Menu Sluiten

Vijf bestemmingen in Costa Rica waar je de tropische Big Five kunt ontdekken

De Big Five is een vaak gehoord begrip voor als je op safari gaat door de Afrikaanse savannahs of een mooie wandeltocht maakt door de Veluwe. Maar ook in Costa Rica kun je een jungle-versie van de Big Five afstrepen.

Costa Rica is namelijk een land vol prachtige natuur en verschillende ecosystemen. Zo kun je binnen je rondreis de witte stranden omruilen met de regenwouden om vervolgens via de vulkanen naar de mistige bosgebieden te rijden. In al die mooie natuur kom je eindeloos veel planten en dieren tegen. Laten we op ontdekkingstocht gaan en proberen de mantelbrulaap, roodoogmakikikker, lederschildpad, kapucijnluiaard en bultrugwalvis te vinden tijdens onze rondreis door Costa Rica.

Brullend door de bossen: Mantelbrulaap

We beginnen onze natuurreis in de regenwouden van Costa Rica, waar de meeste apen te vinden zijn. Eigenlijk is heel Costa Rica gevuld met apen, dus je moet niet schrikken als je er eentje tegenkomt. Sluit wel goed je hotelkamer. Niet dat ze zomaar binnendringen.

Wij hebben de mantelbrulapen al eens in Palenque (Mexico) tijdens de nacht goed kunnen horen. En dat is geen verrassing, want je kunt hun gebrul al vanaf een kilometer horen. Ze vallen ook best goed op met hun zwarte vacht in de dichte groene jungle. Dit keer sliepen we in Monteverde in de mistige bossen van Costa Rica. Vooral in Corcovado National Park zijn de mantelbrulapen in overvloed te zien. Ook tref je hier doodshoofdaapjes, slingeraapjes en kapucijnaapjes aan.

Gecamoufleerd in de jungle: Roodoogmakikikker

We blijven nog even in de bossen van het Costa Ricaanse binnenland, want hier is het tweede dier van ons lijstje, de roodoogmakikikker. Het zal niet als een verrassing komen dat deze kikkersoort felrode ogen heeft. Maar toch is deze soort lastig te zien, doordat het dezelfde groene kleur heeft als de bladerdaken van de jungle. Succes met zoeken dus. Het is daardoor ook door veel fotoschieters een ware droom om dit dier op de gevoelige plaat te krijgen.

Je kunt de kikkers het beste vinden in het Monteverde Cloud Forest, net zoals de mantelbrulapen,  en het Tortuguero National Park. Wij bezochten een aantal van die nationale parken met een gids. Hierdoor helpt de gids je met het zoeken naar verschillende diersoorten. Zo hebben we de roodoogmakikikker, duizenden luiaards, nog meer verschillende vogels en een hert kunnen spotten. Na je bezoek aan Costa Rica ben je gewoon een getraind dierspotter.

Over witte stranden: Lederschildpad

We zijn op de helft aangekomen van onze afstreeptocht van de Costa Ricaanse Big Five. Wat ons vooral opviel op de stranden van Costa Rica waren de afgezette delen voor schildpadden. Schildpadden leggen namelijk hun eieren ieder jaar op de stranden van dit Midden-Amerikaanse land. De lederschildpad is bedreigd en komt eigenlijk nooit aan op het land – buiten het leggen van de eieren na. Dus als je deze diersoort echt wilt bezoeken, kun je het beste in maart of april naar het land reizen.

Bezoek ook zeker het plaatsje Toruguero. Dit betekent letterlijk ‘de regio van de schildpadden’. Het ligt tegen de grens van Costa Rica met Nicaragua aan, waar je een uitzicht hebt over de prachtige Caribische Zee. Maak een tochtje in de kano door de mangroves en geniet van een cocktail in de hand terwijl je nog twee dieren op je te wachten hebt.

Hoog in de bomen: Kapucijnluiaard

Dit diertje heeft me echt ontzettend verrast. Ik wist niet dat ze zo schattig konden zijn. Op het begin van je reis door Costa Rica hoop je er überhaupt één te vinden, maar aan het einde ben je een welgetraind luipaardspotter. Ze hangen overal! Van de jungles in Cahuita tot aan de mistige bossen in Monteverde. En als je ze nog eens van dichtbij bekijkt, zijn ze ook nog eens moker schattig.

Ik raad je ook aan om met een gids een keer door de jungles te struinen. Het is leuk om ze te zien, maar het is nog leuker om over de kapucijnluiaard te weten te komen. Kijk wel uit voor krokodillen en slangen.

In open wateren: Bultrugwalvis

Doordat Costa Rica door zowel de Caribische Zee als Atlantische Oceaan wordt begrensd, is het vast geen verrassing dat er veel zeedieren gespot kunnen worden. Er is mij verteld dat er ongeveer 25 verschillende langstrekkende dolfijn- en walvissoorten in de Costa Ricaanse wateren te vinden zijn. De grootste van deze familie is de bultrugwalvis, die wel 15 meter lang kan worden. Zo lastig zal dat dus niet zijn deze machtige zeedieren te spotten.

Costa Rica heeft één van de langste walvisseizoenen ter wereld, maar de beste kans om deze fantastische zoogdieren te spotten is in de zomermaanden (augustus-september). Je kunt diverse walvistochten boeken om de dieren van dichtbij te zien, bijvoorbeeld vanuit de badplaats Uvita. Costa Rica staat bekend om zijn duurzame toerisme, waardoor je niet zo snel in een massa-boot de walvissen op zult jagen. Want de locals leven in harmonie met de natuur.

Wij bezochten tijdens onze rondreis door Costa Rica het Manuel Antonio National Park. In dit natuurpark vind je gegarandeerd verschillende soorten apen, een groot aantal aan vissen en natuurlijk een aantal luiaards in de bomen. Let je wel op voor de slangen? Het park kent ook een aantal prachtige stranden zoals Playa Espadilla Sur en Playa Manuel Antonio. En wie weet spot je wel een bultrugwalvis tijdens je zwemtochtje.

En check! Vijf dieren zijn afgestreept. Er zijn natuurlijk nog meer dieren (en planten) te ontdekken tijdens je reis door Costa Rica,  zoals luipaarden, slangen en je eigen reisgenoten. Mocht je zelf van plan zijn om Costa Rica te ontdekken, mag je altijd mijn hulp vragen voor een Reisadvies op Maat. Klik hier!

Geplaatst in Midden-Amerika & Caraïben

Misschien is dit ook iets voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *