Menu Sluiten

Kaaskop in de trein: Interrailen

In 2018 en 2019 ben ik op zomervakantie geweest met de Europese treinreisorganisatie Interrail: ‘onbeperkt’ de trein nemen door heel Europa. Mijn eerste interrail-reis heb ik met mijn beste vriendinnetje Nienke gemaakt door Centraal-Europa. We begonnen in Berlijn, omdat deze stad nog een beetje vertrouwd aanvoelde. Daarna vervolgden we onze reis naar Praag, Bratislava en Boedapest om vanuit daar terug naar huis te keren via Salzburg.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is e45c77_c5f17f0dc02746ffa1f5e5ef546ace14~mv2_d_2804_2100_s_2.webp
Het stuntelige duo Nienke & Tim voor de eerste trein. Kaaskop Abroad 2018.

De tweede reis in 2019 maakte ik (deels) alleen (Shout out to my ex). Ik heb mijn vriendinnetje Fabiënne opgezocht in Belgisch-Luxemburg, reisde vervolgens naar la cité du vin (Bordeaux) en sloot mijn reis via Madrid af in Lissabon. In Lissabon ben ik nog een weekje blijven chillen met twee vriendinnen (Ellis en Nienke, wederom).

De twee reisroutes staan onderaan de pagina weergegeven. En de bestemmingen zullen nog worden beschreven in verdere reisblogs.

Interrailen is ontzettend leuk om te doen, zowel met vrienden of ‘alleen’. Het is natuurlijk aan jezelf waar je wensen en opties liggen. Het besef dat je (meestal) onbezorgd door heel Europa kunt reizen is ontiegelijk chill. Maar als je voor de eerste keer een reis met Interrail gaat maken, is het handig om de volgende zeven tips te lezen voor je aanstaande reis. En door mijn klunzige vermogen worden een aantal gekke persoonlijke verhalen (bed bugs, verkeerde bus) aan het daglicht gesteld.

Reserveer de treinen vantevoren

Vooral in de zomerperiode kunnen treinen bomvol zitten met toeristen. Treinorganisaties hebben het recht om een bepaald aantal Interrailpassagiers de trein te weigeren als de trein té vol zit. Door treinen te reserveren heb je gegarandeerd een zitplaats! In Duitsland en Centraal-Europa kosten deze reserveringen ongeveer zes euro, maar in Frankrijk, Spanje en Italië bijvoorbeeld kunnen deze kosten oplopen tot boven de twintig euro. In laatstgenoemde landen is het reserveren zelfs verplicht op een aantal (hogesnelheids)treinen! Dus wil je niet constant te hoeven verhuizen van zitplek of heb je een fietscoupéfobie, reserveer dan een zitplek.

Stippel een (globale) reisroute uit

Interrailen is dé ideale manier om Europa te ontdekken door de verhalen die je op je reis tegenkomt van hostelgenootjes of locals. Als je bijvoorbeeld in Berlijn bent en een groep leert kennen die in Budapest is geweest, dan kun je in Berlijn ervoor kiezen om ‘spontaan’ vanuit daar naar Budapest te gaan. Je staat open voor een flexibele reisroute. Maar let wel: hostels opzoeken tijdens je reis is tijdrovend! Dus heb wel een aantal overnachtingsopties paraat en weet welke bestemmingen je ongeveer wilt bezoeken. Het is zonde van je tijd om te zoeken naar hostels, terwijl je tegelijkertijd heel Berlijn kunt verkennen!

Het kan ook zijn dat je wél je reis vantevoren plant, maar onderweg toch nog hostels/hotels moet boeken omdat jij en je reiscompagnon (Nienke) een beetje incapabel zijn.

Alleen reizen of met een vriend(in)?

De eerste keer Interrail zou ik heel graag willen aanraden om met een vriend of vriendin te doen. Waarom? Je staat er nooit alleen voor! Zeker als je net als ik een beetje klunzig bent en heel eigenwijs niet reserveert voor een bomvolle trein van Lorraine naar Bordeaux (mijn tweede Interrailreis deed ik alleen). Nienke was mijn steun en toeverlaat op de eerste reis, waardoor dit soort gekkigheden mij niet overkwamen. We zijn elkaar wel een goede drie kwartier kwijtgeraakt op het grootste station van Duitsland, maar dat is natuurlijk andere koek.

4. Neem niet te veel bagage mee

just don’t you dare. Je zit constant met je bagage opgescheept, so it better be light!

Slaap in hostels (of soms een hotel/airbnb)

Hostels zijn oprecht de fijnste plekken om te overnachten tijdens je Interrailvakantie. Hostels zijn naast de lage prijzen ook een bron van sociale contacten. Neem deel aan een pubcrawl, leer mensen kennen op je slaapzaal en geniet van de centrale locatie in de centra van Europese steden. Misschien heeft je hostel wel een ballenbak waar jij en je meiden lekker in kunnen spelen (als kindjes in de Ikea). The HUB Hostel in Lissabon heeft welliswaar een ballenbak. En ook een pubcrawl. En daarnaast heeft Lissabon heel veel stijle heuveltjes die je na een pubcrawl niet meer helemaal recht kunt beklimmen.

Mocht je behoefte hebben aan privacy, of slaap je liever in ietwat intiemere sferen met je vriendin Nienke, dan kun je ook redelijk goedkoop een hotelkamer, appartement of AirBnB boeken. Zo kun je een volwassen versie op de kabouterdans van Kabouter Plop bedenken, zonder je te hoeven schamen voor eventuele dormgenoten.

Waar ikzelf geen fijne ervaring mee heb gehad is de nachttrein. BED BUGS. Daar lig je dan, met je hele hebben en houden. Met drie andere mannen/jongens op een kleine dorm in de trein. Dan wil je net je oogjes sluiten en zie je een paar hele schattige beestjes over je laken lopen. En waar zijn de conducteurs? Weg! Gelukkig heb ik met mijn kleren aan geslapen en ben verder niet gebeten; maar het was me toch weer eens een dierentuin van jewelste! Nachttreinen zijn verder wel een hele fijne optie om slapend je reis te kunnen voortzetten. De Nightjettrein van de ÖBB (Oostenrijk) schijnt een hele fijne trein te zijn. Maar vermijd treinen die van Madrid naar Lissabon reizen. Of je moet wel heel veel van kleine diertjes houden.

Wees bewust van alle reisopties die je hebt

Er zijn verschillende Interrailpassen voor een bepaald aantal dagen. Dus stel jezelf de vraag hoe lang je precies weg wilt, hoeveel bestemmingen je wilt bezoeken en hoeveel geld je ongeveer tot je beschikking hebt. Kies dan de juiste pas via de website. Wees ook bewust van het feit dat bepaalde ferry- en busroutes inbegrepen zijn in de pas. Ook landen als Turkije en Rusland zijn te bezoeken.

Geniet!

Interrailen is ontzettend leuk, vooral als je nog fier bent! Ontdek wat ons mooie continent te bieden heeft en maak vrienden door heel Europa. Daarnaast maak je met de juiste fantastische mensen nog ontiegelijk veel dingen mee: een arrestatie van een gezocht persoon in de treinstoel naast je meemaken of de verkeerde bushalte uitstappen waardoor je een half uur moet lopen door de prachtige Alpenweiden met Google Maps (niet aan te raden).


Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is e45c77_f735b1682369490bb43cf2b82c86d458~mv2.webp
Interrail reisroute 2019: Eindhoven – Berlijn – Praag – Bratislava – Boedapest – Salzburg (Königsee) – Helmond City
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is e45c77_63027a756d4c46ef9d04ba0f1c008f8d~mv2.webp
Interrail reisroute 2019: Eindhoven – Arlon – Luxemburg – Bordeaux – (vliegtuig, oeps) – Madrid – Lissabon

Als je vragen hebt omtrent het interrailen, stuur me gerust een berichtje!

Geplaatst in Uncategorized

Misschien is dit ook iets voor jou?

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *