Menu Sluiten

Kaaskop in de VS: The Empire City (New York City)

Na onze prachtige rondreis langs de Niagara Falls, Finger Lakes, Hudsonrivier en Long Island van afgelopen week, gaan we nu het missende puzzlestukje ontdekken: The City That Never Sleeps, The Big Apple, New Amsterdam, The Empire City. 

Eigenlijk is New York veel te groot om in één dag te bezoeken. Er wonen namelijk maar liefst 8,3 miljoen mensen in de stad. Dat is ruim de helft van onze hele Nederlandse bevolking (omg, I know right). De stad New York is verdeeld in vijf boroughs (stadsdistricten): Manhattan, Bronx, Staten Island, Brooklyn en Queens. New York City is ook de grootste stad die de Verenigde Staten telt, er worden ruim 800 talen gesproken en het is de voornaamste manier voor immigranten om de Verenigde Staten binnen te komen. Oftewel, New York City is me er eentje!

In dit blog reizen we langs alle vijf de boroughs, ook al zijn er met name in Manhattan de meeste bezienswaardigheden te zien. Via het JFK International Airport, La Guardia International Airport of Newark International Airport sta je binnen no-time in het stadshart van Manhattan. Met de ontzettend veel metrolijnen die 24/7 (!) opereren, is de kans dat je ergens strandt nihil. Daarnaast kun je altijd gebruik maken van de buslijnen die door heel de stad lopen en een yellow cab is ook altijd mooi meegenomen. Vanuit het Grand Central Station Terminal – bekend van de film Madagascar – zijn steden als Philadelphia, Boston en Washington D.C. binnen handbereik. Als New York meer dan een city trip voor je is en als startpunt voor je rondreis door de Verenigde Staten fungeert, is het handig om pas ná je verblijf in New York een huurauto op te halen. Rijden in New York is geen pretje en het OV is prima te doen. Laat me dat anders formuleren: Ik zou voor geen goud in New York willen rijden, maar je kunt het altijd zien als een persoonlijke uitdaging. 

Ook New York hebben we bezocht in 2015, tijdens onze rondreis door Noordoost-Amerika. En als toetje kwamen we zelfs onze lieve famili ’toevallig’ tegen, die vanaf New York naar Florida afreisden. Dat was me toch een heerlijke dag! Tijd voor een reünie volgend jaar? 

New York is by far wel één van mijn lievelingssteden en overal denk je ‘oh dit lijkt net op de film “XX”. Maar nee! Je herkent gewoon in de gehele stad de kenmerkende gebouwen, straten en dynamiek van de stad New York. Laten we de stad en zijn vijf boroughs verkennen. Lees je mee? 

Memories in Manhattan & The Bronx

Manhattan is dé borough waar de meeste activiteiten zijn, fungerend als hart van de stad. Er zijn tal van dingen te zien en te doen, dus laten we de meest toeristische boroughs als eerst bezoeken. Van het uiterste noordelijke Bronx tot aan Liberty Island in het zuiden.

In de borough The Bronx begint onze reis door New York City. In dit stadsdistrict staat het beroemde Yankee Stadium, dat als thuisbasis fungeert van de New York Yankies. Ook staat The Bronx bekend om zijn échte Little Italy, omdat hier veel Italiaanse immigranten zijn neergestreken. Het Little Italy van Manhattan is blijkbaar niet zo spannend om te bezoeken. Ook staat The Bronx bekend om zijn artsy districts en kun je hier je kunsthart ophalen.

Iets verder zakkend naar het zuiden komen we aan in het wel bekende Central Park. The Empire City waarborgt een van de grootste stadsparken van de wereld en is letterlijk de grootste attractie die de stad kent. Je kunt er sporten en relaxen, of gewoon even van de ene naar de andere kant van Manhattan lopen via Central Park. Het groene hart van New York City ligt – bewust of onbewust – naast Fifth Avenue. Als je met je hele gezin naar New York afreist, kun je mama en dochterlief de Amerikaanse variant van P.C. Hooftstraat opsturen en jijzelf met je zoon(s) rustig een baseball match kijken in Central Park. Of andersom natuurlijk. Het is immers 2020. Je kunt aan de Fifth Avenue (als shopaholic) je hart ophalen, want de meest exclusieve zaken in de modewereld zijn hier gesitueerd. The bigger, the bolder. Langs Fifth Avenue staat ook het enorme Empire State Building. Je kunt hier prachtige foto’s maken van heel Manhattan. Aan de ene kant heb je zicht op het Central Park, terwijl je 180 graden kunt draaien en heel Lower Manhattan op je digitale toestel kunt vastleggen.

De straat Broadway loopt door heel Manhattan van zuid naar noord, maar de beroemdste theaters vind je voornamelijk halverwege, rond de kruising met 42nd Street. Musicals als Mamma Mia, The Lion King of Hamilton zijn dag en nacht te zien in het Theater District, maar wees op tijd met het boeken van je musical ticket. Broadway kruist ook hét commerciële centrum van Manhattan, Times Square. Het is een plek waar je wordt omsingeld door allemaal reclameborden, proppers en de grootste winkels die je maar kunt bedenken; and we love it! Niet verderop ligt het Rockefeller Center dat thuisbasis biedt aan de Radio City Music Hall en de NBC Studios. Evenals het niet ver gelegen Empire State Building heb je hier een prachtig uitzicht op zowel Central Park als Lower Manhattan. Ik zou zeggen: choose wisely (the cheapest ticket). En om mijn eigen mening te geven, zou ik je aanbevelen om het Top of the Rock Observation Desk te bezoeken en het Empire State Building rustig te bekijken van onderaf.

Gezellig met het gezin op het gigantische Times Square (2015).

In Lower Manhattan liggen een aantal wijken die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Een bezoek aan China Town, Chelsea en Little Italy (dus een andere Little Italy dan in The Bronx) laat je net lijken alsof je niet meer in New York City bent. Je zult vloeiend Chinees moeten spreken om hier je weg te vinden en een pizza is ook altijd wel ergens te verorberen in Little Italy. Mijn lievelingswijk op Manhattan is toch wel Soho. Dit is hét arty neighborhood uit de jaren 70 en 80 waar je kunt winkelen tot je erbij neervalt. Niet dat ik winkelen zó leuk vind, maar het is wel degelijk een plaatje om de mooie gebouwen te bewonderen. Het allergaafste aan een bezoek aan New York City is de High Line. Dit is een publiekelijk park dat is gebouwd op een oud cargospoor voor treinen. Het hele park stijgt boven de straten van West Manhattan uit en verbindt verschillende belangrijke plekken. Het park loopt langs de Hudson River en de wijk Chelsea en je kunt de High Line vanaf een aantal plekken besteigen. Grootste aanrader van Tim!

De prachtige High Line van boven. (High Line, z.d.).

Het Financial District met het wel bekende Wall Street liggen ook in Lower Manhattan. Vanuit het beroemde Battery Park kun je de boot pakken naar Ellis Island en Liberty Island, maar dat doen we pas na een korte tussenstop op een historische plek; De aanslagen van 9/11 hebben natuurlijk nog altijd een grote impact op de stad (zijn inwoners) en het is ook zeker aan te raden om de plek van de voormalige Twin Towers te bezoeken. Er liggen nu twee prachtige monumentale kunstwerken gevuld met water in de funderingen van de Twin Towers. Het 9/11 Memorial is een waar indrukwekkende plek, waar je echt kippenvel krijgt terwijl je ernaar staat te kijken. Onder het plein is een modern museum gevestigd die ook zeker het bezoeken waard is. Deze kost 24 USD per persoon, maar is ook zeker te bezoeken met de City Pass. Het Freedom Tower is na de aanslagen gebouwd en biedt een prachtig uitzicht op het zuidelijke deel van Manhattan en andere delen van New York en New Jersey.

We sluiten onze route in Manhattan af op de boot. Er liggen namelijk twee beroemde eilanden in de Hudson River die je wel gezien moet hebben. Het vrijheidsbeeld is denk ik toch wel het meest iconische gebouw van New York City. Het Vrijheidsbeeld is aan de VS geschonken door Frankrijk, ter ere van de U.S. Declaration of Independence. Lady Liberty staat tegenwoordig als een boegbeeld van de stad heerlijk te glunderen over de Atlantische Oceaan. Je kunt het eiland bezoeken per ferry – die vertrekken vanuit het Battery Park – en dit bezoek is het leukst in combinatie met een klim tot aan de kroon van het Vrijheidsbeeld. We bezochten het vrijheidsbeeld en Ellis Island met onze familie, dus dat was al super leuk. Om heel eerlijk te zijn, dachten we dat er een restaurant zou liggen in de kroon van Lady Liberty. Nou, mooi niet dus! Het is er heel klein, maar je hebt wel een prachtig uitzicht over de skyline van Manhattan. En mocht je een beetje claustrofobisch zijn, kun je die skyline ook meer dan prima bezichtigen vanuit het Liberty Island zelf of vanuit de ferry die je naar het eiland brengt.

Queens, Brooklyn & Staten Island

Brooklyn is misschien wel het bekendst van de gelijknamige Brooklyn Bridge en de meeste toeristen stoppen aan het einde van de brug om de fantastische skyline van Manhattan op camera te leggen. Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om door te lopen en de andere boroughs van New York City te ontdekken. Manhattan en The Bronx zijn achter ons en we bezoeken in het tweede deel van dit blog de boroughs Queens, Brooklyn en Staten Island.

Lopend over de Brooklyn Bridge en de fantastische skyline van Manhattan bewonderen (door de touwtjes heen in dit geval). (2015).

De boroughs Queens en Brooklyn zijn niet zo toeristisch als Manhattan, maar worden gevormd door allerlei verschillende, hippe en tasty wijken . In Brooklyn wonen de meeste New Yorkers en in Queens heb je de grootste immigrantenwijken ter wereld. Het is dus geen verassing dat Brooklyn en Queens zo vaak in films terugkomen. Maar waarom zou je deze boroughs willen bezoeken?

Brooklyn staat vooral bekend om zijn eten. Er zijn ontzettend veel restaurants te vinden en op het Smorgasburg staan er honderden food trucks klaar met hun heerlijkheden. Daarnaast kun je het iconische Coney Island bezoeken met haar spannende attracties en prachtige strand. In Queens is er minder te beleven voor toeristen die niet in New York wonen, maar alleen al het echte New York opsnuiven door een wandeling te maken is genoeg.

New York City is voor mij echt een mooie herinnering geworden. De stad komt onbewust ontzettend vaak op de televisie voorbij. New York City is een stad waar je je – ongeacht je slechte acteerkunsten – als een filmster voelt. Een stad die krioelt van honderden verschillende culturen en gigantische wolkenkrabbers. Een stad vol historie en dynamiek. New York verdient de label “Empire City”, wat mij betreft.

Raak je nog niet uitgekeken op New York City of wil je juist meer van de staat ontdekken? Lees dan dit blog waarin je door Kaaskop mee wordt genomen langs de bekende rivier de Hudson!

Geplaatst in Verenigde Staten & Canada

Misschien is dit ook iets voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *