Menu Sluiten

Kaaskop in het middelpunt van Spanje: Madrid

Madrid is zowel het geografisch, economisch, politiek als cultureel middelpunt van Spanje. In de hoofdfoto van dit blog zie je ook het nulpunt van Spanje. Met de roze gelakte teennageltjes van mijn mamalief included. In en rond de hoofdstad van Spanje wonen zo’n ongeveer 3 miljoen mensen en de metropool is één van de grootste (#4) in Europa. Madrid is tevens de hoofdstad van de autonomische gemeenschap Madrid. De meeste autonome gemeenschappen zijn onderverdeeld in meerdere provincies, maar Madrid is uniprovencial. Dat wil zeggen dat er maar één provincie is. In het noorden van Madrid ligt Castilla y León en in het zuiden ligt het prachtige Castilla-La Mancha.

Reizen van/naar en door Madrid is veilig, schoon en efficiënt. De 13 metrolijnen stronkelen door elkaar, maar dat zorgt ervoor dat er altijd wel een van de 300 (!) metrostations in de buurt is. En het beste is dat de metro’s van 6 uur ’s ochtends tot half 2 ’s nachts rijden. Soms wel om de 3 minuten. Overal in de stad zijn ventas de billetes te vinden. Een OV-kaartje kost maar 1.50-2EUR, dus heel duur is het niet. Ik raad je aan om een 10-Trip pasje te kopen voor 12.20EUR en deze werkt zowel voor de bus als de metro. Als je langer in Madrid blijft, is de public transportation tourist pass heel voordelig. En lopend is de stad ook goed te bezoeken, omdat veel leuke bestemmingen dicht tegen elkaar liggen. Vooral in het centrum!

De meeste treinstations hebben ook metroconnecties. Als je andere bestemmingen, zoals Toledo, Segovia of Valencia wilt bezoeken, is de trein een super optie. Er zijn wel meerdere treinstations die als kopstation fungeren. Dus als je – net als ik – je begeeft op het verkeerde station aan de andere kant van de stad, dan mis je snel je trein. Gelukkig reed er nog een andere nachttrein naar Portugal iets later op de avond. Spanje is wel heel groot, dus de AVE sneltreinen zijn dan een goede optie om heel Spanje te ontdekken. Vanuit de hele stad kun je gemakkelijk het Barajas-vliegveld bereiken. Er zit vaak wel airport-tax op, dus de metro-, bus- of treinkaartjes zijn dan wel een euro of twee duurder. Als je een AVE-ticket hebt dan is je ritje naar het vliegveld gratis!

Nu we de formaleiten hebben gehad omtrent facts and figures, ga ik vanaf nu lekker brabbelen over een van mijn lievelingssteden op de wereld. En mijn doel? Jou ook verliefd laten worden op het magische Madrid.

Ik heb Madrid in de afgelopen vier jaar maar liefst vier keer bezocht. Twee keer tijdens mijn tussenjaar in Spanje (2016 en 2017), vervolgens gedurende onze rondreis door Spanje met de fam (2017) en als laatste in 2019 toen ik aan mijn solo-Interrail avontuur begon. Geen idee waarom ik er maar steeds terug kom, maar deze stad is gewoon zo ontzettend tof. Madrid is aan de ene kant een verrekt grote stad, waar je letterlijk alles en iedereen kunt vinden. Maar aan de andere kant is de stad heel gemakkelijk te bereizen en voelt het knus aan. De schattige huizen en de gezellige straatjes contrasteren met de wolkenkrabbers en de Gran Vía. En het werkt perfect. Laten we de stad ontdekken!

Centro: langs de Gran Vía

De stad Madrid is onderverdeeld in 21 gemeentelijke districten, die zelf weer in 129 verschillende barrios (wijken) zijn onderverdeeld. Laten we ons reisje beginnen in Centro, hét midden-midden van Spanje. Ja, als we woorden nadrukkelijk gaan herhalen dan is het menens.

Centro is het meest historische en oudste district van Madrid. Het waarborgt de geschiedenis van Madrid en vertelt zijn verhaal langs alle grote pleinen, elegante kerken en architectonische gebouwen. Het Puerta del Sol, de Gran Vía, Plaza Mayor en het Palacio Real liggen allemaal binnen Centro. Ik sliep tijdens mijn laatste reisje in Madrid een straat achter het Puerta del Sol. Het hostel heet ¡Mola Hostels! en is de ideale plek om te slapen. Maar een stad met 3 miljoen inwoners heeft zeker veel meer accommodaties, dus Tripadvisor er maar op los.

De Gran Vía is de levensader en voornaamste winkelstraat van Madrid. Het heeft ook wel de bijnaam ‘Broadway of Spain’, omdat er ontzettend veel bioscopen en theaters zijn gelegen. Aan deze enorm lange straat liggen alle winkels en restaurantketens die je maar kunt bedenken, die uitlopen op de zijstraten van de Gran Vía. Er is zelfs een Hema. Heel leuk allemaal. Altijd als ik langs de Gran Vía loop, voel ik me zó minuscuul in een gigantische stad. Je voelt je zo nietig, vrij en anoniem. Het is een heerlijk gevoel! De Gran Vía verbindt het Plaza de España en het Plaza del Callao met de Fuente de Cibeles. En tussen deze pleinen heb je dus super veel mogelijkheden om je portemonne te legen. Laten we de drie pleinen verkennen:

Het Plaza de España is zeker niet zo mooi als zijn broertje in Sevilla, maar betekent voor de Madrileños ontzettend veel. Op het plein uit 1911 staat een monument van mijn literaire held Miguel de Cervantes. Aan het plein staan twee van de hoogste gebouwen van Madrid: Torre de Madrid (142m) en Edificio España (117m). En om de hoek ligt het Palacio Real! Iets verderop de Gran Vía ligt het Plaza Callao. Dit is de Spaanse versie van het Amerikaanse Times Square. Dit plein valt niet te overzien en er krioelen elk moment van de dag duizenden mensen langs. Aan het oostelijke einde van de Gran Vía ligt de Fuente de Cíbeles. Hier staat onder andere de Banco de España bekend van de populaire serie La Casa de Papel. Om de hoek liggen de meest bekende museums van Spanje, namelijk het Thyssen-Bornemisza Museum, Museo del Prado en het Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía. Hier hangen bekende kunstwerken en de drie museums vormen de Gouden Driehoek. Ik zou nog wel een keer de Guernica van Pablo Picasso willen bewonderen van binnen!

Enkel het volgen van de Gran Vía leid je langs een groot aantal van de belangrijkste bestemmingen in Madrid. Handig voor mensen die snel verdwalen in grote steden!

Ten zuiden van de Gran Vía liggen het Puerta del Sol en het Plaza Mayor. Eerstgenoemde plein fungeert als het centrale punt van Madrid én Spanje. Hier bevindt zich ook het nulpunt van Spanje. Want ‘alle wegen komen uiteindelijk uit op het Puerta del Sol’. Er staan prachtige fonteinen en verschillende beelden, waaronder de bekende Oso y Madroño (beer en aardbeiboom). Een soort Madrid-versie van de Eiffeltoren, maar dan maar vier meter hoog.

De Beer en de Aarbeiboom op het Puerta del Sol. Kaaskop Abroad (2019).

Puerta del Sol is ook hét symbool voor de Spanjaarden om het nieuwe jaar in te gaan. Waar wij kijken naar Linda de Mols Ik Hou Van Holland, kijken Spanjaarden massaal naar de klokkentoren op het Puerta del Sol. Bij elke klokslag eet je een druif. En het dragen van rood ondergoed zorgt ervoor dat je een gelukkig jaar in gaat. Even noteren dus! Het Plaza Mayor is een ander plein dat het bezoeken waard is. Mocht iemand zich afvragen waar mijn Whatsapp-profielfoto is gemaakt. Nou hier dus. Er werden vroeger op dit plein ridder- en stierengevechten georganiseerd. Nu wordt het plein gebruikt voor grote evenementen en laten straatartiesten graag hun talenten zien. In de straten om het Plaza Mayor heen zijn ook hele lekkere restaurants te vinden en kun je koekeloeren in de vele boutiques.

Ten westen van het district Centro ligt het Palacio Real, het koninklijke paleis van Madrid. Hoe voelde jij je toen je hoorde dat ons koningspaar vrolijk op het vliegtuig naar Griekenland zat? Nou, dit gevoel moet je even goed vasthouden, want zo denkt het gros van de Spanjaarden over hun eigen koningspaar. Dit werkpaleis van de koning van Spanje telt maar liefst 3418 kamers en is het op een-na-grootste koninklijke paleis van Europa. Frankrijk moest zich weer uitsloven met de grootste (Versailles). Tegenover het Palacio Real staat de Kathedraal Catedral de la Almudena. Het is een prachtige kathedraal om eens van binnen te zien.  En het beste aan alles is het prachtige uitzicht op de Casa de Campo. Het is een groots publiek stadspark, voorheen Koninklijk Bos, en beslaat wel meer dan 1535 hectare. Ik heb die grootte natuurlijk dan niet door en dacht bij mezelf ‘ik loop er even doorheen’. Het is ongeveer vijf keer zo groot als New Yorks Central Park. Onderschat. Dit. Niet.

Leven gewaagd voor deze foto, want ik viel niet veel later van een verhoging op de grond. Maar hier ziet u het prachtige Palacio Real en daarachter de kathedraal. Kaaskop Abroad (2017).

Een groot deel van Centro beslaat de wijk Universidad. Uitgaan is hier zeker niet duur en je kunt hier als student gemakkelijk vrienden maken. De Tempel van de Debod ligt iets ten westen van de universiteitswijk. De Egyptenaren schonken deze piramide, nadat de Spanjaarden hen hadden geholpen met het redden van een aantal archeologische schatten. De Tempel van de Debod is dusdanig in Egypte afgebroken en in Madrid herbouwd. Je kunt de tempel gratis bezoeken. Dus heb je nog geen paspoort en mag je de EU niet uit? Je hoeft niet eens naar Egypte! Daarna nog even langs bij de lokale kebabzaak. Perfect.

Casa de Campo, Retiro & Madrid Río Park: Longen van de Stad

Net stuitten we al op het grootste stadspark van Spanje, Casa de Campo. Het is in 1559 van de adelijke familie Vargas gekocht en functioneerde als een koninklijk gebied voor de Spaanse adel om te rusten en van de jacht te genieten. Er liggen bloeiende tuinen en vijf vijvers, maar het wordt voornamelijk gedomineerd door bossen. Het park is tegenwoordig verbonden met het metronetwerk van Madrid en er staat een attractiepark, dierentuin en kabelbaan. Neem je broodkruimeltjes maar mee en ik hoop met heel mijn hart dat je niet zult verdwalen.

Ik heb Madrid al zo vaak vergeleken met New York, dat we kunnen stellen dat het Retiropark de Spaanse variant is van Central Park. Langs de Gouden Driehoek, met de belangrijkste Spaanse museums, ligt dit gigantische park van 125 meter. Het is een prachtige plek om eens rond te struinen en een roeiboot te huren. Het Paleis van Glas is een leuke plek om een aantal foto’s te maken. Voor de rest is dit district niet heel bijzonder om verder te verkennen, maar de hotels zijn hier wel goedkoper en ook vaak heel mooi. Je zit ook ontzettend dichtbij het centrum van Madrid. De Gran Vía is niet zo ver weg, al helemaal niet met de metro of bus.

Parque Retiro. De tuinen doen je een beetje denken aan Alice in Wonderland he? Kaaskop Abroad (2017).

Waar ik de laatste keer achter kwam, tijdens mijn solo-tripje in Madrid, was het prachtige Madrid Río Park. Het park volgt een groot deel van de rivier Manzanares en is de perfecte plek om te joggen, te picknicken of te spelen. Er zijn maar liefst 17 speelgebieden voor kinderen en het heeft zelfs een stadsstrand. Ik was in Madrid toen het kwik tot boven de 42 graden Celsius steeg, dus het was al een genot om al die fonteinen en kleine poelbadjes te zien. Ik moet ook zeggen dat ik hier bijna een hele dag heb besteed met een heerlijke tas vol eten en een ‘vriendin’ die ik in het hostel had leren kennen. Het leukste is ook misschien wel om te weten dat het park ervoor heeft gezorgd dat alle biodiversiteit langs de rivier is hersteld. Je zult geen lynxen tegenkomen, zoals buiten de stadsgrenzen, maar wel schattige andere diertjes. Het laat maar weer zien dat Madrid zich aan het klaarstomen is voor de toekomst. Madrid Río ligt ten zuidoosten van het Centro-district en loopt door vanaf het Caso de Campo.

Santiago Bernabeu: Sport of religie?

Real of Barca? Dat is toch wel een van de meest gesteld vragen die je van Spanjaarden hoort. Het stadion Santiago Bernabeu is de heilige tempel voor vele Spanjaarden en het waarborgt een van de meest populaire voetbalclubs ter wereld, Real Madrid. Je kunt het stadion gemakkelijk bezoeken en een tour kost maar 25EUR. Dan ben je zo’n anderhalf uur op pad en krijg je een kijkje in de geschiedenis van het team. Het stadion heeft super veel renovaties meegemaakt. Binnen een aantal jaar staat het hypermoderne nieuwe Santiago Bernabeu in Madrid. Als je de filmpjes bekijkt, vallen je ogen bijna uit je oogkas. Het is in ieder geval heel duidelijk dat Spanjaarden de sport voetbal heilig hebben verklaard en dat daar dus ook flink in geïnvesteerd mag worden. Ik ben benieuwd! Weer een reden om Madrid in de toekomst te bezoeken. Ik denk dat ik mijn papa wel mee krijg rond die tijd.

En daarmee komt er weer een einde aan dit blogbericht. Er zijn naar mijn mening genoeg redenen om Madrid te bezoeken. Of dat nu op cultureel gebied is – en ja, ik vind winkelen ook een culturele activiteit – of voor de rust of het voetbal. En wellicht ga ik er wel studeren volgend jaar! Qua stad heeft het zeker mijn voorkeur, maar dan moet de portemonnee dat ook de voorkeur geven. Madrid is mijn stille liefde, die toch nog niet zo bekend is als steden als Londen, Berlijn en Parijs. Maar dat maakt Madrid wel steeds heel aantrekkelijk om verder te ontdekken. Er volgen sowieso nog meer blogs in de toekomst over de Spaanse hoofdstad. Genoeg te zien, genoeg te doen. ¡Adiós!

Geplaatst in Europa, Flamencoland-Pagina

Misschien is dit ook iets voor jou?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *