Menu Sluiten

Kaaskop in de Italiaanse culinaire regio Emilia-Romagna

De volgende bestemming die we in Italië bezoeken is de Italiaanse regio Emilia-Romagna. Deze regio wordt vaak overschaduwd door de buurregio’s zoals Toscane met zijn historische kunststeden en scheve torens, of de Venetiaanse stad waar je een romantisch gondeltochtje kunt maken. Toch is het meer dan waard om Emilia Romagna te bezoeken: De grote stad Bologna heeft genoeg torens om te beklimmen, de kust aan de Adriatische zee heeft heerlijke beach clubs en je kunt er de heerlijkste Italiaanse producten proberen. In dit blog verkennen we een aantal van de hoogtepunten, dus komt dat zien! Lees je mee? Lijkt me wel zo gezellig.

Bologna: De stad met de vele bijnamen

We beginnen onze reis in de stad Bologna waar we tussen de 400.000 inwoners de stad gaan verkennen. Het is een logisch beginpunt van je Italiaanse droomreis, omdat het een redelijk groot vliegveld heeft en een goed treinnetwerk. Vanuit Amsterdam (KLM) en Eindhoven (Ryanair en Transavia) ben je er binnen een mum van tijd. Met de Italiaanse spoorwegen ben je ook vrij snel vanuit Rome, Venetië of Milaan in de hoofdstad van Emilia-Romagna.

De bijnaam van Bologna is “La Rossa” en dat komt door de rode bakstenen van de typische huisjes die in de stad zijn gebouwd. Maar ook vanwege het socialistische karakter van de stad. Daar houden de bijnamen niet op, want “La Dotta” (de geleerde), “La Turrita” (de getorende) en “La Grassa” (de vette) worden ook vaak toegepast op de stad. Waarom? Dat zal Kaaskop je eens even haarfijn uitleggen. In Bologna is de állereerste universiteit van Europa opgericht in het jaar 1088 (de geleerde stad). Hierdoor heeft de stad nog steeds een bruisend studentenleven. Daarnaast is de stad vrijwel door de oorlogen heen in perfecte staat gebleven. De rode bakstenen zijn daardoor nog steeds terug te vinden, maar ook de vele torens die boven de stad uit rijzen maken het karakter van de stad volledig. De adellijke families bouwden namelijk in de middeleeuwen hun eigen toren, want hoe hoger je ‘m bouwde, hoe meer status je had. Bezoek ook zeker dé grootste torens in het historische centrum van de stad: Due Torri. Ook de Basiliek van Santo Stefano en de pleinen Maggiore en Neptuno zijn architectonische hoogstandjes. Door zijn ligging aan de voet van de Apennijnen heb je daarnaast nog een spectaculaire achtergrond als je door de stad struint.

Wist je trouwens ook dat de bolognesesaus uit Bologna komt? Deze traditionele pastasaus is in deze stad ‘geboren’ namelijk in de Bolognese KvK, vandaar de naam. Ik zal de oorspronkelijke ingrediënten even met jullie delen, mochten jullie nog niet weten wat te gaan eten vanavond. Pasta met bolognesesaus dus: Een halve kop melk en wijn, 300 gram gezeefde tomaten, 300 gram runderborstgehakt en 150 gram varkensbuikspek, 50 gram van elk de selderij, peen en ui, en we toppen het af met een snufje peper en zout. Heerlie de peerlie!

Parma en Modena: Het gastronomische hart van de regio

We blijven nog even in de Italiaanse keuken hangen, want de regio Emilia-Romagna heeft een wel heel belangrijke functie binnen Italië. Met name de provincies van Parma (parmaham en Parmezaanse kaas) en Modena (balsamico) zijn belangrijk en hebben hun culinaire voetsporen zeker over heel de wereld achtergelaten. Want wie eet zijn pasta tegenwoordig nog zonder Parmezaanse kaas?

Zowel de stadjes van Parma en Modena zijn binnen één dag gemakkelijk te bezoeken, zolang je je buikje maar volduwt met eten. Parma ligt zelf dicht bij de oevers van de Po-rivier, dat de regio’s van Veneto met Emilia-Romagna scheidt. Ga hier ook zeker een kijkje nemen als je de verschillende kerken, theaters en het 13e-eeuwse Palazzo del Governatore hebt bezocht in de stad. Vooral het Theater Fernese is indrukwekkend. Het is één van de grootste theaters in Italië en is gerestaureerd na zijn verwoesting in de tweede wereldoorlog.

In de stad ‘van de balsamico’ bevind je je al snel in een Italiaans sprookje. De kleurrijke gebouwen en kiezelstraatjes leiden je al snel naar de heerlijkste tentjes waar je typische producten uit de regio kunt verorberen. Je hebt er vast weleens van gehoord: tortelloni (pastaatjes gevuld met ricotta en spinazie), balsamico of een heerlijke lambrusco (bruisende rode wijn). Met een beetje Parmezaanse kaas uit Parma is het culinaire feest compleet. Het is tijd om even uit te buiken aan de prachtige kustlijn van de regio.

Badplaatsjes aan de Adriatische Zee

Kaaskop Abroad (2005).

De kustlijn van Emilia-Romagna bestaat uit de provincies Ferrara, Ravenna, Forlì-Cesena en Rimini. Ik ken deze regio vooral van mijn favoriete Italiaanse serie “Summer Time” die ze hebben gefilmd in de kustplaatsjes van Marina di Ravenna en Cesenatico. Iets ten noorden hebben wij ooit vakantie gevierd in 2005, op een camping genaamd “Tahiti” in Lido delle Nazioni. Het is flink vertoeven aan de Adriatische Zee.

De bekendste badplaatsen aan deze kuststrook zijn toch wel Rimini, Cattolica en Riccione. Deze zijn vooral in het zuiden van de regio te vinden. Vanuit hier kun je ook heel gemakkelijk een uitstapje maken naar het ministaatje San Marino (30 minuten rijden vanuit Rimini, anderhalf uur vanuit Bologna). Verder zijn er veel (beach) clubs, schattige terrasjes en genoeg ligbedden.

Bezoek ook zeker eens het Middeleeuwse stadje Ferrara, de Povlakte in het noorden van de regio of de Noordelijke Apennijnen. Auto-gek? Wist je dat de merken van Ferrari (Moranello), Maserati (Modena) en Lamborghini (Sant’Agata Bolognese) écht uit deze regio komen? De buik én motor van Italië Emilia-Romagna heeft alles!

Benieuwd naar andere Italiaanse bestemmingen? Kijk op dé Italië-pagina van Kaaskop Abroad

Geplaatst in Europa, Gastronomie & Feesten, Pizzaland-Pagina

Misschien is dit ook iets voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *