Menu Sluiten

Kaaskop in Sleepy Hollow: Halloweenbezoek in New york

Het is de week van Halloween, dus de spanning stijgt door de donker wordende dagen, de toenemende pompoensoepen en de horrorfilms op tv. Vampiers, zombies en griezels zijn allemaal ontiegelijk eng en ik hoop er nooit eentje tegen te komen, maar toch bezoeken we vandaag een hele spannende locatie: We vertrekken naar het slaperige en mysterieuze dorpje Sleepy Hollow, te New York.

Sleepy Hollow: de film

Iedereen kent vast wel de Amerikaanse regisseur Tim Burton. Hij geeft altijd een extra spannende twist aan zijn films door gebruik te maken van donkere verhalen en mysterieuze karakters. Één van die films is de film Sleepy Hollow, dat een verfilming is op het gelijknamige verhaal van Washington Irving uit 1819. En dat verhaal luidt als volgt:

Johnny Depp speelt in de film als agent Ichabod Crane. Hij wil het gerechtelijk hof in New York overtuigen van zijn nieuwe, forensische methoden om misdaden op te lossen. Maar helaas! Zijn methode stuit op veel tegenstand omdat het gerechtelijk hof zich nog berust op bijgeloof en het bovennatuurlijke. Om zijn gelijk te krijgen, vertrekt Crane naar een Nederlands-kolonistische nederzetting in de staat New York, “Sleepy Hollow”, waar mensen op mysterieuze wijze worden onthoofd. Bij aankomst wordt hij op de hoogte gebracht van het bestaan van de “Headless Horseman” die af en toe een inwoner van het dorpje een kopje kleiner maakt. Crane gelooft het verhaal op eerste ogenblik niet, maar uiteindelijk komt hij erachter dat dit enge figuur wél bestaat.

De Headless Horseman deed voor zijn eigen plezier mee aan de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog, maar had zichzelf onthoofd met zijn eigen zwaar. Per ongeluk, dus het was niet de allerhandigste meneer. Om wraak te nemen (op zichzelf?) onthoofdt hij mensen uit het dorp.

Wat heeft Ichabod Crane dan te maken met dit verhaal? Hij vermoedde dat de ruiter in opdracht van iemand moordt. Die ‘iemand’ heeft het hoofd van de Headless Horseman in beslag en heeft daarom de macht over de ruiter. Uiteindelijk slaagt Crane erin om het hoofd van de Headless Horseman terug te geven aan de wettige eigenaar.

Hier heb ik ook nog eens de trailer. Niet van de angst in je broek poepen!

Sleepy Hollow: Het Amerikaanse dorpje

Allemaal spannend om zo te lezen, want je wil die ruiter zonder hoofd niet graag tijdens je boswandeling tegenkomen. Maar wat je wel kunt doen, is een bezoekje brengen aan “Sleepy Hollow” zelf. Zolang je je hoofd maar goed intapet of vasthoudt. Het historische Sleepy Hollow, waarop het verhaal van Washington Irving is gebaseerd, heet eigenlijk Tarry Town. Dit is een van oudsher Nederlandse gemeenschap in de staat New York, aan de oostoever van de Hudsonrivier. Vanuit de stad New York ben je er dus zo. Tenzij je beslist de bezem te pakken; Dan heb je wel een heel snel model nodig uit de Amerikaanse heksenstad Salem.

Een bezoek aan Sleepy Hollow kan natuurlijk niet zonder een selfie gemaakt te hebben bij het standbeeld van de Headless Horseman. Maar er zijn nog veel meer dingen te bezoeken in de Hudson Valley. Het dorpje staat namelijk vol met statige mansions die een perfect decor vormen voor de gemiddelde horrorfilm. Toch vind ik ze daar veel te mooi voor, want dan komt er allemaal bloed op de ramen en dat is zonde. Kykuit (let op de Nederlandse invloed in de naam) is een gigantische mansion dat jarenlang is bewoond door vier generaties van de Rockefeller familie. Tegenwoordig kun je het huis, de kunstgallerijen en de tuinen bezoeken met een gids. Ook het Lyndhurst Mansion is een prachtige, gotische bestemming die je niet kan missen tijdens je bezoek aan Sleepy Hollow. In het Philipsburg Manor wordt toeristen geleerd hoe Nederlandse, Afrikaanse en Native Americans samen kwamen op deze speciale plek in New York State. Je leert hier precies hoe het stadje Tarrytown is gegroeid door de jaren heen en waarom het precies zo’n grote rol heeft gekregen in het verhaal van Washington Irving.

De Old Dutch Church is ook interessant om te bezoeken als kaaskoppen. Het spannende aan deze kerk is dat de Sleepy Hollow Cemetery hier ook te vinden is. Hier liggen veel dorpsbewoners te rusten tussen de herfstige bomen, maar natuurlijk gaat het verhaal dat hier de meeste slachtoffers van de Headless Horseman liggen. De schrijver Washington Irving ligt hier zelf ook begraven.

Mocht je het allemaal te spannend vinden, raad ik je aan om een mooie herfstwandeling te maken in het Rockefeller State Park Preserve of the vissen in de Hudsonrivier. Het is een gigantisch park en het parkeren kost zo’n 6 US Dollars. Ook kun je kajakken richting het Sleepy Hollow Lighthouse. Deze ligt aan de oostzijde van de Hudson en stamt uit het jaar 1883. Wil je niet alleen voor dit verhaal van de Headless Horseman helemaal richting de Verenigde Staten reizen? Check dan deze blogs uit voor meer reisinspiratie in New York: New York City en de Wateren van New York State.

Vergeet je hoofd niet mee te nemen als je terugvliegt…

Geplaatst in Verenigde Staten & Canada

Misschien is dit ook iets voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *