Menu Sluiten

Kaaskop in Milaan: Hét winkelmekka van Europa

Milaan staat bij menig vrouwelijk (ook wel mannelijk) Nederland bekend als dé modestad van Europa. Met bekende merken als Kiko, Prada, Dolce & Gabbana en Marco Rambaldi doet de stad zeker eer aan haar bijnaam. Voor mij dus tijd om op veldonderzoek te gaan met vriendin Angelique. En dit deden we toevallig in de meest onhandige en drukste periode om te shoppen: Black Friday weekend.

Transport binnen- en buiten Milaan

Milaan telt drie vliegvelden binnen haar ‘stadsgrenzen’ las ik op een andere website voor vertrek. Dus het maakte ons niet uit op welke we zouden aanvliegen. Nouja, de goedkoopste natuurlijk. Maar let op dat het grootste vliegveld Milaan-Malpensa een goed uur rijden is naar het stadscentrum. Er rijdt elk uur een trein vanaf het vliegveld naar verschillende treinstations in Milaan. Dit is ook de meest betrouwbare, goedkopere en snelle optie om je vakantie te beginnen of om je vlucht te halen.

Maar Angelique en ik verdwalen zelfs nog in Maastricht, dus we wisten natuurlijk niets af van een trein. Ik zei met mijn slimme hoofd dat de Flixbus de beste optie was om naar de stad af te reizen. Als de influencer die ik tegenwoordig ben, wil ik iedereen die dit leest met de hand op het hart vertellen dat de Flixbus mij de afgelopen twee jaar meer problemen heeft gegeven dan me lief is. De chauffeurs spreken alleen maar Italiaans, dus een Van Dale aanwijsboek neem ik voortaan ook mee op reis. Just in case.

gif

In de stad reis je het gemakkelijkst met de metro. Naast het Meininger Hostel in de wijk Lambrate zat op vijf minuten loopafstand zowel een metro- als een treinstation. We hadden voor dit hostel gekozen, omdat ons vriendinnetje die hier haar minor doet, dichtbij op kamers zit. Meininger heeft meerdere vestigingen in Milaan, dus voor hostelliefhebbers: je kunt ook iets dichterbij het centrum overnachten. Of boek een hotel, als je geen student bent. Het is tijd om de stad te verkennen!

Tip: Koop een driedaagse metrokaart voor ongeveer tien euro per persoon.

Shopping walhalla

Milaan is zoals eerder gezegd een heus winkelparadijs. De Dom van Milaan – Il Duomo – heeft de functie als een prachtig startpunt van je route door de stad. De Dom is enorm groot en je kunt er natuurlijk – tegen betaling – naar boven klimmen. Let op dat er op het Domplein veel mannen lopen die de tientallen duiven express voeren nét als jij de perfecte foto voor Instagram aan het maken bent. Maar niet getreurd: Als je net als ik Milaan in de winter bezoekt, dan kun je gewoon je muts opzetten ter bescherming.
Rondom de Dom zijn alle grote winkelketens te vinden. Of je nu links- of rechtsom de Dom loopt, je komt uiteindelijk uit in een winkel als Lush, H&M of Liu-Jo. De winkelpanden lopen hoog de lucht in en het is opzich al een ervaring om in de Milaanse straten te winkelen. De Galleria Vittorio Emanuele II is een ontzettend mooi overdekte plek om nog eens wat extra foto’s te schieten.

Tip: bezoek de Quadrilatero d’Oraoftewel de gouden vierhoek. De duurste merken (Armani, Prada) hebben hier een vestiging.

Hoewel ik drie volle dagen mezelf kon begeven in dé winkelstad van Europa heb ik helemaal niets gekocht. Daar gaat de climax van deze blog. Maar dat kwam ook vooral omdat er veel meer te beleven is in ‘winkelstad Milaan’.

De traditionele “Aperativo”

In Italië, maar vooral in Milaan, is het gebruik van Aperativo een feestelijke gewoonte. Een aperativo is een alcoholische versnapering om je zin in het avondeten te stimuleren. Veel restaurants in Milaan bieden vanaf een uur of 17-20 een aperativo aan, waar je dan ongeveer tien euro betaalt. Je kunt kiezen uit alle alcoholische dranken mét een heerlijke plank aan hapjes. Daarna ben je natuurlijk nog niet gevuld, maar gelukkig eten Italianen pas later op de avond.

Verder ben ikzelf een ontzettend groot fan van de Italiaanse keuken, dus ik kon mijn hartje in Milaan zeker ophalen. Milaan staat bekend door haar risotto. Dus je zou eigenlijk tijdens je bezoek aan de Italiaanse stad minstens een keer dit heerlijke gerecht moeten verorberen. Verder zijn pizza- en pastamaaltijden overal in de stad te vinden.

Tip: Le Piz is een heerlijke pizzaria in het stadscentrum van Milaan.

Wijken in Milaan

Milaan heeft verder weinig monumenten om te bezichtigen, maar het heeft wel degelijk veel verschillende wijken die elk een bezoekje waard zijn. De wijk Navigli kenmerkt zich voornamelijk als dé uitgaanswijk van Milaan. Deze wijk is ’s avonds ook het mooist om te bezoeken, omdat het gehele kanaal verlicht is. Maar ook de kunstenaarswijk Brera is leuk om te bezoeken. Je kunt zelf gewoon koffiehuis binnenlopen en daar zitten allerlei fashion-goeroes met elkaar in overleg. Porta Nova is tenslotte dé nieuwe hotspot in Milaan. Een hoop creatievelingen bij elkaar!

De rust opzoeken

Verder heeft de begraafplaats Cimitero Monumentale de meeste indruk op mij gemaakt. Gigantische monumentale gebouwen die elk een herinnering geven aan een overleden persoon of familie. Het terrein is ontzettend groot. Het geeft je ontzettend veel rust om over het kerkhof te lopen, omdat het heel indrukwekkend is om te zien en mee te maken.

Daarnaast was het stadspark Sempione met het daarin liggend kasteel Sforzesco het bezoeken waard. Dit is de enige plek in de hele stad waar je jezelf een toerist voelt.

Ook al heb ik niets gekocht, winkelstad Milaan was het bezoeken waard. Vooral haar eten en aperativi heeft mij verrast. Maar ook de mogelijkheden om dorpjes in de buurt te bezoeken (daarover later meer). Misschien kom ik ooit nog met mijn mama terug om nieuwe kleren te kopen.

Benieuwd naar andere Italiaanse bestemmingen? De Italiaanse meren zijn heel gemakkelijk te bereiken vanuit de Milanese vliegvelden.

Geplaatst in Europa, Pizzaland-Pagina

Misschien is dit ook iets voor jou?

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *