Menu Sluiten

Kaaskop ontdekt de Finse saunacultuur

In dit nieuwste blog ontdekken we één van de meest relaxte bezigheden waar Finland ook nog eens hartstikke bekend om staat: De Finse saunacultuur. Ik denk dat iedereen weleens een sauna heeft bezocht. En als dat niet het geval is, raad ik je zeker aan om dat binnenkort eens te doen. We gaan samen ontdekken waarom de Finse saunacultuur zo belangrijk is voor de Finnen zelf én waarom jij ook iets meer Finland in je leven moet verwerken.

Mijn eigen ervaring met (Finse) sauna’s was een keer in de sportschool in het Brabantse Mierlo, gezellig met moederlief. Nog net voor de puberteit en ik ging echt niet de handdoek af doen hoor. Tot we in Jyväskylä op de school van onze uitwisseling alléén in ons adamskostuum de sauna in mochten. Wij puberende jongens vonden dat wel heel spannend, maar gelukkig moesten de jongens gescheiden zijn van de meisjes en kon je toch niks zien door de stoom.

Sindsdien ben ik de sauna toch wel wat meer gaan waarderen en zoek ‘m zeker op wanneer die ergens is op reis. Laten we iets dieper in de Finse cultuur duiken en alles leren over de Finse sauna’s.

Finse saunacultuur in een notendop

Een, twee, drie… Als je de Finse sauna’s wilt tellen, ben je nog wel een paar maanden bezig. Er zijn namelijk meer sauna’s dan auto’s in Finland: Zo’n drie miljoen sauna’s liggen er binnen de Finse landsgrenzen! En dat is niet voor niets. De sauna is namelijk onderdeel van bijna alle Finnen: Vroeger werden er zelfs kinderen geboren in de sauna, omdat de hitte lucht voor een schone omgeving zorgt. Tegenwoordig wordt dat niet meer aangeraden.

Daarnaast heeft de Finse sauna een UNESCO-stempel gekregen als cultureel erfgoed, net als de Mediterrane keuken. Die worden niet zomaar uitgedeeld en zorgen ook voor de bescherming van het saunagebruik als onderdeel van de Finse cultuur. In de geschiedenis van de mensheid is sowieso veel gebruik gemaakt van reinigingsrituelen, zoals de bekende badhuizen/hammams in bijvoorbeeld Boedapest. Sauna is trouwens het Finse woord voor “badhuis”, dan weten we dat ook weer.

Het duurt wel even voordat een sauna is opgewarmd. Tegenwoordig zijn er elektrische sauna’s, maar de échte sauna’s worden nog opgestookt met hout. Binnen een paar uur is de sauna warm genoeg om in te zweten. Heerlijk! De Finnen wisselen een saunabezoek ook graag af met een dipje in het (ijs)water van één van de duizenden meren in het Finse Lakeland of in de zee.

Wist je dat mannen en vrouwen normaal gesproken apart in de sauna zitten? In families wordt het natuurlijk wel gemengd. Op scholen, bruiloften en zelfs binnen het Finse parlement zijn sauna’s onderdeel van het leven. Er worden nieuwe contacten gelegd, werk besproken of gewoon ontspannen. Zo ‘koud’ als de Finnen zijn op straat, zo sociaal zijn ze in de sauna’s.

Finse saunacultuur en gezondheid

Wat zowel de fysieke en mentale gezondheid betreft, is een saunabezoek heel voordelig voor je lichaam. Sauna’s worden gezien als plekken waar je de ziel letterlijk bloed legt en je lichaam fysiek en geestelijk kunt reinigen. Het is daarnaast ook goed voor je bloedwaarden en verbetert je immuunsysteem. Doordat je helemaal kunt ontspannen, ervaren saunabezoekers minder stress en zorgen.

Één van de dingen die je zeker moet overwegen is het gebruik van berkentwijgen, de zogenaamde “vasta”. Deze twijgen sla je als het ware tegen je huid aan en, in combinatie met de stoom, is dat heel goed voor de gezondheid van je huid. De stoom relaxt daarnaast je spieren, dus ideaal na het sporten.

Wist je trouwens dat de Finnen al vijf jaar achter elkaar het “Gelukkigste volk op aarde zijn” en de kwaliteit van het leven in Finland sowieso al als één van de beste ter wereld wordt gevonden. En dat is niet voor niks, want de voordelen van de moderne samenleving in combinatie met de saunacultuur hebben blijkbaar veel effect.

Wil jij de Finse cultuur maximaal ervaren? Dan raad ik je ten sterkste aan om in Finland zoveel mogelijk sauna’s te verslinden. Visit Finland heeft vijf gave sauna’s in ieder geval voor je op een rijtje gezet. Misschien maak je daar wel nieuwe vrienden met locals, kom je gezonder terug en leer je nog meer over Finland. Vergeet dan niet je eerst te douchen op voorhand, want dat wordt uit respect en hygiëne altijd gedaan. Helaas hebben we geen sauna thuis, maar ik duik even snel de jacuzzi in. Stoom ze!

Geplaatst in Europa

Misschien is dit ook iets voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *