Een aantal jaar geleden is mij de bijnaam ‘Tim Tequila’ gegeven en ben ik moraal verplicht om dit Mexicaans destillaat vrij vaak naar binnen te tuigen. Het lijkt me interessant om meer te weten te komen over Tequila en zijn oorsprong in Mexico, want geen land ter wereld is zo bekend als het land van de zon, taco’s, guacamole én tequila.
Tequila is een Mexicaans destillaat op basis van het sap van de blauwe agave (zoals op de foto). De blauwe agave is een vetplant met stekelige (auw!) bladeren en komt in verschillende Mexicaanse staten voor: voornamelijk rondom de stad Tequila, in de midwestelijke staat Jalisco, waarnaar de drank logischerwijze vernoemd is. Er zijn veel verschillende ‘regels’ omtrent de echtheid van tequila. Als lid van de mescalfamilie, waaronder meerdere destillaten van tientallen agavesoorten vallen, moet het voor 51% uit agave bestaan. Deze wordt dan aangevuld met een destillaat van suikerriet. Dan pas mag het wettelijk ’tequila’ heten. Daarnaast is er nog een regel: de tequila moet in een van de vijf tequilaregio’s in Mexico worden geproduceerd en elke tequilafles heeft een uniek serienummer. Kwaliteitstequila’s worden voor 100% van agave gemaakt.
De agaveplant proef je (hopelijk) in élke tequila: een pittige, peperachtige smaak die zich in verschillende soorten en smaken kan uiten. Er is bijvoorbeeld Tequila Blanco/Silver/White, die direct na de destillatie gebotteld wordt. Hier proef je voornamelijk de scherpe smaken van de agave. Tequila añejo, die minstens een jaar gerijpt is, heeft een meer subtiele en complexe smaak.
Hoe drinken we de tequila?
Je kunt de tequila op veel verschillende manieren drinken. Op de ‘Tim Tequila’-manier, schreeuw je met je groep vrienden de volgende leut: “Arriba (glas omhoog), Abajo (glas omlaag), Al Centro (glas naar het midden), Pa’ Dentro (naar binnen tuigen). Deze leut begin je met een heerlijke lik aan het zout op je pols en eindig je met een sterke beet in een zuur schijfje limoen. Deze manier is overal in de wereld populair, behalve in Mexico. De Mexicanen drinken de tequila puur. Geen limoen, noch zout. Dit schenk je op kamertemperatuur en nip je. Het is eigenlijk een soort Schrobbeler! Mexicanen vinden de tequila mét limoen en zout voor de watjes onder ons. Als je deze toch zou willen hebben, bestel je een “Tequila Cruda”.
In sommige Mexicaanse regio’s wordt daarnaast de Mexicaanse vlag besteld, de Bandera. De Mexicaanse vlag bestaat uit rood (sangrita: pittige tomaten-citroensap), wit (tequila) en groen (puur limoensap). Smullen!
Mocht je tequila écht niet te pruimen vinden, maar mij wel trots willen maken? Dan zijn er altijd nog de tequila-based cocktails. Margaritas, Frozen Margarita’s, Paloma’s en Tequila Sunrises zijn prima cocktails voor op het terras, waarin de agavesiroop nog subtiel kunt proeven. Klik hier voor wat heerlijke recepten!
Tequila en je Mexicaanse rondreis
Kaaskop Abroad is en blijft een blogwebsite om je te laten inspireren voor je volgende reis. Ik heb hier een aantal plekken voor je gezet, die in het teken staan van de tequila.
Jose Cuervo Express: Voor menig tequila-fan is deze naam wel bekend. Deze trein is vernoemd naar een van de grootste tequilamerken ter wereld en dit merk is trots op haar tequila en de herkomst daarvan. Je kunt wel raden dat deze treinreis hoog op mijn bucketlist staat! De trein reist vanaf de stad Guadalajara naar het dorpje Tequila, beide gelegen in de ’tequilastaat’ Jalisco. De rit duurt ongeveer een uurtje en biedt onbeperkt tequila’s van Jose Cuervo. Op locatie krijg je een rondleiding door de distelleerderij La Rojeña en krijg je informatie van een echte maestro tequilero. Dit bedraagt ongeveer maar 100 EUR voor een hele dag!
Daarnaast kun je ook vanuit de stad Guadalajara een aantal lokale tequila-tours boeken. Met een schattig autootje rijdt je ongeveer een uurtje door de natuur, langs de grote agavevelden in de regio. De lokale bevolking begroet je en nemen je mee tijdens een paardrijtocht over de agavevelden. Hier leer je ook veel over de verschillende soorten tequila, bezoek je een Tequila-proeverij en krijg je een heerlijke plank met Mexicaanse snacks.
Guadalajara heeft naast tequila nog veel meer te bieden: prachtige, imposante gebouwen, een fascinerende geschiedenis en een rijk erfgoed. Er wonen ‘maarliefst’ vijf miljoen inwoners en is dus de geboorteplaats van de tequila, maar óók de mariachi. Het Centro Historico (Historisch Centrum) heeft veel restaurantjes en winkeltjes rondom de vier prachtige pleinen en naast de vele kerken. Chapultepec is een hippe buurt met veel restaurants, koffiehuizen en clubs. De overdekte markt van San Juan de Dios is ook leuk om te bezoeken en een kleine maaltijd te verorberen. De stad Guadalajara leeft het meest in augustus, wanneer er de meeste evenementen worden georganiseerd. Doordat de stad op 1590 meter boven NMP (Normaal Mexicaans Peil) ligt, is het echter wel handig om warme kleding mee te nemen.
Vanuit Guadalajara kun je afreizen naar de kleine dorpjes Ajijic en Chapala, naast Lago (meer) de Chapala. Je kunt hier kajakken, wandelen en zwemmen of gewoon tequila’s shotten. Ook het infameuse Maya-site Guachimontones (in Teuchitlán) is een mooie plek om te bezoeken. Het is slechts twee uur rijden van Guadalajara en nog relatief rustig. De entree moet je daar wel in cash betalen, rond de 30 pesos.
Toch zul je in heel Mexico tequila-gerelateerde spulletjes en restaurantjes aantreffen. ‘Toerisme’ heet dat. En ik snap dat ergens wel, want ook in heel Nederland vind je sleutelhangers met houten klompen en tulpen, terwijl ik die in de omgeving van Helmond nooit echt tegen ben gekomen. Zo is dat ook met tequila, taco’s, de Mayatempels, etc. Met dit blog ben je je in ieder geval bewust van de origine van de tequila, en waar je naartoe moet om de échte tequila te ervaren (Namelijk de staat Jalisco en omgeving). Denk bij je volgende shotje tequila aan mij en loop dan alsjeblieft niet tegen een deur aan.