Menu Sluiten

Kaaskop proeft de Costa Ricaanse keuken

Het is alweer even geleden dat we onze rondreis door het Midden-Amerikaanse land Costa Rica maakten. Dat wat het land groots maakt als ideale reisbestemming is de aanwezigheid van al het natuurlijke pracht en praal: Van de gigantische vulkaan El Arenal en het Monteverde Cloud Forest tot aan de prachtige stranden aan zowel de Pacifische als Caribische kust. Daarnaast kun je er ideaal paardrijden met de sabaneros (cowboys) en vogelspotten in de dichte jungles van het land. Al deze dingen maakt Costa Rica stiekem toch wel dé persoonlijke lievelingsbestemming van Kaaskop Abroad.

In dit blog wil ik jullie nog meer verliefd laten worden op Costa Rica. En dat doen we via de Costa Ricaanse keuken. Liefde gaat simpelweg door de maag. De Costa Ricaanse keuken is vrij eenvoudig en je kunt overal in het land wel een lokaal of internationaal restaurant vinden. Toch zijn er niet overal in het land McDonald’s te vinden, maar weet ik nog wel dat we in Santa Teresa de lekkerste sushi hebben gegeten. Maar ik raad je ook aan om de sodas (lokale restaurants) te bezoeken om zo het land nóg beter te ervaren: Lekker, authentiek en heel goedkoop! Laten we een gastronomische rondreis maken door de lokale keukens en ons buikje vol smikkelen. Proef je mee?

Gallo Pinto

Costa rica plate, Meat With Rice and Beans.

Gallo Pinto is een gerecht dat in Costa Rica vooral als ontbijt wordt gegeten, waardoor je gezond en fris de dag kunt trotseren. Het is in principe een combinatie van rijst, (bruine) bonen, brood, tortilla, worstjes en ei. De naam van het gerecht betekent letterlijk “gevlekte haan”, omdat de gevlekte kleuren van het gerecht door het gebruiken van verschillende bonen op de kleuren van de haan lijken. Zo begin je in ieder geval op een kleurrijke manier de dag. Je zult gallo pinto ook veel in Nicaragua, Guatemala en Panama terugvinden. Ontdek jij de verschillen?

Heb je toch wat meer zin in een luchtig ontbijt? Bestel dan arepas. Dit zijn een soort pannenkoekjes die geserveerd worden met een koffie, fruit en een zoet sausje.

Casado

Een Casado is een typisch Costa Ricaans gerecht waar je zelf kunt kiezen of je daar vlees of vis bij wilt. Het wordt het vaakst gegeten door de Ticos waardoor de naam ook heel duidelijk gekozen is. Casado betekent getrouwde man, en het gerecht is zo genoemd omdat hij elke dag hetzelfde te eten krijgt van zijn vrouw. Het verschilt natuurlijk per plek waar de casado precies uit bestaat, maar het bevat vaak rijst, bonen, salade, tortilla en picadillo. Bij dit laatste ingrediënt ga je je waarschijnlijk afvragen wat dat precies is… Het is vaak een mix van groente van aardappel, allote (pompoenachtig) of plataan.

Verder wordt er door heel het land ook graag arroz con pollo gegeten. Simpelweg: rijst met kip. Hier wordt vaak een salade of friet aan toegevoegd en is heerlijk gekruid. Wist je dat de Costa Ricanen graag overal Salsa Lizano aan toevoegen?

Tamales

Voor de mensen die Costa Rica rond de kerst willen bezoeken, is dit gerecht een must om te proberen. Het wordt al decennialang gemaakt onder de Ticos. In een grote pan wordt maïsmeel gemengd met vleesbouillon. Dit wordt de buitenkant van het pakketje. Daarnaast wordt rijst gekookt met het kleurmiddel achiote en hier worden groenten aan toegevoegd, want we moeten natuurlijk wel aan de lijn denken. Dit wordt de inhoud van het pakketje. Tenslotte wikkel je het mengsel in een bananenblad en kook je de tamales zo’n 30 minuten gaar. Dit is een heerlijk gerecht waarbij je de smaak van de bananen terug in het eten vindt.

Costa Ricaanse drankjes

In Costa Rica wordt veel koffie geproduceerd én gedronken. De meeste koffieplantages vind je in de Centrale Vallei. Ik raad je ook zeker aan om deze te bezoeken tijdens je rondreis door Costa Rica! De Ticos drinken hun koffie het liefst met heel veel suiker, dus geef duidelijk aan als je daar zelf niet zo van houdt. De zoetigheid houdt zeker niet op, want de Ticos drinken graag een zoete warme drank genaamd tapa dulce. Het wordt gemaakt van suikerriet en je kunt het met melk aandikken of het toch koud opdrinken. Daarnaast drinken de ticos graag een fresco natural. Deze worden overal in de Costa Ricaanse sodas gedronken en is eigenlijk een gezondere versie van frisdrank. Het wordt gemaakt van vruchten(pulp) die je kunt bestellen in alle verschillende smaken: aardbei, bramen, banaan, etc. Je kunt kiezen of je het met water of melk wilt drinken. Heerlijk op een warme dag!

Last but not least: Het dessert. De Tamala sado lijkt namelijk een beetje op een cheesecake, mijn persoonlijke favoriet. Er wordt maïsmeel, kaas, natilla, boter, vanille en suiker toegevoegd en de Ticos eten dit zoete gerecht het liefst bij een tasje koffie.

We hebben een overheerlijke rondreis gemaakt door de Costa Ricaanse keuken. Nu je weet hoe je de gerechten kunt maken, zul je het vast eens uitproberen in je eigen keuken om Costa Rica naar je eigen huis te halen. Ben je daar toch iets te lui voor? Dan raad ik je aan om een rondreis te maken door Costa Rica en je helemaal vol te stoppen met alles wat dit Midden-Amerikaanse land te bieden heeft. Smullen maar!

Geplaatst in Gastronomie & Feesten, Midden-Amerika & Caraïben

Misschien is dit ook iets voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *