Menu Sluiten

Kaaskop viert vriendenweekend op Schouwen-Duiveland

Het is alweer meer dan een week geleden, maar ik ben nu eindelijk tot rust gekomen na het eerste vriendenweekend dat ik samen met Anne heb georganiseerd. Wat was het een heerlijke tijd! Het reisgezelschap bestond uit negen zieltjes die voor het eerst voor een langere tijd met elkaar in een huisje werden opgesloten. Dat vraagt simpelweg om dramatische confrontaties, uiteenlopende meningen over het eten en kwijtgeraakte ‘kindjes’. Toch wisten mama-gans (Anne) en papa-gans (Tim) het vriendenweekend met succes te organiseren/overleven (als ik dat mag zeggen). Het was namelijk geweldig! Ik neem jullie in dit blog mee langs de prachtige avonturen die we hebben meegemaakt.

Bruinisse: De stad met het mosselbeeld

De “Parel van Bruinisse” op de mossel van Bruinisse.

Door de COVID-10-pandemie hebben we al een aantal keer van accommodatie moeten veranderen. We zouden eerst naar het pittoreske Hellevoetsluis in Zuid-Holland gaan, maar al snel moesten we de plannen overboeken naar onze oosterburen in Bad-Bentheim. Helaas mochten we Duitsland niet in – enfin, niet zonder drie weken in quarantaine te hoeven – en hebben we de vakantie voor de derde keer moeten omboeken naar het zomerse Bruinisse. En dat hadden we uiteindelijk niet willen misse(n)! Bruinisse is een klein Zeeuws dorpje in het noordoosten van Zeeland. Het ligt op het eiland Schouwen-Duiveland aan de Grevelingendam. Het dorpje is aan het eind van de 15e eeuw gesticht nadat dit deel van het eiland omdijkt werd. De mosselvangst is (naast het toerisme) de belangrijkste inkomstenbron; Er zijn daarom twee museums in Bruinisse die de geschiedenis van de mosselkweek exposeren. Ook vindt er jaarlijks in juni de Visserijdagen plaats om de opening van het mosselseizoen te vieren. Wij waren zelf enkel en alleen geënthousiasmeerd door de enorme mossel die op de dijk ligt uit te rusten. Tijdens het verwerken van onze katers met een ochtendwandeling stuitten we plotseling op het prachtige kunstwerk. Genoeg leuke selfies genomen van de “Parel van Bruinisse” (lees: onze prachtige reisgenoot Tess, liggend op de mosseltong).

Bruinisse is daarnaast een watersportwalhalla. Vanuit het vakantiepark Aquadelta sta je zo op de dijk en heb je zicht op het Grevelingenmeer. Dit was vroeger een zeearm, maar nu is het niet meer dan een afgesneden vingertop. We besloten een “duik” te nemen in het water, maar al snel begonnen we te merken dat het niet per se Caribisch warm zeewater was. Rillend probeerden we te positioneren voor de foto’s die van ons werden genomen en renden er na een krappe 20 minuten het water uit. Mijn angst voor vissen werd ook weer aangesterkt doordat ik veel kleine rakkers zag zwemmen. Jammer weer voor mijn mentale gesteldheid. De zwevende kwallen en de krab van 15 centimeter maakten het er ook niet prettiger op. Maar de foto’s van ons zijn leuk!

Verder hebben we Bruinisse vooral als achtergrond gebruikt voor de leukste karaokeavonden, de barbecue in de regen, de ochtendgymnastiek op de fantastische melodie ‘Haai Alarm’ en de vele (drank)spelletjes. Bruinisse, we gaan je missen!

Zierikzee: Het pittoreske vissersstadje met een Dikke Toren

De binnenstad van Zierikzee met uitzicht op de Dikke Toren.

Één van de twee uitstapjes die we maakten lag ook op het eiland Schouwen-Duiveland; Het pittoreske Zierikzee. Zierikzee is het grootste “dorp” (stad) op het eiland en heeft prachtige architectonische hoogstandjes en fantastische plekken om te eten en recreëren. Wij besloten een virtuele stadstour te doen door de Zeeuwse stad. Echt een aanrader! In twee teams kregen we verschillende GPS-coördinaten doorgestuurd en bij elke plek moesten we een opdracht doen. Het maken van selfies, het luisteren naar Zeeuwse banden en het bekijken naar de kleinste details op gebouwen was daar zeker onderdeel van. Al snel realiseerden ons groepje De Dikke Theezakken dat we zin hadden in een portie kibbeling, dus door die vertraging hebben we helaas verloren.

Doordat Zierikzee een beschermd stadsgezicht is, zie je overal monumenten terug in de stad. De Sint-Lievensmonstertoren is de hoogste toren van de stad. Tijdens de (virtuele) stadstour zul je daarnaast veel andere (dikke) torens, poorten en molens tegenkomen. De stad wordt omgeven door een burcht en in principe is alles binnen die burcht mooi om aan te zien. Ga daarom ook zeker een dagje naar Zierikzee én neem je telefoon mee. De Dikke Toren heeft in ieder geval heel veel indruk op ons gemaakt.

Schouwen-Duiveland: Vreemde vogels langs de dijk

De vreemde vogels.

Naast de plekken die we hebben bezocht, kun je op het eiland Schouwen-Duiveland op tal van andere plekken je hartje ophalen. Het beroemde zuip-oord Renesse ligt hier namelijk ook. Wij hebben – wonder boven wonder – geen overlast veroorzaakt, dus voor ons was het ook prima te vertoeven in het wat rustiger gelegen en familie-georiënteerde Bruinisse. Daarnaast is Zeeland ook heel interessant om te bezoeken, omdat er overal dammen te zien zijn die Nederland beschermen tegen het hoogwater van de zee. Na de watersnoodramp in 1953 zijn de Deltawerken namelijk gebouwd. Maar dat veranderde ook de samenstelling van de flora en fauna, waardoor onder andere de mosselen de rivieren niet meer konden bereiken. Één pluspunt: Je hebt hier geen last van enorme golven waardoor je ongemakkelijk als een walrus op het droge valt tijdens je loopje in de branding. (Wél van enge krabben, kwallen, spetterende reisgenoten en koud water).

Schouwen-Duiveland is verder nog gevuld met natuur. Wij bezochten het natuurgebied Schelphoek dat is ontstaan uit de dijkdoorbraak tijdens de watersnood van 1953. Het gat in de dijk leek op het eerste gezicht zeker mee te vallen, maar al snel bleek dat het gat in de maanden na de ramp steeds groter werd. Om het gebied heen werd een half jaar later een oppervlakte van 520 meter breed en 38 meter diep een ringdijk aangelegd. Staatsbosbeheer heeft er een bos naast gepland en sindsdien broeden hier meer dan zestig soorten vogels. Je moet dus niet schrikken als je zomaar een specht of uil tegenkomt. De enige vogels die ik zag waren echter de vreemde vogels waarmee ik op vakantie was.

Verder hebben we niet ontzettend veel gezien van Schouwen-Duiveland, want de tweede excursie die we maakten ging naar het Zuid-Hollandse Hoek van Holland. Naast het trotseren van gekke 8-baanse turborotondes en de koude noordwesterwind hebben we hier ontzettend veel plezier gehad tijdens het sandboarden en architag spelen in de duinen. Daarover zal ik nog wat meer schrijven in een ander blog!

Kaaskop aan de Rotterdamse Haven: De leukste plekken om te bezoekenEen vakantie naar deze prachtige plek is zeker een aanrader. Vooral met een diverse groep van de leukste vrienden. We kennen elkaar al meer dan vijf jaar, maar we hebben elkaar nog beter leren kennen. En fijn dat Bruinisse, Zierikzee en de rest van Schouwen-Duiveland ervoor zorgden dat we genoeg konden zien en doen. Ik kijk nu al uit naar de bestemming volgend jaar!

Geplaatst in Europa, In de Buurt-Pagina

Misschien is dit ook iets voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *