Menu Sluiten

Kaaskop in Gibraltar: Britse apenrots in Zuid-Spanje

Pak je paspoort er maar bij, want vandaag maken we een uitstapje naar een wel heel bijzondere plek in Spanje. Of is het toch een deel van het Verenigd Koninkrijk? Aan de taal hoeft het in ieder geval niet te liggen, want op dit schiereilandje (lees: rots) spreken de meeste inwoners van Gibraltar het Llanito: Dit is gebaseerd op het Andalusisch-Spaans met een sterke mengeling van Brits-Engels. In principe kun je dus zelf kiezen welke woorden je in welke taal wilt spreken.

Welcome to Gibraltar! Laten wie dit schiereiland eens goed ontdekken (Kaaskop Abroad, 2017).

Mijn gezin en ik bezochten Gibraltar als dagtripje vanuit het Andalusische Torrox tijdens onze rondreis door Spanje in 2017. Gibraltar is gemakkelijk te bezoeken vanuit verschillende steden als Málaga, Marbella, Jerez en Córdoba. Je kunt de auto parkeren in Spanje, nog nét voor de grens. Dan laat je je paspoort zien aan de douane en loop je als het ware de grens over naar de ‘Britse rots’ in Zuid-Spanje. Het leuke aan deze grens is dat het een vliegveld is. Er landen en vertrekken weinig vliegtuigen per dag, maar als er dan eentje vertrekt, moet je wel eventjes wachten totdat je Gibraltar in mag. Maar hoe leuk is het om eens over een landingsbaan een ander land binnen te komen?

Gibraltar heeft mij compleet verrast toen we het bezochten. Je bent toch nog gewend aan de Spaanse taal, Spaanse gebruiken en de Spaanse keuken; Dat is voor een dagje vervangen door het Llanito, Irish pubs en Fish and Chips. Verder ben ik nog nooit in het Verenigd Koninkrijk geweest – buiten tweemaal overstappen op London-Heathrow – dus ik was nog nieuwsgieriger dan ooit. Hoe dan ook, dit stukje Verenigd Koninkrijk in het zuiden van Spanje is een hele leuke bestemming om te bezoeken. Meerdere volkeren probeerden de rots en het schiereiland van Gibraltar in te nemen, maar het lukten de Engelsen om hun slag thuis te halen: Sinds het jaar 1713 is Gibraltar officieel onderdeel van de Britse Kroon. Toch proberen de Spanjaarden tevergeefs Gibraltar Spaans grondgebied te maken. Maar of dat lukt? Er zijn in ieder geval genoeg historische elementen in Gibraltar die je kunt bezoeken, zoals het fort The Moorish Castle (op Upper Rock), verschillende militaire memorials en bastions.

Er zijn tal van plekken om te bezoeken in het Britse stukje Spanje: De gigantische en iconische rots van Gibraltar stijgt hoog boven de wolken uit en wordt bewoond door vele deugnieten, de Berberapen, op Apes’ Den. Een tip: De aapjes lijken heel erg schattig, maar je moet wel weten dat het agressieve tantes kunnen zijn. Ze sprongen bij ons op de (tour)auto en onze gids moest ze met een stok wegjagen. Leuk voor op de film wel! Om van de schrik bij te komen, verkennen we samen eerst het rustigere gedeelte van Gibraltar; Main Street is het centralere deel van Gibraltar en hier vind je daarom ook de Engelse en Ierse pubs, rode telefooncellen en belastingvrije winkels. Op Casemates Square zijn de leukste restaurantjes te vinden en worden de gezelligste evenementen georganiseerd en de straat Irish Town is gewoon prachtig om te bewandelen. In Spanje is de alcohol al niet duur, maar om de avonden van je vakantie nog wat interessanter te maken kun je gemakkelijk een aantal belastingvrije flessen meesmokkelen in je tas. Maar wees royaal met de inkopen die je in Gibraltar doet, want ik kan me nog goed herinneren dat mijn plastic tasje mét drank bijna helemaal scheurde pal voor op de landingsbaan van Gibraltar (zie tweede foto hierboven). Voor de rest is het centrum ontzettend gezellig om te bezoeken en vanuit hier kun je verschillende bussen en kabelbanen nemen die je naar de rots van Gibraltar brengen. Je kunt er ook voor kiezen om fietsen te huren of de billen te trainen te voet. Denk er wel over na dat Gibraltar net zo warm is als Andalusië en de rots van Gibraltar iets hoger is dan de gemiddelde heuvel in de Benelux.

We pakken de kabelbaan, fiets of touringcar naar boven en komen verschillende bestemmingen tegen op de Rots van Gibraltar. Een groot deel van dit park is omsloten door het Gibraltar Nature Reserve. De Engelsen hebben de Great Siege Tunnels gegraven om zich te kunnen verdedigen tegen de Franse en Spaanse invallen op Gibraltar. Hier zijn ook de meeste aapjes te vinden, dus wees op je hoede en neem geen bananen mee! Mijn persoonlijke hoogtepunt aan Gibraltar was toch echt wel de Saint Michael’s Cave. Ook dit zijn grotten met een gangenstelsel die tot wel 60 meter diep gaan. Het wordt gebruikt als auditorium voor concerten en ballet. Maar zelfs al is er geen evenement gepland, is het toch de moeite waard om de grotten te bezoeken: De rotsen van de grotten worden met verschillende kleuren verlicht als een heus lichtspectakel. Zet je zonnebrilleke maar op!

Wat een hottie! (Kaaskop Abroad, 2017).

Misschien is toch wel het allerleukste aan Gibraltar eigenlijk zijn unieke positie in de Middellandse Zee. Niet alleen heerst er een compleet andere cultuur dan in Andalusië, maar is het ook ontzettend dicht bij het Afrikaanse continent. Want zoals jullie misschien wel weten, is Andalusië een lange tijd door de Moren bezet geweest. In Gibraltar kun je die geschiedenis herbeleven in de verschillende forten en Arabische invloeden die het schiereiland nog kent. En het allerleukste is dat je bij helder weer het Marokkaanse Atlasgebergte kunt zien. Even zwaaien naar de inwoners aan de andere kant van de oceaan! Je kunt daarnaast de gigantische haven van Algeciras bijna aanraken en de schepen tellen die in- en uitvaren. Verder kun je in Gibraltar in het water voor de kust soms walvissen en dolfijnen spotten. Ook zijn er een aantal leuke zandstrandjes die vooral ’s zomers aan te bevelen zijn. In Catalan Bay lijkt het net alsof je nog in een knus Spaans stadje bent en waar je uitzicht hebt op zowel de azuurblauwe Middellandse Zee als de enorme rotsformaties achter je. Bij het vliegveld in de buurt ligt het rustige strand Eastern Beach, Sandy Bay is bekleed met het oranje zand vanuit de Sahara en Camp Bay is het toeristische strand van Gibraltar.

Ik ben van mening dat een bezoek aan Gibraltar een verrijking is voor je vakantie in Andalusië. Want een fietsvakantie naar het prachtige Andalusië is een unieke mogelijkheid om veel verschillende nieuwe plekken te ontdekken. Terwijl je tijdens je vakantie in Andalusië dwars door de glooiende landschappen, langs de rustige stranden of door de historische witte dorpen trekt, kun je als toevoeging een bezoekje brengen aan dit prachtig stukje buitenland. En let dan wel op dat je niet te veel alcohol de EU binnensmokkelt, anders is het belastingvrije voordeel er al snel af door een bekeuring.

Bye bye!

Geplaatst in Europa, Flamencoland-Pagina

Misschien is dit ook iets voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *