Menu Sluiten

Kaaskop in Hauts-de-France: Copy-cat Parijs

Dames en heren, welkom in de Franse regio Hauts-de-France. Deze regio ligt precies tussen de Franse hoofdstad Parijs en onze prachtige zuiderburen in. De hoofdstad Lille, ofwel Rijssel, ligt om de hoek van Plopsaland De Panne (België) en een reis naar deze regio neemt daardoor ook maar drie uur in beslag. Tijdens de bestuurlijke herindeling van 2014 in Frankrijk is deze nieuwe regio ontstaan uit Calais-de-Pas-Nord en Picardie.  Laten we de mooiste plekjes maar stuk voor stuk gaan verkennen. Misschien wordt dan de titel van dit blog wel duidelijker?

Lille (Rijssel)

Tijdens de excursie naar Parijs – zie het vorige blogbericht – hebben we ook een tussenstop gemaakt in de Franse stad Lille. We bezochten deze stad voornamelijk om een aantal projecten in de omgeving te bezoeken en een herdenkingsmonument van de tweede wereldoorlog aan te doen. Toch is deze Franse stad zelf prachtig om eens doorheen te lopen. Het is de geboortestad van de Franse held Charles-de-Gaulle, waar ook een van de grootste vliegvelden van Europa naar is vernoemd. De beste man heeft een grote rol gespeeld in het bevrijden van Frankrijk en de naoorlogse wederopbouw van het land.  De voormalige president van Frankrijk wordt ook gekenmerkt als de persoon die de democratie in het land heeft geherintroduceerd.

Lille doet verder ontzettend ‘Europees’ aan en het is een bruisende stad vol studenten. De stad is daarnaast nog ideaal gesitueerd tussen steden als Parijs, Londen en Brussel; elk op maar liefst drie uur rijden. Zijn jullie net als ik ook zo nieuwsgierig geworden naar de rest van de regio? Er is toch zoveel te beleven!

Dunkerque (Duinkerk)

De kuststreek van de Franse regio Hauts-de-France brengt veel geschiedenis met zich mee, omdat hier tijdens de tweede wereldoorlog geallieerden naar Groot-Brittannië zijn gevoerd in mei 1940. Het “Operatie Dynamo” wordt door velen gezien als de grootste reddingsoperatie van de wereld, dat nu een ontzettend groot contrast vormt met het ‘rustig uitwaaien op de stranden van Duinkerk’ van nu. Veel schepen, waaronder ook zeilboten, werden tijdens deze reddingsoperatie gebruikt en een aantal van deze rakkers zijn vandaag de dag nog te bezichtigen in het FRAC, een soort scheepvaartmuseum in Duinkerk zelf.

Duinkerk heeft dusdanig een sterk historisch verhaal, maar het heeft ook zeker een vrolijke zijde. Als Brabander zijnde en liefhebber van carnaval/après-ski is het leuk om te vermelden dat ook Duinkerk een groot carnavalsfeest heeft eind januari-begin maart. De inwoners van Duinkerk trekken allemaal een kek outfitje aan en eten en drinken er op los. Kom je toch buiten deze periode naar Duinkerk? Probeer dan sowieso hét gerecht van deze streek: Moules-frites (frietjes met mosselen). Mijn maag begint al te rammelen! Duinkerk kun je perfect combineren met bestemmingen aan de Vlaamse Kust, zoals Oostende, De Panne of Brugge aan Zee.

Amiens & Lens

Je zal gedurende de afgelopen twee bestemmingen wel zitten nadenken over de functie van dit blogtitel Kaaskop in Hauts-de France: Parijs 2.0. Waar zat Tim toch met zijn hoofd bij het bedenken van deze vage zin? Ik heb me de laatste dagen verdiept in deze Franse regio en stuitte op twee hele opvallende bestemmingen in zowel Amiens en Lens. Beide zijn provinciestadjes in Hauts-de-France die Parijs wel heel graag willen uitdagen.

Amiens is de provinciehoofdstad van Somme, vernoemd naar de rivier De Somme, en waarborgt de grootste kathedraal van Frankrijk. De échte Notre Dame. Als je naar foto’s kijkt van Amiens zie je het contrast van het gigantische bouwwerk met de miniscule huisjes in zijn directe omgeving. Maar hoe heeft zo’n klein provinciestadje zo’n gigantische kathedraal kunnen bouwen? De omgeving van Amiens is rijk aan de plant ‘wede’, waarvan je blauwe kleurstof – indigoblauw als het ware – kunt gebruiken in wol en katoen. Het was tot in de zestiende eeuw de belangrijkste leverancier van blauwe kleurstof in West-Europa. Big business rond die tijd, kijkend naar de macht en praal van de Notre Dame de Amiens.

Amiens is daarnaast ook bekend van de hortillonages, drijvende tuinen. De streek doet ontzettend Hollands aan, omdat de vele kanalen vol met bootjes aangevuld zijn met deze drijvende tuinen. Het ziet eruit als een groene oase met talloze bloemen, bomen en gewassen. Tijdens je bezoek aan Amiens moet je dus eigenlijk wel degelijk een bootje huren. Toch net iets anders dan kanoën in de Utrechtse grachten.

Daar waar de Notre Dame van Parijs wordt weggeconcurreerd door de Notre Dame van Amiens, ligt in het kleine stadje Lens een andere copie-Parissiene. Het Louvre! En dan hoor ik je denken; het Louvre? Een van de meest drukke plekken in heel Frankrijk staat ook in het kleine stadje Lens, dat niet veel mensen kennen? De oorzaak is eigenlijk heel simpel. Lens ligt in het steenkoolmijngebied van Frankrijk dat  in 1990 werd gesloten. De voornaamste inkomstenbron van de Lensois viel weg en de Eerste- en Tweede Wereldoorlog lieten de stad ook aan haar lot over. Dat resulteerde in het feit dat Lens één van de armste delen van Frankrijk werd.De Franse overheid kwam met een idee om twee vliegen in één klap te vangen. Het aantrekkelijker maken van Lens én het uitbreiden van de kunstschatten van het Louvre in Parijs. Er werd een dependance geopend in 2012 van het Musée du Louvre, die jaarlijks 500.000 bezoekers trekt. Er zijn daardoor een aantal restaurants en hotels (lees: werkgelegenheid) bijgekomen, en daarnaast is er meer plek gecreëerd om de kunstschatten van het Louvre aan het publiek te tonen. En dit Louvre-Lens is zeker niet op een willekeurige plek gebouwd; haar 18.000 vierkante meter aan expositieruimte is gebouwd op een verlaten mijnterrein, zodat ook de geschiedenis van Lens een plekje krijgt in zijn culturele hart.

Wat heeft deze Franse regio mij ontzettend verrast. Vind je Parijs te druk, dan zijn Amiens en Lens zeker de moeite waard. Photoshop een Eiffeltoren in je vakantiefoto’s en klaar is Kees. En waar Parijs dan weer een gebrek aan heeft – prachtige stranden om je manen te laten vliegen door de zoute zeebries – heeft Hauts-de-France die juist in overvloed! En een extra geschiedenisles over de indrukwekkende Tweede Wereldoorlog gegarandeerd in het picturesque Duinkerk.

Geplaatst in Europa, In de Buurt-Pagina

Misschien is dit ook iets voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *