Het is tijd om weer een Europees pareltje in het zonnetje te zetten en daarvoor hoeven we niet heel ver te reizen. Het Belgische Brugge ligt namelijk nét onder het kopje van Zeeland en is zo’n twee á drie uur rijden vanuit de meeste Nederlandse steden. Het is de hoofdplaats van de Belgische provincie West-Vlaanderen en de stad rijkt zelfs tot aan de zee: Zeebrugge is één van de grootste havens in de Benelux. Het historische stadscentrum van Brugge is het al meer dan waard om de Vlaamse stad te bezoeken, dus we gaan snel eens koekeloeren wat we hier toch allemaal kunnen zien en doen. Lees je mee? Brugge wacht op jou!
Brugge als historische binnenstad
Brugge heb ik al eens met mijn ouders en broertje bezocht en ik weet nog dat ik me telkens verbaasde over alle pittoreske plekjes, zonnige terrassen en romantische kanalen door de gehele historische binnenstad. Een wandeling door de kern is simpelweg al een soort bezoek aan een openluchtmuseum. Ik kan niet wachten jullie hierover meer te vertellen. Maar om te beginnen: Hoe komen we in Brugge? Je kunt het gemakkelijkst de auto pakken en via de stadsring R30 de stad binnenrijden. Let er wel op dat de wegen in het historische centrum niet per se auto-vriendelijk zijn (in mijn opzicht alleen maar goed). Je kunt er ook gemakkelijk met de trein naartoe reizen vanuit Gent en Brussel. Een wereld vol mogelijkheden!
En zo sta je in een mum van tijd op de Grote Markt van Brugge. Het plein wordt omringd door historische gebouwen, zoals de 83-meter hoge Belfort waar je een fantastisch uitzicht hebt over de hele stad. Ook het stadhuis De Burg uit 1367 is een prachtig gebouw om te ontdekken. Wat zijn verder de leukste plekjes om de historische binnenstad en zijn middeleeuwse sfeer te ontdekken? Gelukkig voor de luie vakantieganger liggen alle bezienswaardigheden dicht bij elkaar. Vanuit hier kun je de stad verder verkennen en gemakkelijk eens een chocoladewinkel of biercafé passeren om uit te rusten. Mijn grootste tip om Brugge te ontdekken is daarom simpelweg door rond te dwalen door de historische binnenstad. Ga eens op avontuur. Je stuit op verscheidene romantische kiekjes (voor de tortelduifjes), enorme winkelstraten (voor de fashionistas) en de gezelligste kroegen (voor de zuiperds onder ons).
Brugge als zeestad
Brugge wordt niet voor niets het “Venetië van het noorden” genoemd. In tegenstelling tot het Nederlandse Giethoorn ben ik het er in dit geval wél mee eens. De vele kanalen (“reien”) en bruggetjes schetsen een fantastisch beeld van de stad en zijn rijke geschiedenis. Daarnaast hebben de Bruggelingen de bijnaam “(Brugse) zotten”. Sommigen onder ons kunnen die bijnaam gemakkelijk herkennen van de gelijknamige biermerken, die overigens heerlijk zijn. Maar de bijnaam kwam van een legende waarin Maximiliaan I van Oostenrijk de Bruggelingen verbood van een jaarmarkt en andere festiviteiten. Om hem te sussen, hield Brugge een groot feest voor de Habsburger en vroeg daarna om opnieuw een jaarmarkt te organiseren, belastingen te innen en een nieuw “zothuis” te bouwen. Hij antwoordde met de leut: “Sluit alle poorten van Brugge en je hebt een zothuis!”. Zo zie je maar weer hoe leuk geschiedenis kan zijn.
Brugge is tegenwoordig vooral ontwikkeld als zeehavenstad met de bouw van de haven in Zeebrugge, máár ook vooral bekend als prachtige Benelux-parel om te bezoeken als de toeristen die we stiekem allemaal zijn. Vanuit het water kun je Brugge misschien wel vanuit het mooiste perspectief ontdekken. Daarbij wil ik benadrukken dat het geen snorkel- of zwembestemming is, want het water is het tegenovergestelde van helder. Boek daarom ook zeker een boottochtje over de Reie. Maar niet als je te veel Brugse Zotten op hebt… Ik wil niet dat je uit de boot kiepert!
Bij de Bonfiaciusbrug kun je de gaafste selfies maken waarin je je terug in de Middeleeuwen waant. Een andere middeleeuwse parel in Brugge is de Rozenhoedkaai waaromheen veel middeleeuwse gebouwen en kerken zijn gebouwd. Wandel ook zeker eens ’s nachts door de stad, omdat alle reien en straten prachtig verlicht zijn.
In 2018 was er tijdens ons bezoek een aantal werken van internationale kunstenaars en architecten terug te vinden in Brugge. Met het thema ‘Liquid City’ stond vooral de belangrijke rol van water in Brugge centraal, maar het ging vooral over de toekomst van de stad. Dit 12 meter hoge walvis rijst op uit het water van de Brugse grachten en is gemaakt van afval dat werd gevonden op de stranden van Hawaii. Gaaf voor de selfies en het milieubewustzijn .
Brugge als bierstad
Het water spelt natuurlijk een belangrijke rol in de Belgische stad, maar ook de variant met gist is cruciaal voor de Brugse identiteit, namelijk het bier. Brugge is vooral bekend om zijn speciaal bier Brugse Zot van de Halve Maan Brouwerij. Het is tegenwoordig hét stadsbier van Brugge. De brouwerij zelf heeft ook iets unieks in de wereld: Hier is de eerste bierpijpleiding ter wereld geopend van maar liefst 3 kilometer lang. Zo hoeven de vervuilende vrachtwagens niet door de binnenstad te rijden en worden cafés toch gemakkelijk voorzien van bier op de tap. Wil je gratis bier scoren? Dan raad ik je aan om zo’n 34 meter in de grond te graven en wellicht stuit je wel op de pijpleiding. De brouwerij zelf heeft een heerlijke binnentuin en hier doe je tegoed aan de Brugse Zot en de Straffe Hendrikjes. Wees daarom ook zeker niet te bang om een biertje of twee te proeven! Dit is toch wel de beste manier van cultuursnuiven. Benieuwd naar andere bierbestemmingen bij onze zuiderburen? Check dan dit blog uit: Kaaskop op Belgische Biertoer.
Ik wil jullie ook nog één laatste tip meegeven voordat ik dit verhaaltje uitblaas. Mijn mond begint al te kwijlen als ik nadenk over waar we in Brugge zó lekker hebben gegeten da tik het op de dag van vandaag nog herinner: ‘t Huiskombuis in de Brugse binnenstad. het is een Zuid-Afrikaans restaurant waarin je de gekste maar heerlijkste gerechten kunt proeven. Zoals vetkoek, bobotie springrolls, entrecote van de braai en een ZEBRA-burger. Ik heb nog nooit zoiets spannends maar lekkers geproefd en de bediening is ontzettend vriendelijk. Neem je tijdens je bezoek iets voor mij mee als souvenir?
We hebben een waanzinnige stedentrip gemaakt in het Vlaamse Brugge. Wil je deze stad combineren met de Vlaamse kust of andere steden in België als Gent, Brussel of Antwerpen? Contacteer me dan of bestel een Reisadvies op Maat via mijn website. Ik stag raag voor je klaar!
En voor de geduldige reizigers: Binnenkort komt er een blog over de Vlaamse kust. Die je ontzettend gemakkelijk vanuit Brugge kunt ontdekken met de kusttram, de fiets of je eigen auto. Knokke-Heist, Blankenberge en De Haan liggen vanuit Brugge aan je voeten. Tot snel!