Menu Sluiten

Kaaskop aan de Botnische Golf: De Finse westkust

Vandaag reizen we langs de westkust van Finland door de regio’s van Satakunta, Ostrobothnia, Central Ostrobothnia en North Ostrobothnia. South Ostrobothnia bestaat ook nog en het zal zeker geen raadsel zijn waar deze regio ongeveer ligt. (Inderdaad, in het zuiden van de regio Ostrobothnia). Ik hoop in ieder geval dat de kustlijn iets mooier is dan de naam van de regio’s in West-Finland. Het is in ieder geval een leuke speurtocht om de verschillen met de Finse zuidkust te ontdekken, als die er überhaubt zijn. Op ontdekkingsreis dan maar!

De westkust strekt zich uit langs de Botnische Golf en loopt van het noordelijk gelegen dorp Oulo tot aan de stad Rauma. Het is een regio dat wordt gekenmerkt door brede stranden en glooiende heuvels. Het is daarnaast geliefd door windsurfers en zeilers: Water in overvloed. En in tegenstelling tot de Finse zuidkust waar je naar de Estoniërs kunt zwaaien, heeft de westkust van Finland een prachtig uitzicht op zijn buurman Zweden. Ook een land die heel, heel, heel hoog op mijn bucketlist staat.

In heel Finland zijn de tradities, die overgewaaid zijn uit Zweden, in volle glorie mee te maken. De Zweedse koning stuurde veel Zweden naar Finland om daar een stuk land te cultiveren. Aan de Finse westkust is het rivierkreeftendiner, de rapujuhlat, een heerlijke traditie om als voorbeeld te noemen. Slabbertje om, schnapps drinken en een beetje met z’n allen zingen. “ra-ra-ra-rapujuhlat, ra-ra-ra-rare mensen….”.

Enfin, voordat we nog meer honger krijgen. We zullen vanaf het zuiden van de Finse westkust, bij het plaatsje Rauma in de regio Satakunta, een doorreis maken naar het noordelijke plaatsje Oulo (North Ostrobothnia). Aan het einde van dit blog hebben we in ieder geval een veeltal bestemmingen aan de Finse kust kunnen ontdekken en hopelijk veel ideëen aangewakkerd in onze reislustige hoofden.

Rauma & Pori (Satakunta regio)

Rauma wordt door de Finnen toch wel gezien als de onofficiële hoofdstad van de Finse westkust. Het prachtige praaltje staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO, dus dan heb je al een goed CV geschreven als stad. Het is vooral bekend om haar centrum met de 18de eeuwse huizen. En als je het Fins als lastig vindt, zoals ik, dan is Rauma zeker de plek om het niet te leren: Hier wordt het meest lastige dialect gesproken. De stad moet wel concurreren met het Zuid-Finse kuststadje Porvoo. Ze zijn beide zó cute.

Het schattige plaatsje Rauma. Niet veel verder ligt de kust.

Beschermd door hoge zandduinen ligt het meest bekende strand van Finland, Yyteri in Pori. Het strand strekt zich een aantal kilometers uit langs de Finse westkust. En hier kreeg ik éen grote error. Ik dacht altijd, met mijn stereotyperende hoofd, dat Finland 24/7 bedekt was met een dikke laag sneeuw. Maar de Finnen kunnen ’s zomers toch wel degelijk zonnebaden. De regio Satakunta is dan ook de favoriete plek in de Finse zomers. Je kunt in Yyteri surfen en mountainbiken, of gewoon met je luie reet in de zon liggen. Het strand is geopend van mei tot oktober, dus als dit blog is gepubliceerd is het natuurlijk weer te laat om dit plekje te bezoeken. Volgend jaar dan maar! Een ander strand in de buurt is Kalajoki. Ook hier kun je surfen en boottochten maken. Maar er is ook een waterpretpark (Jukupark) en een avonturenpark waar je tussen de bomen door kunt ziplinen (Seikkailupuisto Pakka). A typical Satakunta Summer.

Vaasa (Ostrobothnia regio)

We rijden iets verder noordwaards en komen aan in het stadje Vaasa. De stad heeft 65.000 inwoners en is één van de vele tweetalige steden van Finland. Iets verderop ligt Korsnäs. Dit gebied heeft de meeste Zweeds-sprekende personen over de hele wereld. Gek he? Zelfs in Zweden zelf spreken ze niet meer Zweeds. Geen wonder dat zowel het Fins als het Zweeds de officiële talen van Finland zijn. Verder heeft Vaasa maar liefst zes (!) universiteiten. Best frappant voor zo’n kleine stad. Een soort Wageningen 2.0. Er is dus genoeg te doen in zowel de zomer als in de winter. En de stad brengt een jeugdige sfeer met zich mee, hoewel er heel veel high-tech bedrijven zijn gevestigd.

Vaasa speelde voorheen een belangrijke rol in de transport tussen Finland en Zweden, toen in de 17e eeuw het Zweedse koninkrijk ook Finland bevatte. De postroute Vaasa (Finland) met Umea (Zweden) is op de dag van vandaag de noordelijkste internationale veerroute die bestaat. Je kunt deze veerboot ook 12 maanden per jaar nemen, doordat deze ook functioneert als ijsbreker.

Sinds de laatste ijstijd stijgt de zeebodem in de regio tussen Finland en Zweden met één centimeter per jaar. Hier ontstaat de Kvarkenarchipel. De eilanden hebben weinig beplanting, omdat de aangroei van land nauwelijks bijgehouden kan worden. Het is een UNESCO werelderfgoed bestemming en je kunt hier wandelen, vissen en op paarden rijden. Omdat het gebied nog zo puur en onbebouwd is, waan je je echt in de natuur.

Oulo (North Ostrobothnia regio)

We zijn aangekomen in de meest noordelijk gelegen kustplaats van de Finse westkust, Oulo. Vanuit hier kun je een boot nemen naar het vogelparadijseiland Hailuoto, waar meer dan 300 vogelsoorten te bezichtigen zijn. Voor opa zou dit een droombestemming zijn. Je kunt hier ook overnachten in een van de vele knusse huisjes, b&b’s of op een boerderij.

Het leukste aan deze regio is dat het grenst aan Lapland en Rusland. Het is ontzettend uitgestrekt en de kustlijn is maar een klein deel van het geheel. In het uiterste oosten van de regio, tegen Rusland aan, ligt Kuusamo. In dit deel van de regio zijn ski resorts en bergketens, die 400-800 meter hoog zijn. Deze regio heeft de meeste contrasten in Finland. ’s Zomers kun je aan de stranden bij Oulo flaneren in je nieuwe bikini, terwijl je ’s winters kunt skiën en beren kunt spotten in een van de nationale parken. Ik denk ook dat deze provincie ideaal te combineren is met je reis door Lapland, maar daarover later meer.

Oulo staat daarnaast voornamelijk bekend als de stad van de “Luchtgitaarkampioenschappen”. Naast de officiële sport “vrouwendragen” houden Finnen zeker van gitaar spelen, zonder gitaar. Finland wordt niet voor niets het gekke neefje van de Scandinavische landen genoemd. Maar ze laten je wel degelijk welkom voelen in hun prachtige land!

Een actiefoto van een luchtgitaarspeler, in Oulo. (weather & climate, 2019).

Ik heb even op internet gezocht naar een leuk filmpje en zit nu eerlijk gezegd achter mijn laptop de giechelen. Wat word ik vrolijk van Finnen en hun cultuur. Hieronder zie je hoe dat eraan toe gaat.

We zijn aan het einde gekomen van onze reis langs de Finse kust. Van de regio’s rondom Helsinki en Turku, tot de prachtige strandregio’s van Satakunta en de drie Ostroboth.. ik ben weer even de naam kwijt.

Daar waar de Finse zuidkust toch wat ruwer is gevormd met zijn archipelen en schattige kustplaatsjes, is de Finse westkust toch wat meer gereserveerd voor de zonaanbidder en rustige vakantieganger. Wie had dat ooit gedacht? Finland als een prachtige zomerbestemming? En dan heb je ook nog die invloeden uit Zweden als kers op de taart. Een heerlijke bestemming voor je volgende zomervakantie. Toch wat anders dan je gemiddelde vakantie in Spanje of Turkije. A summer in Suomi (=Finland in het Fins). Bekt lekker, toch?

Benieuwd naar andere Finse regio’s? Ontdek de Finland-pagina op Kaaskop Abroad.

Geplaatst in Europa

Misschien is dit ook iets voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *