Menu Sluiten

Kaaskop in de VS: Langs de wateren van de Empire State

New York State dient vandaag als achtergrond van onze reis naar de Verenigde Staten. New York City is natuurlijk bij iedereen bekend. Zélfs bij mensen die onder een steen hebben geleefd. Ik wil zeker alles vertellen over deze metropole stad, maar dat doe ik in een blog die later deze week gepubliceerd wordt. Vandaag ontdekken we de staat New York en reizen we langs de verschillende watermassa’s af die de staat rijk is. Lees je mee?

De gehele staat van New York is gemakkelijk te bereiken vanaf de vliegvelden van New York City, Newark (New Jersey), Philadelphia (Pennysylvania) en zelfs Toronto (Ontario, Canada). De meeste mensen wonen wel degelijk in de miljoenenstad New York, maar ook Buffalo en de staatshoofdstad Albany trekken veel bezoekers aan. Voordat we de drukte van de stad bezoeken, reizen we langs de verschillende wateren die de staat rijk is; Niagara Falls, Finger Lakes, de Hudson River en de stranden van Long Island.

Niagara Falls: Canadian Circus

New York State heeft geen eigen nationale parken zoals staten als Nevada en Utah, maar het heeft zeker wel één van de meest bekende natuurlijke fenomenen van de wereld; De Niagara Water Falls storten met ontzettend veel geweld langs de grens met Canada. De watervallen bestaan uit drie delen: De Horseshoe Falls (Canada), de American Falls (VS) en de Bridal Veil Falls (VS). Je kunt in principe van de ene naar de andere kant van de grens lopen, maar met de auto is het gemakkelijker te doen. De grens is toch maar een formaliteit. Toch is de keuze tussen Canada en de VS allesbepalend voor je ervaring in Niagara Falls.

Vanuit de zijkant lijken de watervallen al gi-ga-gantisch.

In 2015 bezochten we eerlijk gezegd de Niagara Watervallen vanaf de Canadese kant, omdat we vanuit Ottawa kwamen. In het Canadese deel van Niagara Falls is het 24/7 een kermis. Het gelijknamige stadje Niagara Falls is echter wel ontzettend leuk om te bezoeken en er wordt om de dag weleens vuurwerk afgestoken. Wie had dat gedacht, dat de Canadezen meer van circussen hielden dan de Amerikanen? Het uitzicht vanaf de Canadese kant is wel degelijk mooier, omdat je hier meer verschillende plekken hebt om de watervallen te zien kletsen op het blauwe doek. Maar vanuit de Amerikaanse kant ligt een groot park, waardoor de omgeving rondom jouzelf daar weer mooier is. Je moet jezelf gewoon afvragen waar je de meeste waarde aan hecht. Ik zou persoonlijk de grens even oversteken naar Canada. Ook al blijf je tijdens je reis alleen in de Verenigde Staten, kun je een week later tegen je oma bij de thee vertellen dat je (30 minuten) in Canada bent geweest!

Hier waren Mama Abroad en Kaaskop Abroad nog droog. Een kwartiertje later waren we dat echter niet meer. Klets. Nat. Wel gaaf om de Niagara Falls te bewonderen van zo dichtbij op de boot. Dit is trouwens vanuit Canada georganiseerd. Dan krijg je een puike, rode regenjas.

De Niagara Falls liggen ongeveer 630 kilometer van New York. Toronto ligt daarentegen om de hoek aan Lake Ontario.

Finger Lakes: The American Dream

Op weg van Toronto naar New York City rijdt meinig reiziger door de uitgestrekte bossen van de staat. De typisch Amerikaanse steden als Ithaka en Naples liggen ver uit elkaar en de uitgestrekte wijngaarden en langerekte meren bepalen hier het landschap. De Finger Lakes liggen iets onder het Lake Ontario. Het landelijke gebied bestaat uit 11 langwerpige meren die allemaal naast elkaar liggen. Het diepste meer is al 200 meter diep, dus dat ga je met een adem niet halen.

Naast de elf meren in de vorm van vingers is het aan te raden om het Canandaigua Lake Wine Trail te lopen. Tijdens je route loop je langs verschillende wijnhuizen in de buurt van het gelijknamige meer en het is prima binnen een dag te doen. Je kunt in de buurt van de Finger Lakes goedkoop overnachten in een stereotype Amerikaans motelletje, die je eigen American Dream compleet verwezenlijkt. Je kunt upstate New York het beste bezoeken tijdens de Indian Summer, omdat dan de bossen de mooiste kleuren hebben.

Hudson River: Hollandse Taferelen

De rivier Hudson is algemeen wel bekend, omdat deze rivier langs het metropole Manhattan stroomt. Maar de Hudson die stroomt natuurlijk veel verder terug. De rivier komt in de staatshoofdstad Albany samen met de rivier Mohawk. Albany is het slaperige provinciehoofdstadje van de staat New York, aan de Hudson River. Je kunt het vergelijken met het benoemen van het Gelderse Ermelo als Nederlandse hoofdstad, in plaats van Amsterdam. Het heeft geen enkel praktisch nut, want New York City is dé grootste stad van de Verenigde Staten, maar het klinkt wel degelijk cute en het zorgt ook voor een schattige touch aan de staat. Je kunt in Albany het New York State Museum bezoeken en het New York State Capitol bezichtigen.

Benamingen in New York – en met name de Hudson Valley – zijn allemaal afgeleid van ons als kaaskoppen. New York (“Nieuw Amsterdam”) was natuurlijk een tijd eigendom van de Hollanders en werd geruild voor het prachtige Suriname. In 1609 ontdekte meneer Henri Hudson, een Nederlander, de Hudsonvallei en hij bevoer de Hudsonrivier op zijn schip De Halve Maen. En ja, dat is de Eftelingattractie die je allemaal kriebeltjes geeft in je buikje. De Hollanders vestigden zich in deze streek en vandaar zijn er meerdere naamgevingen die verwijzen naar ons vredige kikkerlandje: Brooklyn (Breukelen), Harlem (Haarlem), Coney Island (Conyne Eylandt (Konijneneiland)) en Nassau. Je kunt er een leuk spelletje van maken om alle straatnamen en stadjes in de staat New York te vertalen naar het Nederlands.

Om je alvast voor te bereiden op de drukte van New York City kun je nog even uitrusten in het prachtige Cold Spring. Cold Springs is een klein stadje aan de Hudson Rivier en is gemakkelijk vanuit New York City te bereizen met de trein. Met de Hudson Line vanaf het Grand Central Terminal ben je hier binnen een uur en je kijkt je ogen uit door het raampje van de coupé. Het dorpje is niet groter dan een hoofdstraat met een aantal zijstraatjes, maar je kunt je hier prima een dag of twee dagen vermaken. Je kunt kayakken in de Hudson Rivier en je kunt er ook meerdere hiking trails bewandelen. Er zijn speciale tours beschikbaar die je naar het Bannerman Castle brengen en de hikes brengen je door de groene bossen. Kijk wel uit voor de zwarte beer!

Het festival-stadje Woodstock ligt daarnaast ook langs de Hudson River. Zet je radio ontiegelijk hard aan en jam lekker mee in je auto als je door het stadje rijdt. Je kunt er daarna voor kiezen om met de trein terug te reizen, een boot te pakken of te zwemmen. Ik denk wel dat het water erg koud is, dus ik raad je aan om je dan warm te kleden. Je hebt het geluk dat het water redelijk lekker richting New York City stroomt, waar genoeg plekken zijn om op te warmen!

Long Island: Rijkaards in de duinen

Watervallen (Niagara Falls), meren (Finger Lakes) en rivieren (Hudson River) hebben we achter ons gelaten. Er ontbreekt nog één bijzondere watermassa, namelijk de ‘grote blauwe’. Tenminste, zo refereerde Nemo de Disney clownvis naar de oceaan. Als je de vorm van New York State opzoekt, zie je dat het een redelijk normale vorm heeft. Maar dan kijk je op den duur naar het zuidoosten van de staat en zie je iets geks gebeuren; Er ligt een hele lange slurf die de kust van Connecticut bedekt.

Er wonen 7,6 miljoen mensen op het eiland van Long Island.  Door tientallen bruggen tussen de verschillende stadsdelen lijkt Long Island dus aan het vasteland geplakt, maar het is in principe een eiland. Delen van New York City (Brooklyn, Queens) liggen op Long Island, maar Manhattan en de Bronx zijn beide gescheiden van het eiland. “Long Island” wordt door de New Yorkers gezien als ‘alles ten oosten van Queens en Brooklyn’, dus het is ook nog eens een cultureel dingetje onder de inwoners van New York State. Het eiland is het grootste eiland van de Verenigde Staten (naast de eilanden van Hawai’i, natuurlijk) en heeft een lengte van 190 kilometer.

Long Island staat vooral bekend om zijn gevaarlijke alcoholische drankje (Long Island Iced Tea) en als toevluchtsoord voor rijke inwoners van New York. The Hamptons liggen in het oosten van Long Island en hier wonen veel beroemdheden en rijke Amerikanen. Langs de gehele zuidkust ligt een barriere van strandduinen, waardoor grote lagunes zijn ontstaan. Je kunt hier heerlijk vertoeven en uitwaaien. Long Island is ook prima te bereiken vanuit de staten Rhode Island of Connecticut. Ferry’s rijden hier frequent, maar je kunt natuurlijk ook hier weer gebruik maken van de vlinderslag.

Schattige strandhuizen in de Hamptons. Het gemiddelde strandhuis is echter nog een paar maten groter!

Het stadje Montauk is denk ik wel het leukste plekje om te bezoeken. Deze bestemming trekt vooral surfers en vissers aan en er zijn genoeg zeehonden te spotten. En nee mama, dit keer bedoel ik jou niet. De kustplaatsen Southampton, Westhampton, East Hampton en Bridgehamptoon zijn ook bezienswaardigheden op zich. Hier worden voor de rijke Amerikanen genoeg dingen georganiseerd, dus daar kun je als toerist altijd van meegenieten. Daarnaast heeft Long Island het ideale klimaat voor het verbouwen van druiven. Voornamelijk de sauvignon-blanc is een liefhebber onder de Long Islanders en die kun je hier in volle glorie proeven.

Van al dit schrijven krijg ik honger naar meer. Honger naar meer van New York. Heb ik je nieuwsgierig gemaakt naar andere bestemmingen in de Verenigde Staten?.

Geplaatst in Verenigde Staten & Canada

Misschien is dit ook iets voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *