Menu Sluiten

Kaaskops tip: Waarom je écht een keer moet soloreizen

Het is weer zover. Ik zit in de bus om een week alleen naar Mallorca te gaan. Hoewel ik een eigen reisblog heb en de fijnste gevoelens ervaar op allemaal bestemmingen, realiseer ik me des te meer dat de reis ernaartoe altijd toch wel wat stress geeft bij mij.

Hoe the fuck werkt het bussysteem hier? Wat nou als mijn bagage niet aankomt in het vliegtuig? Wat als ik de bestemming vind tegenvallen? Allemaal vragen die door mijn hoofd spoken waardoor ik mezelf afvraag waarom ik nou precies deze vliegtickets heb geboekt.

Dat is waarom ik dit blog schrijf. Want uiteindelijk heb ik het niet zomaar geboekt om alleen voor een week het eiland Mallorca te verkennen. Ik geef jullie (en eigenlijk ook mezelf) wat tips waardoor je het soloreizen snel op je bucketlist weet te zetten. Lees je mee?

Zelf heb ik al een aantal keer alleen gevlogen en dat ging me prima af. Vooral de laatste drie maanden ben ik al drie keer (straks vijf keer) in het vliegtuig gestapt voor kortere vluchten binnen Europa. Het begon eigenlijk allemaal toen ik er in 2016 helemaal doorheen zat met mijn studiekeuze en vol onzekerheid besliste om maar ‘eens’ een half jaar in Spanje te gaan wonen. Ik weet nog dat ik huilend de avond ervoor – op het grote feest van opa en oma Nooijen – emotioneel van iedereen afscheid nam. Wat deed ik mezelf aan? Maar toch zegt iedereen die me sindsdien kent dat ik alleen maar ben gegroeid sinds die tijd.

Daarna ben ik nog eens gaan Interrailen met mezelf, door België, Frankrijk, Spanje en uiteindelijk Portugal waar ik bij twee vriendinnen kon aansluiten. Ik daagde mezelf uit om op elke bestemming ten minste twee vrienden te maken en dat is op de meeste plekken nog goed gelukt. Nu zoveel jaar later kijk ik daar ook best trots op terug, want het alleenreizen daagde me uit om uit mijn comfortzone te stappen;

Stap uit je comfortzone

Dat brengt ons ook gelijk naar het eerste gevolg van soloreizen: je doet eigenlijk dingen die je normaal niet zo snel zou doen. Op het moment van aankomst, kom je terecht in een ander land, waar mensen een andere taal spreken, waar soms ook nog met andere munteenheden betaald wordt. Spannend! Je bent enkel en alleen op jezelf aangewezen en daardoor kun je (naar mijn mening) beter situaties inschatten én over jezelf leren. Het zoeken naar een juiste bus om van de ene kant naar de andere kant van Thailand te komen is toch iets heel anders dan met je OV-chipkaart inchecken in Roermond.

Jij bepaalt wat je gaat doen

Hoe heerlijk is het om te doen wat je wilt, wanneer je het wilt? Je hoeft geen rekening te houden met anderen en hun wensen. Eet die lekkere sushi in dat ene restaurant zonder je vishatende vrienden, ga eindelijk eens op snorkeltrip zonder ouders die toch liever op het strand liggen. En wie weet loop je wel nieuwe mensen tegen het lijf waar je de rest van je reis vrienden mee wordt. Dat brengt ons naar het derde argument;

Wees een sociale vlinder

Als je alleen reist, is het gemakkelijker om nieuwe mensen te ontmoeten. Althans dat heb ik ervaren, omdat ik stiekem toch een sociaal persoon ben. Je wilt sommige dingen delen met mensen ipv er audio’s over te sturen naar je besties of grootmoeder.

Boek een hostel met gemeenschappelijke bedden, zodat je wel contacten moet leggen. Al is het omdat iemand snurkt en je het liefst een kussen op z’n hoofd wil leggen, of dat je een groep vrienden tegenkomt en ze vragen of je een avondje met ze mee wilt stappen. Wie weet ontstaan er wel hele leuke vriendschappen uit. Ben je toch een beetje mensenschuw? Zet je Bumble-account op bff modus en vraag in je bio naar mensen die ook graag vriendschappen willen sluiten op vakantie. Er zijn vast ook wel Facebookgroepen te vinden over je volgende soloreisbestemming.

Van jezelf houden

Als laatste tip die ik jullie mee wil geven, is dat je door soloreizen meer van jezelf gaat houden. Dat wil niet zeggen dat je een arrogante kwal wordt, maar dat je beter met je eigen ik om kunt gaan. Doordat je niet constant samen met anderen bent, kun je beter je reis (en je leven) reflecteren. Voor mij is dat soms fijn, want ik irriteer me heel snel aan de kleinste dingen. Maar het kan soms ook vervelend zijn als je teveel met negatieve gedachten speelt in je hoofd. Vind die balans die werkt voor jezelf.

Dus, wat zijn jullie gedachten? Staat jullie computermuis al op de boekingsknop voor je volgende soloreis? ik ben benieuwd naar jullie persoonlijke verhalen en tips! Na Mallorca ga ik snel weer op reis met mijn beste vrienden of liefste familie, want dat vind ik toch wel ook heeeeeeel leuk.

Geplaatst in Uncategorized

Misschien is dit ook iets voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *