Menu Sluiten

Kaaskop langs de Rijn: Rotterdam

De Rijn is één van de levensaders van Europa, dat ook ons kleine kikkerlandje voedt met vers water uit de Zwitserse Alpen. Langs de Duitse steden van Mannheim, Keulen en Duisburg stroomt zij bij Arnhem over de Nederlandse grens. En uiteindelijk mondt de Rijn, onder de nieuwe naam “Nieuwe Maas”, deels uit in de Rotterdamse haven. In een aantal blogs reizen we opwaarts langs de stroming van de Rijn tot aan de Zwitserse Alpen, beginnend in Rotterdam, Zuid-Holland.

Rotterdam is een van de grootste steden in Nederland met naar mijn mening het meest krachtige en urbane imago van alle steden. Gigantische gebouwen die de enorme Haven van Rotterdam versterken. Het contrast tussen de moderne wolkenkrabbers en de nostalgische havengebouwen geven de Zuid-Hollandse stad veel dynamiek en diversiteit. Vanuit mijn eigen achtergrond in de ruimtelijke planning en sociale geografie is deze stad natuurlijk ook onwijs interessant: de concurrentie met havensteden als Hamburg, Antwerpen, Shanghai en Singapore, maar ook de concurrentie met “Ajax”-stad Amsterdam en het naburige Den Haag is bijster interessant. In deze blog neem ik jullie mee langs de meest indrukwekkende plekken van Rotjeknor en zal ik ook een aantal tips voor in de omgeving prijsgeven. Mocht je deze zomer niet graag ver van huis willen, dan is Rotterdam namelijk een super leuke stad voor een stedentrip in de buurt.

“Rondjeknor”

De grote stad Rotterdam heeft ontzettend veel plekken te bieden om te eten en te drinken, te bezichtigen of te doen. Ik neem je mee langs mijn persoonlijke hoogtepunten en geef je daarnaast een aantal tips om je dag goed mee af te sluiten.

Meestal begint je citytrip naar Rotterdam bij het NS-station Rotterdam Centraal. Het gigantische dak is het in ieder geval waard om een kiekje van te trekken. Waar je nog meer kiekjes kunt trekken – tenminste als je van de kleur geel houdt – is De Luchtsingel een hele leuke route om over te lopen. Langs en over het spoor is een lange gele houten brug gehangen, volgeklad met kunstwerken en graffiti. Een keer ben ik met mijn kamergenoten uit Valencia naar Rotterdam geweest om heel veel foto’s te maken voor Conni’s bedrijfje in T-shirts (Bean Design) en ik zal een aantal foto’s van deze shoot hieronder in een fotogalerijtje neerzetten. Misschien word ik wel gescout om modellenwerk te doen; die kans laat ik zeker niet lopen! (En zo zie je ook hoe mooi Rotterdam is als achtergrond voor op je foto’s!)

Als je graag wilt shoppen is de Lijnbaan naast het stationsplein leuk, maar ook de Koopgoot. Hier is ook de Bijenkorf te vinden en de wat grotere merken. Maar het aller-aller-allerleukste plekje om iets te kopen is de Markthal. Dit grote bouwwerk herbergt verschillende eetkraampjes, zoals tapas, Japanse sushi, Bram Ladage (frietjes) of simpelweg de ondergrondse Albert Heijn. Het lijkt net op de verse markten in de Spaanse steden als Barcelona, maar dan met een modernere twist. Naast de Martkhal vind je de imposante kubuswoningen (die in Helmond veel mooier zijn, maar oké) en de Haven van Rotterdam ligt ook om de hoek. Wist je ook dat de McDonald’s aan de Coolsingel een Instagram-waardige plek is om een Kip-9 naar binnen te verorberen?

De Rotterdamse Markthal. Kaaskop Abroad 2018.

Rotterdam staat vooral in het teken van het leven in de haven. Via de Boompjeskade kun je heerlijk richting de Erasmusbrug wandelen én een leuk spelletje spelen met de wapperende vlagen aan de kade: raad jij alle landsvlaggen goed? De Nieuwe Maas kun je vanuit deze kade super mooi bewonderen en ik raad je ook echt aan om een keer de watertaxi te nemen of zelfs de RIB-boot, om je adrenaline door je lichaam te laten leiden. Een dag in Rotterdam is nooit saai! Vergeet daarnaast ook niet om de Euromast te bezoeken en de interessante musea in de buurt.

Om je dag af te sluiten in de Havenstad raad ik je aan om een restaurantje te zoeken in de gezellige Witte de Withstraat. Hier kun je super gezellig dineren en naborrelen met je reisgezelschap. En wil je daarna nog even een dansje wagen?

Wat is er nog meer te doen in de omgeving?

Rotterdam heeft als stad veel mooie plekken, maar je kunt je verblijf natuurlijk altijd verlengen. De stranden bij de Hoek van Holland en Rockanje/Hellevoetsluis zijn allemaal heel leuk om te bezoeken. In de Randstad ligt natuurlijk alles wat dichterbij elkaar dan in de rest van Nederland – waar Eindhoven ‘moker ver verwijderd is’ van Helmond – en zijn de steden van Den Haag, Delft en Leiden ook heel leuk om te combineren met Rotterdam.

Ik ben benieuwd: Wat is jouw lievelingsstad in Nederland? Dat van mij is toch wel – naast Eindhoven natuurlijk – Rotterdam! Door haar mooie en moderne gebouwen en veel gezellige plekken is deze stad toch wel mijn (tweede) favoriet.

En niet te vergeten voor de modellenscouts onder ons: stuur me een mailtje!

Geplaatst in Europa, In de Buurt-Pagina

Misschien is dit ook iets voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *