Menu Sluiten

Kaaskop viert een feestje in Valencia: Les Falles

Ben jijzelf al eens bij de Falles geweest of heb je er wel eens van gehoord? Toen ik in Valencia woonde, ben ik er alles over te weten gekomen. Volgens jaar is het jaar dat ik eindelijk eens goed kan koekeloeren naar de gigantische kunstwerken die ze ’s avonds in de hens steken. Ja, dat hoor je goed. Vuur! En niet zomaar wat vuur, maar een waar spektakel dat van 1 tot en met 19 maart elk jaar duurt. Valencia wordt gedurende deze periode overspoeld met festiviteiten waarin satire, kunst en vuur samenspelen in het donker.

Ik zou nu eigenlijk met een paar vrienden van de universiteit een weekendje in iemands tuinhuis slapen in Valencia en de Falles vieren. Helaas is het weer hier minder goed dan in Nederland (ik gun het jullie hoor!) en regent het pijpenstelen in veel delen van Spanje. Daarnaast functioneert de zij- en voorkant van mijn linkervoet even niet door het dragen van de verkeerde schoenen in Barcelona, dus is het maar beter om vanuit mijn luie stoel dit blog te schrijven over de Falles.

Oorsprong van de les Falles

De oorsprong van de les Falles komt van een oude timmermanstraditie die grote stukken hout (zogenaamde parots) verbrandden om hun lichten in de winter te ondersteunen. Dit deden ze traditiegetrouw tijdens het vieren van de komst van de lente op 19 maart. Aan dit vreugdevuur begonnen ze even later ook oude spullen en vodden toe te voegen waardoor de houten structuren een mensachtige vorm kregen, totdat ze eigenlijk zijn gevormd tot de ninots die we vandaag de dag kennen.

Die ninots zijn de uiteindelijke poppen waar het Valenciaanse gevoel voor humor (vooral ironie) werd getoond. Je kunt het een beetje vergelijken met de carnavalsoptochten die ietwat satirisch en hedendaags uitbeelden met hun praalwagens. In Valencia zijn het kunstwerken die ze aan het eind van de les Falles in vuur steken. Zo zijn de Falles-vieringen gegroeid van houten vreugdevuren tot tijdelijke kunstwerken die miljoenen euro’s kunnen kosten. Gaaf!

Maart: Maand vol festiviteiten

Van 1 tot 19 maart staat de hele stad Valencia in het teken van de les Falles. Natuurlijk zijn de bouwers, de falleros, van de ninots al een hele tijd geleden begonnen met het bouwen van de kunstwerken van karton en papier. Het startschot van de les Falles wordt gegeven op 1 maart bij de Torres Serranes. Dit zijn twee verdedigingstorens in het noorden van de historische binnenstad van Valencia. Hier kun je normaliter gratis (!) genieten van het uitzicht over de sinaasappelstad en de Turia, maar op deze dag zie je vooral veel vuurwerk om de festiviteiten te laten beginnen.

Tot aan 15 maart worden de ninots neergezet op allerlei plekken door de stad. Vooral op Placa de l’ajuntament staan de meest spectaculaire kunstwerken. 15 maart, “la planta” is de officiële deadline en moeten alle falles klaarstaan. Vanaf deze dag begint ook het officiële feest en is er op straat veel dans en muziek te vinden, maar zijn er ook elke dag mascletes te horen op 12:00 ’s middags: Ze steken de hele Placa de l’Ajuntament in de hens en het geluid wat van dat vuurwerk vandaan komt is niet normaal. Ik heb dat een keer meegemaakt tijdens mijn tijd in Valencia en ik huiver nog steeds terug naar dat fantastische gevoel. Het geluid en de trillingen razen simpelweg dwars door je beenmerg. Bijzonder om mee te maken.

Op 17 en 18 maart staat het romantische plein Placa de la Virgin vooral in de schijnwerpers wanneer honderden falleros in traditionele kledij bloemen brengen naar de ‘Virgin’ (maagd). Dit heet de Ofrenda de flores. Als de Virgin helemaal is gedecoreerd met bloemen, vindt La Nit du Foc plaats en wordt de hele hemel boven Valencia verlicht met vuurwerkshows vanuit de Turia. Valencia staat wereldwijd bekend als vuurwerkmeesters en winnen daarom ook vaak wereldkampioenschappen in vuurwerkshows. Dit kun je dus niet missen!

De les Falles worden op 19 maart, La Crema, traditioneel afgesloten met het verbranden van alle ninots door de hele stad. Dan is het tijd om alles op te ruimen en uit te rusten van dit geweldige feest. Hieronder voeg ik even een filmpje toe om jullie een indruk te geven van dit Valenciaanse feest:

Tijdens de les Falles zijn veel hotels en Airbnb’s duur en/of niet beschikbaar. Mijn tip voor jullie is dus om zo vroeg mogelijk te boeken! Heb je al eens de les Falles in Valencia bezocht? Of zijn de hotels toch niet zo gunstig voor je aan het uitpakken? Dan raad ik je aan om de les Falles van Dénia, Calpe, Alicante of Castellón te bezoeken. Ze zijn ietwat kleiner dan die van Valencia, maar niet minder spectaculair.

Benieuwd naar Valencia buiten de les Falles om? Lees hier mijn blog over de Sinaasappelstad Valencia. Één van de leukste steden waar ik heb gewoond en heb bezocht.

 

 

Geplaatst in Europa, Flamencoland-Pagina, Gastronomie & Feesten

Misschien is dit ook iets voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *