Romeo, oh Romeo. Dit tragische verhaal speelt zich af in de regio Veneto en je kunt de verschillende plekken uit dit verhaal zelf bezoeken. Het huis van Julia, Casa di Guilietta, staat niet heel ver van de stad af. Een legende luidt, dat als je de borst van Julia aanraakt je de ware liefde zult vinden. Ik heb gelijk een ticket naar Verona gekocht. Totaal niet wanhopig, toch?

Verona heeft een eigen vliegveld, net als Venetië trouwens, dus heel de regio is gemakkelijk te bereiken. Maar doordat het in Noord-Italië ligt, raad ik je ook aan om je eigen auto te pakken. Niets is leuker dan een roadtrip door Duitsland en Oostenrijk, én je bent op je bestemming vrij om de omgeving te verkennen zonder afhankelijk te zijn van een huurauto/taxi’s.


Prosecco: Bubbels en Trubbels

Wat veel mensen niet weten is dat het favoriete drankje van velen uit de Veneto-provincie komt. De streek Prosecco ligt op een goed uur rijden van Venetië middenin een glooiend berglandschap. De Prosecco bestaat uit verschillende wijngaren, apenweides en kaasboerderijen. Op de hoogste punten, op ongeveer 1200 meter, heb je een fantastisch uitzicht op de Po-vlakte in het zuiden. En als je je wijnglas even 180 graden draait, zie je in het noorden de Dolomiti Bellunesi liggen.

In de Prosecco kun je in stadjes als Asolo, Miane of Trevuso overnachten in een (wijn)boerderij of bed & breakfast. Met een heerlijke anti-pasta (kazen en vlees) kun je van het prachtige uitzicht genieten met één van de verschillende Prosecco-wijnen in de hand. Er zijn veel wandelroutes die je door het gebied kunt nemen en er zijn ook veel mogelijkheden om het gebied met een gids te verkennen. De Prosecco wordt binnen twaalf maanden na de oogst gedronken, het hele jaar door. Het wordt voornamelijk als aperitief gedronken, in tegenstelling tot de wat zoetige Spumante d’Asti uit Piemonte. Prosecco is toch wel de meest bekende van al zijn alcoholische Italiaanse neefjes en nichtjes, omdat het overal in het land, in iedere bar, op elk uur van de dag wordt gedronken. Vanaf nu is dit mijn ontbijt. Als de Italianen het zeggen, dan moet je daar gewoon in meegaan. iK kan rrjsal een bietesje mindergs goedu schrusijven.

Mocht je de prosecco uit de Prosecco iets te bitter vinden, dan is Aperol (Spritz) een prima alternatief. De mama’s drinken dit altijd tijdens wintersport, en ik moet eerlijk zeggen dat het een heerlijk drankje is. Dat het ook uit de provincie Veneto kwam, wist ik vooraf niet. Aperol is een Italiaans aperitief dat tegenwoordig door Campari wordt geproduceerd. Maar rond 1919 werd dit drankje nog door de Barbieri Company uit Padua geproduceerd. De ingrediënten van een Aperol zijn zure sinaaspppel, gentiaan, rabarber en cinchona. En er zit ‘maar’ 11% alcohol in. Aperol mét Spritz is een populair alternatief, waarbij prosecco en mineraalwater worden toegevoegd aan de aperol. Daarbij kun je het nog leuk finishing touch’en met een schijfje sinaasappel of een olijf. In bijna elke stad van de regio bestaat er een eigen versie van de Aperol Spritz. Dus je kunt een leuke route plannen langs alle Venetiaanse steden als Venetië, Padua en Verona om de verschillen in hun alcoholische versnaperingen te ontdekken. Alles voor de cultuur, niet waar?

Met een lekker glas prosecco sluit ik dit blog af. Salute! De Italiaanse provincie Veneto heeft mij in ieder geval verrast. Van de prachtige amberkleurige stranden bij Venetië tot aan het huis van Shakespeare’s Julia, Veneto heeft ontzettend veel te bieden! Zelfs mocht Venetië niet meer bestaan over een X-aantal jaren, is een vakantie naar Veneto het meer dan waard. En als dit gebeurt, zorg ik er persoonlijk voor dat er een duikschool komt aan de ‘nieuwe’ Costa Veneta. Dan kunnen we samen het ‘antieke’ Venetië bekijken onder water met een leuke snorkel in de mond. De prosecco zal dan koud staan als we klaar zijn. Ciao!

Geplaatst in Europa, Gastronomie & Feesten, Pizzaland-Pagina

Misschien is dit ook iets voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *