Menu Sluiten

Kaaskop in Mexico: Piraterij aan de Golf van Campeche

We bezoeken vandaag weer het allerleukste en vrolijkste land dat ik ooit bezocht heb: Mexico. ¡Olé! Tijdens onze rondreis door Mexico zijn we voornamelijk in het zuidoosten geweest. We landden in Cancún en verkenden daar de prachtige witte stranden. Vervolgens reden we door naar de hoofdstad van de Mexicaanse staat Yucatán, genaamd Mérida. De volgende stop was Campeche, waar we in de voetsporen van de piraten traden en verschillende tempels bezochten. Langs de jungles van de staat Chiapas en het meer Bacalar (Quintana Roo) eindigden we in het zonnige Playa del Carmen. In dit blog wil ik jullie voornamelijk meenemen naar de Mexicaanse staten Campeche, Tabasco en Veracruz. Deze drie staten liggen alledrie aan de Golfo de Campeche en staan vooral bekend door de piraten die vroeger langs de kust trokken.

De Golf van Campeche is het zuidelijke deel van de Golf van Mexico. De eerste Europeaan die de Golf van Campeche bevoer was de Spaanse conquistador Francisco Hernández de Córdoba in het jaar 1517. Het is daarnaast ook een hotspot voor het ontstaan van orkanen, dus plan je bezoek slim! Als je niet weggeblazen wordt door de prachtige omgeving doen de orkanen dat wel. Gelukkig is het het grootste deel van het jaar een veilig gebied om te bezoeken, dus laten we de kustlijn aan de Golfo de Campeche maar eens ontdekken! Van oost naar west. Lees je mee?

Campeche: Ommuurde steden en piratenvertier 

Campeche is één van de drie staten op het Mexicaanse schiereiland Yucatán, samen met de staten Yucatán (verrassend) en Quintana Roo. Er wonen zo’n 850.000 miljoen mensen, dus dat is in principe helemaal niet veel. Dat komt ook omdat een groot deel van Campeche begroeit is met jungle. Het westen daarentegen beslaat voornamelijk een groot aantal aardolievelden. In de Golf van Campeche ligt het op één na productiefste olieveld ter wereld, het Cantarellcomplex. Hier vond in 1979 een verschrikkelijk groot olielek plaats. Gelukkig zijn er tegenwoordig geen gevaren meer en kun je genieten van de wateren rondom de Golf van Campeche. Je kunt echter niet echt zwemmen langs de kust van Campeche. Langs de Malecón (boulevard) van de stad Campeche kun je wel de prachtigste zonsondergang meemaken. De rode, oranje, blauwe en paarse gebouwen worden gedurende dit magische moment op een speciale manier verlicht. Moeder natuur zet wel degelijk elke avond de discolampen aan. 

De hoofdstad van Campeche – Campeche – is door UNESCO uitgeroepen als Werelderfgoed Heritage. Ik herinner me nog dat we met het gezin door de straten van Campeche liepen en de kleuren van de gebouwen heerlijk op het netvlies brandden. De stad is helemaal niet druk en ademt een relaxte sfeer uit. Er zijn genoeg barretjes waar je een tequila kunt verorberen of een heerlijk hapje kunt eten in een cantina. Campeche werd in 1540 door Spaanse conquistadores gesticht waar voorheen de Mayastad Ah-Kim-Pech stond. De stad kent een roerige geschiedenis door de plunderingen van piraten; soms kwamen ze zelfs met twintig piratenschepen tegelijk aan wal. Zelfs een Nederlandse piraat – Laurenz de Graaf – deed Campeche meermaals aan in de geschiedenis van de stad. Hierdoor werd er een stadsmuur van 3.5 meter dik om de stad heen gebouwd. Door die stadsmuur is de stad nu nog steeds veilig van piraten, maar ook zeker uniek om te bezoeken. De rijkdom van de stad trok de piraten, omdat er belangrijke goederen vanuit Mexico naar Cuba werden verscheept. Tegenwoordig trekt de stad voornamelijk nog toeristen. Je kunt langs, vanuit en op de stadsmuren prachtige foto’s maken. Met de Golf van Campeche of de kleurrijke huizen op de achtergrond is deze stad een heus walhalla voor je ogen. Probeer ook zeker om aan de locals te vragen naar de geschiedenis van de stad. Misschien kunnen ze je wel het een en ander vertellen over het piratenverleden van Campeche. 

Het centrale plein Zocalo is het kroonjuweeltje van de stad. Dit is misschien wel één van de mooiste pleinen in heel Latijns-Amerika. Vanuit hier slenter je door de pittoreske straten en bezoek je de schattigste kerken en kloosters. ’s Avonds keer je terug naar het Zocalo en geef je het een kans om met de plaatselijke bevolking te dansen en te zingen, te eten en te drinken. Wat een gezelligheid, zo binnen de stadsmuren van Campeche. Als tip geef ik je mee om Calle 59 te bezoeken. Dit is een autovrije straat waar de mooiste en kleurrijkste gebouwen aan liggen. Ook zijn een aantal gebouwen versierd met wat straatkunstwerken, dus ideaal om hier eens te koekeloeren. 

Campeche is verder een hele vlakke staat. Tegen de grens met Guatemala zijn er wel wat heuvels, maar ze zullen niet helemaal tot hoog boven de zeespiegel rijzen. De junglegebieden in het zuiden van de staat zijn geweldig om te bezoeken. Als je geluk hebt – of juist niet als je bang voor een bepaald dier bent – kom je een jaguar, ree, wasbeer, aapje, landschildpad, krokodil of slang tegen in de uitgestrekte jungles. Er zijn vier beschermde natuurreservaten in Campeche, dus genoeg ruimte voor de natuurliefhebber. In de buurt van de stad Campeche liggen een aantal relatief onbekende mayatempels, zoals de Edzná en Calakmul. Vooral het laatste is weerzinnigwekkend om te bezoeken. Calakmul ligt 60 kilometer van de hoofdweg verwijderd en ligt afgelegen in de jungle. Het complex ligt in het gelijknamige natuurreservaat Calakmul en wordt – net als Campeche – ‘ommuurd’ door de tropische regenwouden. Door de geïsoleerde ligging komen er maar weinig toeristen naar Calakmul. Een bezoek aan deze zeldzame tempel is daarom ook de kers op de taart aan het einde van je bezoek aan Campeche. 

Tabasco: De smaakvolle staat in Mexico

We laten Campeche achter ons en ontdekken in de volgende paar minuten de staat Tabasco. Het doet misschien een lampje bij je branden als je ‘Tabasco’ leest, want dit wordt vaak gebruikt als het merk voor hete sauzen. Heerlijk voor op je kippenpoot of bij je fajitas. Als je op Google Tabasco intypt, zul je daarom ook niet snel iets vinden over de prachtige Mexicaanse staat. Hoewel de Tabasco-saus ontzettend heet kan zijn, is de staat Tabasco ook wel degelijk een pittige hap tijdens je reis door Mexico. Laten we Tabasco eens verkennen… 

De Mexicaanse staat ligt ook aan de Golf van Campeche en is eigenlijk niet bekend onder toeristen. De hoofdstad van Tabasco is Villahermosa en is in principe prima genoeg als tussenstop tijdens je rondreis, maar is niet per se het bezoeken waard. In Tabasco waren vroeger vooral de Olmeken de baas, maar daarna hadden de Maya’s veel invloed in deze Mexicaanse staat. Pas in 1824 – na de koloniale periode onder bestuur van Spanje – werd Tabasco een eigen staat. Toch, als je meer wilt leren over de Olmeekse cultuur in Tabasco raad ik je aan om het Museo de la Venta te bezoeken in Villahermosa.

Ook in Tabasco is de belangrijkste inkomstenbron het winnen van aardolie, maar zoals eerder verteld is de staat vooral bekend door het gelijknamige sausje. Tabascosaus is een pepersaus komt echter helemaal niet uit Tabasco, maar uit het Cajun-gebied in de Amerikaanse staat Louisiana. Als je hard genoeg zwaait, kun je de Louisiaanse bevolking misschien begroeten aan de andere kant van de Golf van Mexico. Het exacte recept van de tabascosaus is al honderd jaar een goed bewaard familiegeheim, maar het hoofdingrediënt is gelukkig wel bekend: de rode pepers uit de Mexicaanse staat Tabasco. 

De hete saus en staat van Tabasco zullen je wel laten verlangen naar water. Gelukkig kun je in Tabasco jezelf overal wel verkoelen in de grootste wetlands van Noord-Amerika (de Centla), de Grutas de Coconá (Grotten van Coconá) of de watervallen van Agua Blanca. Ook stranden als Paraíso, Sánchez Magallanes en Puerto Ceiba zijn fijn om te bezoeken. Hier kun je ook heerlijk even bijkomen van al dat pittige geprikkel op je tong. Mocht je tabascosaus iets te pittig vinden? Tabasco is een pionier in het produceren van cacao. Het volgen van de cacao-route door de Mexicaanse staat brengt je langs dorpjes als Paraíso (waar je dus ook kunt chillen aan het strand) en Comalcalco, waar je een aantal cacaoplantages kunt bezoeken. Leuk, maar vooral ontzettend lekker! Dus ga jij voor spicy of sweet? In Tabasco kun je alle smaakpupillen aan de gang zetten. 

Veracruz

We zijn nog een beetje verder weten te komen langs de kust van de Golf van Mexico en kunnen nu de langgerekte staat Veracruz ontdekken. De hoofdstad van de Mexicaanse staat is Xalapa de Enríquez, maar de stad Veracruz is toch wel echt het meest bekend. De stad Veracruz – en voornamelijk het strand – is geliefd bij de Mexicanen die uit de hoofdstad Mexico D.F. willen ontsnappen. Je vindt hier daarom voornamelijk veel luxe hotels en toeristische faciliteiten. Als je toch wat meer cultuur wilt snuiven, kun je dus beter naar het historische Xalapa gaan. Hier vindt ook jaarlijks het internationale Festival de Jazz plaats en het Muestras Gastronómics (voedselfestijn). Elk jaar staat Veracruz ook in de spotlights met het twee-na-grootste Carnival van de wereld. Net als in Rio de Janeiro en New Orleans zijn er gedurende het Carnival ontzettend veel kleurrijk verpakte mensen, gigantische paradewagens en feestelijke pleinen. Gedurende de negen dagen van dit festival zijn er zes grote parades en door de hele stad kun je feesten in de barretjes, restaurants en nachtclubs. Het Carnival de Veracruz vindt zijn oorsprong in het koloniale verleden van Mexico, omdat de Spanjaarden het Christendom meebrachten naar het toenmalige Nueva España. Het is echter wel verworven met invloeden uit de Mexicaanse cultuur. 

De kust staat in de hele staat Veracruz centraal, omdat de vormen van de staat de lijnen van de Golf van Campeche volgen. Vooral in de haven van Veracruz (stad) kun je genieten van de heerlijkste keukens, het prachtige weer en de lange zandstranden. Ook het Fort San Juan de Ulúa is leuk om te bezoeken. Dit ligt op een eiland voor de haven van Veracruz en werd voor het eerst bevolkt door Europeaanse conquestadores als Hernán Cortés in 1519. In het fort werden alle edelmetalen uit Nieuw-Spanje verzameld voordat ze met de zilvervloot naar Spanje werden vervoerd. Toch werd het fort in 1683 aangevallen door piraten, net zoals in Campeche het geval was. ook hier wist de Nederlandse piraat Laurenz de Graaf – el Lorencillo – Veracruz te plunderen. Tegenwoordig is het eiland een toeristenbestemming, maar heeft ook de Mexicaanse Marine een standplaats. Mocht Jack Sparrow dus even aanmeren, ben je in Veracruz wel veilig voor de piraten en hun plunderingen. 

We hebben nu een leuk beeld gekregen van de drie prachtige staten aan de Golfo de Campeche. Zowel Campeche als Tabasco en Veracruz zijn heerlijke bestemmingen om te ontdekken tijdens je reis naar Mexico. Je kunt deze Mexicaanse staten gemakkelijk combineren met Mexico-Stad, de stranden aan de Costa Maya of het avontuurlijke Chiapas. Aan de Golfo de Campeche treed je in de voetsporen van de piraten die de rijkdommen aan de noordelijke Mexicaanse kustlijn decennialang hebben geplunderd. Gelukkig hebben ze nog veel kleur, architectuur en natuur voor ons als toeristen overgelaten, zodat een bezoek aan de Golfo de Campeche een indrukwekkende ervaring is. ¡Saludos!

Geplaatst in Midden-Amerika & Caraïben

Misschien is dit ook iets voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *