Menu Sluiten

Kaaskop in the Bayou: New Orleans

In de Deep South van de Verenigde Staten ligt de kleurrijke staat Louisiana. De Mississippi rivier stroomt door de gehele staat en mondt vervolgens voorbij de stad New Orleans uit in de Golf van Mexico. Haar vele moeraslanden, de bayous, hebben al in veel films en legendes een rol gespeeld, maar juist in de muziek galmt Louisiana het meest: De jazz heeft zijn oorsprong in deze Pelican State. De Frans-creoolse invloeden geven daarbovenop een heerlijke touch op je reis door de prachtige staat Louisiana. Laten we dit deel van de Verenigde Staten verkennen aan de hand van Louisiana’s Frans-Creoolse keuken, jazzmuziek, de vele bayous en, natuurlijk, de Mardi Gras. Lees je mee?

Cajuns en Creoles

Je zult me misschien nu wel (denkbeeldig) aankijken van ‘whaaaaaaaaat?!’. Ik ga het je gelijk uitleggen. Onder de Amerikanen zijn de Cajuns en Creolen historische begrippen om verschillende bevolkingsgroepen binnen Louisiana aan te duiden. De Cajuns zijn de Franse kolonisten die zich hebben gesetteld in de Canadese maritieme provincies in de jaren 1600, maar die er in 1713 door de ingetrokken Britten – na veertig jaar opstand – werden verjaagd. De Britten verbranden hun dorpen en scheidden de Acadische (Frans-Canadese) families door ze op verschillende schepen naar uiteenlopende bestemmingen te sturen. Veel Acadians vonden acceptatie in Louisiana, omdat hier een sterke Franse achtergrond was en hier ook het katholieke geloof werd gevormd. Uiteindelijk werd deze bevolkingsgroep de Cajuns en hebben hun eigen leefstijl ontwikkeld in de Bayous van Zuid-Louisiana.

De Creolen, daarentegen, zijn verschillende groepen die enerzijds in New Orleans zijn geboren en een Franse of Spaanse achtergrond hebben. De meesten stammen af van slaven en hebben een ontzettend belangrijke rol gespeeld in de cultuur van de stad. Door hen is de stad zo’n explosieve samensmelting van kunst, muziek en de heerlijke keuken.

Omdat er dus verschillende culturen – met voornamelijk een Franse touch – samen zijn gekomen in de staat Louisiana, zie je dat wel degelijk terug in de keuken. In New Orleans is elke maaltijd tegelijkertijd een duik in de geschiedenisboeken. Het meest bekende gerecht is de Seafood Gumbo (recept)of de Crab Cakes. Om een keer mezelf te gedragen, vind ik het leuk om het recept van de Gumbo met jullie te delen. Dat is een keer wat anders dan de prosecco of de tequila. Maar niet minder lekker! (En je kunt er waarschijnlijk een heel lekker wit wijntje bij pakken…).

Jazzmuziek

We weten inmiddels dat de staat Louisiana veel verschillende culturen heeft omarmd in zijn verleden. We sluiten de culinaire ‘reis’ af en beginnen aan de muzikale tour door Louisiana. De muziekstroming jazz is ‘geboren’ in de stad New Orleans, Louisiana. Om héél precies te zijn, was de figuurlijke baarmoeder van deze stroming het plein Congo Square. Dit plein was een van de weinige pleinen in de Verenigde Staten waar de toenmalige slaven toestemming kregen om samen te komen en op de drums te spelen. Dat deden ze op de zogenaamde ‘Free Sundays’, waar de Afrikaanse ritmes en dansen hun voorouderlijke tradities in leven hielden. Uiteindelijk groeide het ritmische uit tot een ontzettend beroemde cultuur binnen de Verenigde Staten.

Jazz kwam als het ware tot stand toen Europese tradities met die van de Afro-Caribische tradities samensmolt. Nergens in de Verenigde Staten was dat muzikale mengsel zo sterk als in New Orleans. En omdat, aan het begin van de negentiende eeuw, het belang van muziek zo hoog was in elk aspect van de maatschappij, was de havenstad het perfecte ankerpunt om deze jonge muziekvorm te verspreiden over het Amerikaanse continent.

Grote namen in de klassieke jazz zijn onder andere Scott Joplin, Irving Berlin en Madeleine Peyroux. In Nederland is vooral het North Sea Jazz Festival bekend en daar speelt de Nederlandse jazz-band Dutch Swing College Band uit 1945 vaak. Dus als je Louisiana niet kunt bezoeken of toch liever wat andere staten eerder wilt ontdekken, kun je nu gelijk je Spotify opstarten en een kekke jazz-lijst beluisteren.

Er is geen betere plek om naar jazz te luisteren dan in de stad waar het allemaal begon, New Orleans. In Preservation Hall, in het Franse Kwartier van New Orleans, wordt vaak genoemd als dé plek in de wereld om jazz aan te horen. Het gebouw is nooit extreem verbouwd geweest, dus het authentieke van de jazz komt door al je oorgaten naar binnen. Je hebt er hopelijk maar twee, maar je begrijpt wat ik bedoel. Andere iconische plekken om te bezoeken voor de beste jazz-optredens zijn: Little Gem Saloon, Bacchanal, Snug Harbor Jazz Bistro, Three Muses en The Spotted Cat Music Club. Dit zijn in ieder geval de plekken die een Amerikaans vriendinnetje mij vertelde, dus word maar boos op haar als het tegenvalt.

Tegenwoordig wordt Jazz ook in iets grotere getalen gevierd. Mijn Amerikaanse vriendin heeft deze foto naar mij doorgestuurd van haar ervaring op het New Orleans Jazz & Heritage Festival.

Louisiana Bayous

Naast de jazz-muziek en de Cajun/creoolse keukens in de enerverende steden van Louisiana valt er ook elders genoeg te doen. Omdat Louisiana laaggelegen ligt en de monding van de Mississippi zorgt voor veel water, is een groot deel van Louisiana gevuld met moerassen. Tourend door de staat kun je dus wel uren aan weerszijden van de weg alleen maar hoge bomen uit het stille water zien stijgen. Het is het leukste om de omgeving echt te ontdekken door ín de moerassen te gaan. Je kunt bijvoorbeeld bij het Honey Island Swamp met een bootje de bayous van Louisiana verkennen.

Ook de Creole Nature Trail is leuk om te ontdekken. Het is een route van 290 kilometer dwars door de Bayous en langs de kust van Louisiana. Neem dus zeker je zonnebril en vishengel maar mee. In tegenstelling tot mijn blog over Venetië zitten hier wél krokodillen. Kijk dus uit!

Mardi Gras

Waarom sluiten we dit blog met de Mardi Gras af en maakte ik geen logische brug vanuit de jazz-muziek? Nou, ik ben geen officiële auteur dus ik kan gelukkig doen wat ik wil met mijn geneuzel. Ik dacht bij mezelf namelijk dat het het leukst is om mijn blogs voortaan af te sluiten met wat vuurwerk. Met een fantastisch feest waar je als lezer gelijk van je stoel af wil springen om met je billen te schudden. Het Mardi Gras Festival in New Orleans duurt een weekend, maar het is wel hét evenement waar alle inwoners van de stad het hele jaar door naar uitkijken. Onder andere het historische French Quarter, het oudste en meest schattige deel van New Orleans, wordt dan rijkelijk gevuld met muzikale explosies en een dynamiek van mensen waar je U tegen zegt. Muziek speelt hierbij de hoofdrol en je bent ook meer dan welkom om met de locals mee te dansen en te zingen.

De typerende huizen van New Orleans in het French Quarter. Wat een gezelligheid met al die balkonnen en plantjes!

Kom je toch buiten Mardi Gras in New Orleans? Dan bevind je je nog steeds in de muzikale sfeer die je leven doorschakelt in een andere versnelling. De barretjes, antiekwinkels en restaurants op French Quarter en Bourbon Street laden je emotionele energie helemaal op. Vergeet dan zeker niet om de grootste katholieke St. Louis Cathedral van de VS te bezoeken en de creoolse keuken te proeven.

We sluiten dit blog af met een zinspreuk dat de inwoners van Louisiana perfect omschrijft. “Laissez les bons temps rouler” (Let the good times roll). Met meer dan 400 jaarlijkse festivals, een van de meest-geapprecieerde keukens in de Verenigde Staten en de prachtige bayous is Louisiana werkelijk waar een pareltje om te ontdekken. C’est tout, mes cheries.

Benieuwd naar andere bestemmingen in de Verenigde Staten? Lees dan hier verder!

Geplaatst in Gastronomie & Feesten, Verenigde Staten & Canada

Misschien is dit ook iets voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *