Menu Sluiten

Kaaskop in the Pelgrim State: Boston & Cape Cod (Massachusetts)

Het is tijd om de oudste stad van de Verenigde Staten te bezoeken: het prachtige Boston in de lastig te spellen staat Massachusetts. Wel degelijk een goed woord voor Galgje. De onafhankelijksstrijd tussen de Amerikanen en de Engelsen is nergens zo duidelijk te zien door de vier kilometer lange Freedom Trail te volgen. En niet verderop ligt het schiereiland Cape Cod waar je heerlijk kunt genieten van de oceaan en de prachtige stranden.

Wij bezochten Boston in 2015 tijdens onze rondreis door Noordoost-Amerika. Boston was onze tweede stop, nadat we New York bezochten. Boston wordt ook wel de hoofdstad van de regio New England genoemd; een regio dat zich strijkt van Maine tot aan New York en rijk is aan cultuur, historie en prachtige landschappen. Maar voor nu blijven we in de staat Massachusetts hangen.

Let’s explore this state of freedom!

Boston: The Freedom Trail

Boston is direct te bereiken vanaf Schiphol en ook binnen de stad zelf is het ontzettend gemakkelijk te bereizen. Boston is daarnaast goed te bereiken met de hogesnelheidstrein vanaf New York en Washington D.C. en heeft een goed metro/busnetwerk. Met de Harvard University in zijn stadsgrenzen is Boston een ideale plek om uit te gaan, omdat er zoveel studenten in de stad wonen. De leukste feesten worden via speciale bladen en kranten gepromoot. Mocht je die niet in handen krijgen, kun je overal in het centrum wel een Irish pub vinden; er wonen namelijk veel Ieren in Boston. Het metropole gebied, die zich tot in de staten New Hampshire, Rhode Island en Connecticut spreidt, telt ongeveer zes miljoen inwoners. Genoeg mensen dus om gezellig mee te praten.

Je hoeft enkel deze lijn te volgen en je proeft haast heel de stad. Wat een gemak! Kaaskop Abroad (2015).

De Freedom Trail brengt je vier kilometer lang langs de historische plekken van Boston en het is een ontzettend leuke manier om kennis te maken met het bruisende hart van de stad, de bars en de markten, de kerken en de museums. De trail begint in het Boston Common, het stadspark van Boston. Het 20 hectare grote park is het oudste openbare park in de VS, gesticht in 1634 door puriteinse kolonisten. Hier staat ook het visitor center, zodat je zeker niet hoeft te verdwalen. Laten we maar beginnen aan onze wandeling van vier kilometer. Élke stap vertelt een klein stukje van het verhaal dat Boston heeft gevormd tot de prachtige metropool dat het nu is.

Je hoeft enkel de rode bakstenen op de grond te volgen om bij de eerste stop aan te komen; Park St Church en Granary Burying Ground. Hier liggen bekende patrioten begraven en komen veel Amerikanen om hen te eren.  Ietsjes verderop vervolg je je wandeling langs het King’s Chapel en kun je het standbeeld van Benjamin Franklin begroeten bij het Boston Latin School. Zorg er wel voor dat je duidelijk naar de vriendelijke man zwaait, want hij staat al een hele tijd stil. Het Boston Latin School is de eerste openbare school van het land, dat in 1635 is gesticht. Geen wonder dus dat Boston een studentenstad is met het prachtige en vooruitstrevende Harvard University! Niet veel verder om de hoek is ook het Old Corner Bookstore te vinden. Het is het oudste commerciële gebouw van de hele stad en heeft veel boeken weten te publiceren in de laatste eeuwen.

We zijn weer een stapje dichterbij het einde van de route. Het Old State House heeft de massacres, revoluties en branden in de stad overleefd, als een van de weinige gebouwen in het centrum van Boston. Het is gebouwd in 1713 en werd gebruikt voor civiele, politieke en commerciële doeleinden. Ook zetelde de toenmalige governeur zich hier.  Hier sta je stil bij de heftige periode die Boston heeft gekend. Boston werd lange tijd bezet en er was veel verzet tegen de Britse kroon. Niet veel verder ligt het USS Constitution, een oorlogsschip dat tijdens de oorlog tege de Britten werd ingezet. Je eindigt de wandeling bij het Bunker Hill Monument. Hier vond de Battle of Bunker Hill plaats in 1775 en dat was een van de eerste grote battles die de stad heeft gekend. Je kunt het monument helemaal beklimmen. In 1776 is Boston onafhankelijk verklaard en is de stad sterk gegroeid. Boston is tegenwoordig het centrum voor medische technologie, biotechnologie en cleantech.

Door Boston langs de Freedom Trail te bezoeken, kun je al een goede indruk van deze prachtige stad krijgen. Maar er zijn natuurlijk zoveel meer leuke plekken om te bezoeken. Het Quincy Market is een leuk gebied met veel winkeltjes en kleine restaurantjes. Het oudste deel van Boston – North End – is prachtig om doorheen te lopen en de verschillende universiteitscampussen zijn ook leuk om te bezoeken. Let wel: Boston heeft meer dan honderd universiteiten en colleges in de omgeving, met Harvard en MIT als bekendste.

Hier zie je de mannen van Van der Linden lekker struinen door een van de schattige straatjes van Beacon Hill. Kaaskop Abroad (2015).

Boston is zeker een walking city en mijn aanrader aan jou is om de stad te voet te verkennen. Verdwaal in de prachtige straatjes van Beacon Hill, verwonder je over de vrolijkheid van de Bostonians en vergeet niet om ergens heerlijk te eten of te drinken. Want dat kan overal prima! En nog een extra tip: probeer om een wedstrijd van de Boston Red Socks bij te wonen. Boek wel je tickets ruim vantevoren.

Salem & Plymouth

Dichtbij Boston liggen twee plekken die ook heel leuk zijn om te bezoeken, maar waar ik als heks uit de Efteling niet zo graag weer terug kom. In Salem werden in de zeventiende eeuw namelijk veel inwoners als heks bestempeld en vervolgens vermoord. Het stadje ligt in het noordoosten van de staat Massachussets en telt zo’n 40.000 inwoners. De stad profileert zichzelf als ‘heksenstad’, dus pak je bezem en vlieg heerlijk door het prachtige Salem.

Wist je dat de Disney films Hokus Spokus en Hokus Spokus 2 zich afspelen in het Amerikaanse Salem? Zeker een aanrader om te kijken tijdens de Halloween maanden!

Plymouth daarentegen is niet de heksenstad, maar de pelgrimstad. Dit is dé plaats waar de Pelgrim Fathers in 1620 meth hun schip de Mayflower aanmeerden en de Plymouth kolonie vestigden. Hier is een replica te vinden van de Mayflower en kun je genieten van de woeste zeebries.

Cape Cod

Het schiereiland Cape Cod is een van de geliefde vakantiebestemmingen van Amerikanen. In de Hamptons hebben veel rijke stinkerds en beroemde Amerikanen een statig huis staan, maar ook voor de gemiddelde Amerikaan is het hier prima te vertoeven. De gemiddelde kaaskop kan hier echter ook  veel plezier ondervinden. Wij bezochten Cape Cod in combinatie met een overnachting in Boston. De grootste motivatie om Cape Cod te bezoeken, was omdat Timmetje per se walvissen wilde spotten. En dat kan hier als beste! En als je van kabeljauw houdt, dan is het al helemaal een droombestemming. Cape Cod betekent namelijk Kaap Kabeljauw.

Provincetown is de ‘hoofdstad’ van het schiereiland en is zeker de moeite waard om te bezoeken. Vanuit Boston varen er veel ferry’s op en neer naar Provincetown in zo’n anderhalf uur. Met de auto duurt het ongeveer drie uur voordat je de Atlantische duinen hebt bereikt vanuit Boston.

De voornaamste reden om Cape Cod of Boston te bezoeken, is het whalewatching. Er zijn tal van maatschappijen die verschillende boottochten organiseren op de Atlantische Oceaan. Let wel op! Het walvisseizoen loopt van midden april tot laat oktober, dus kom hier niet in de winter aankakken. Dan zul je naar andere plekken op de wereld moeten gaan. Het is in ieder geval zo ontzettend gaaf om een van de grootste zoogdieren ter wereld in het wild te zien. De bultrugwalvissen staan bekend als ‘blazers’, omdat ze met heel veel kracht water uit hun spuitgat kunnen spuiten. Als je het enthousiaste geluid van je moeder en alle andere Amerikanen op de boot eventjes wegfilterd, hoor je de bultruggen ook nog een prachtig liedje zingen. Sommige bultruggen springen ook nog eens uit het water. Maar dan moet je wel heel veel geluk hebben! De gemiddelde prijs voor whalewatching is ongeveer 46 dollar voor volwassen en de helft voor kinderen.

Mama heeft een prachtige walvis in actie op de foto weten te krijgen. Hiervoor wil je toch wel degelijk de staat Massachusetts bezoeken, nietwaar? Kaaskop Abroad (2015).

Mocht je toch liever aan wal blijven, heeft Cape Cod 500 kilometer aan stranden en duinen. De eilanden Nantucket en Martha’s Vineyard zijn ook redenen om Cape Cod te bezoeken. Hier zijn – naast de jetski’s en prachtige houten New Englandse huizen – ongerepte stranden en bossen te vinden.

Heks of walvis? Fine with both. Kaaskop Abroad (2015).

Of je de staat Massachusetts nu voor de historie bezoekt of juist om geschiedenis te schrijven in je heerlijke ligstoel in Martha’s Vineyard, er is voor ieder wat wils. De Verenigde Staten is een prachtig land om te bezoeken, maar als je echt het begin van de VS wil proeven zoals we die nu kennen, dan is Boston the place to be.

Een staat vol heksen, pelgrims, jetski’s en walvissen. Massachussets mag je écht niet missen!

Geplaatst in Verenigde Staten & Canada

Misschien is dit ook iets voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *