Voor de echte fans van Kaaskop Abroad lijkt dit blog misschien een saaie herhaling van Kaaskop in Flamencoland: Sevilla en Córdoba. Maar dat is het echt niet. We duiken vandaag langs de kades van de Guadalquivir-rivier in Sevilla en ontdekken de leukste monumenten om de geschiedenis van Sevilla te begrijpen tijdens je reis.
Ik ben in totaal twee keer in Sevilla geweest. Een keer tijdens een rondreis door Spanje met mijn ouders en een keer met mijn vrienden vanuit Granada. Beide keren heb ik ontzettend genoten van deze grote stad en van al zijn architectuur, keukens, mensen en zonnetje plezier gehad. Hopelijk kan ik dit enthousiasme voor Sevilla delen met jullie in dit blog. ¡Vamos!
Sevilla in vogelvlucht
Sevilla is de hoofdstad van de Spaanse autonome regio Andalucía en is met zijn 1.95 miljoen inwoners zelfs de vierde stad van Spanje. Het is altijd al een belangrijke stad geweest voor de handel met Amerika in de middeleeuwen, omdat het verbonden is met de Middellandse Zee via de Guadalquivir-rivier. Sevilla staat verder bekend als geboorteplaats van de flamenco en de christelijke Semana Santa wordt hier het grootst gevierd. Door het hebben van het grootste historische centrum van heel Spanje raak je in Sevilla nooit uitgekeken tijdens je vakantie aan deze prachtige stad.
Daarnaast raad ik je aan om Sevilla in de zomer vooral te ontwijken, omdat het kwik dan heel hoog staat. De temperaturen stijgen tot boven de 40 graden Celsius en de stad is dan compleet uitgestorven op de heetste momenten van de dag. Vandaar dat Spanjaarden siëstas houden! In het voorjaar of in de nazomer is Sevilla het allerbeste te bezoeken en kun je nog wat zonnestraaltjes meepikken. Het is daarnaast ook een perfecte winterbestemming als city trip!
De Andalusische hoofdstad is heel gemakkelijk te bereiken vanuit de vliegvelden van Eindhoven en Amsterdam (Vueling, Ryanair of Transavia) en vanuit Aeropuerto San Pablo ben je binnen 35 minuten met de bus in het hartje van Sevilla. Een huurauto nemen is niet per se nodig, want het OV is in Sevilla prima en de kronkelige drukke straatjes van de binnenstad zijn een best lastig parcours.
De meeste bezienswaardigheden, zoals het Paleis Alcazár of La Giralda, zijn te vinden in de historische binnenstad Casco Antiguo. Het grootste treinstation ligt in de wijk San Justa en voor een immense duik in de muziek- en dansstijl van de flamenco raad ik je aan om de wijk Triana te bezoeken. We ontdekken in dit blog waarom Sevilla zo’n belangrijke positie had in de Spaanse geschiedenis en wat dé plekken zijn om die geschiedenis mee te maken.
Sevilla als Moorse stad: Real Alcazár en Las Setas
De stad heeft een rijke geschiedenis, waarvan het Real Alcazár als een prachtig residu van de Moorse overheersing overbleef. Dit bouwwerk is te vergelijken met het Alhambra (Granada), die ook als vestiging door de Arabieren is gebouwd in de tijd dat Spanje door de Moren was veroverd. Ook dit complex is door Pedro el Cruel uitgebreid met extra paleisdelen. Liefhebbers van architectuur, geschiedenis of cultuur kunnen hier echt wel degelijk hun hartje ophalen. Dat kan echter ook bij een imposant bouwwerk niet heel ver van het paleis vandaan: De kathedraal van Sevilla en La Giralda is een van de grootste kerken in de hele wereld en is gebouwd op de plaats van een 12e-eeuwse moskee van de Almohaden. De Giralda was voorheen namelijk ook een minarret.
En die rijke geschiedenis is ook prima te zijn vanuit de Las Setas (alias de paddestoelen) of Metropol Parasol. Zoals de bijnaam al doet laten vermelden, lijken deze op gigantische moderne paddestoelen die een sterk contrast vormen met de traditioneel-Spaanse gebouwen rondom het plein. De zes grote paddestoelen zijn opgebouwd uit hout en je kunt er overheen wandelen. In de kelder van dit monument kun je nog oude opgravingen van de Moren en de Romeinen ontdekken, want die kwamen allemaal tevoorschijn tijdens het opgraven voor een ondergrondse parkeerplaats.
Sevilla als poort naar Amerika: Archivo General de Indias
Sevilla en zijn haven hebben een belangrijke rol in de Spaanse kolonisatie van Amerika gehad toen Christoffel Columbus de “Nieuwe Wereld” in 1492 ontdekt had. Ik kan me dit jaartal altijd nog herinneren, omdat het zo in mijn geheugen is gedramd tijdens mijn Spaanse lessen. Sevilla werd tegen die tijd de belangrijkste haven tussen Spanje (Europa) en Amerika. Met name als thuisbasis voor de zilvervloot, toen alle kostbare goederen vanuit de Spaanse koloniën richting Spanje werden verscheept, kwam er veel rijkdom in de stad.
Het hoogtepunt aan jouw bezoek aan Sevilla is dan ook het Archivo General de Indias, dat nu in het voormalige Consulaat van de handelaren is gevestigd. Hier werden alle ontdekkingsreizen richting Amerika georganiseerd en handelsrelaties gecoördineerd. De stad trok steeds meer handelaren en ontdekkingsreizigers aan die allemaal wilden profiteren van de rijkdommen uit de Nieuwe Wereld. Bijna alle belangrijke archieven van het Spaanse Rijk uit 1492-1800 worden in het Archivo General de Indias nog bewaard.
Sevilla als evenementstad: Nieuwe impulsen
Toen Sevilla de handelspositie binnen Europa verloor en door een pestepidemie in de zeventiende eeuw en een de Franse invasie in de eeuwen daarna moest de stad zich weer opnieuw op de kaart zetten. Dat hebben ze goed voor elkaar weten te brengen, want Sevilla is toch wel één van de mooiste en leukste steden binnen Europa om te bezoeken. En dat heeft met name zijn oorsprong in de organisatie van wereldtentoonstellingen om toeristen naar Sevilla te lokken.
In het jaar 1929 vond bijvoorbeeld de Ibero-Amerikaanse Tentoonstelling plaats waardoor het bekende Plaza de España uit de grond werd gestampt naast het Maria-Luisapark. Het park vind ik sowieso altijd al een fijne plek om te bezoeken, vooral door de schaduw, maar het Plaza de España blijft toch wel een stille favoriet. Het plein is gebouwd in de vorm van een halve cirkel met gebouwen daaromheen. Het stelde tijdens de wereldtentoonstelling het paviljoen van Spanje voor. En dat is ook nog zeker terug te zien, omdat aan de binnenrand van het plein 52 frescos te vinden zijn. Die tegelmozaïeken representeren de Spaanse provincies en zijn kleurrijk gevuld in typische Andalusische tegels, de azulejos.
Het Plaza de España wordt vaak in films meegenomen als de acteurs Sevilla bezoeken. Neem daarom ook eens gezellig een rondritje op een paard en wagen zoals ze dat in alle films doen. Zo verken je andere delen van de stad, zoals het Parque de los Principes of La Giralda, de toren bij de Kathedraal van Sevilla.
In 1992, tijdens een tweede wereldtentoonstelling, stond de stad weer in het teken van “het tijdperk van de ontdekkingen”. Het was tenslotte vijfhonderd jaar geleden dat Columbus de Nieuwe Wereld had ontdekt. Toeval bestaat niet. De tentoonstelling werd gebouwd in de wijk Triana, dat dé geboorteplek van de flamenco wordt gezien. Bezoekers hadden meerdere dagen nodig om alle paviljoens te bezoeken, dus het terrein was immens. Omdat het er ’s zomers altijd warm weer is in Sevilla, besloten ze om veel kanalen, fonteinen, watervallen en duizenden bomen te plaatsen voor verkoeling. Tegenwoordig kun je Isla Mágica bezoeken op het voormalige EXPO-terrein.
Sevilla als cultuurstad: In de voetsporen van de flamenco
Tegenwoordig staat Sevilla vooral in het teken van de flamenco. In dit blog heb ik uitgebreid omschreven wat flamenco nu precies is en waar je dit het beste kunt meemaken.
We hebben na onze reis door de geschiedenis van Sevilla een goede indruk kunnen krijgen over het belang van de stad over de jaren heen. Ben je benieuwd naar nog meer Sevilla? Zoals de lekkerste restaurants en leukste plekken om te shoppen? Binnenkort komt er een kleine reisgids uit, dus hou deze pagina in de gaten!
Voor meer Andalusische bestemmingen raad ik je aan om de blogs over Granada, Málaga, Cádiz of Córdoba te lezen. ¡Adios!