Menu Sluiten

Kaaskop in America: Genieten in Noord-Limburg

Je zult wel denken; gaan we deze week wéér naar de Verenigde Staten? Nee hoor, we gaan naar de parel van de toeristische bestemmingen over de hele wereld: Noord-Limburg. Ik word zeker boos als mensen vragen of Helmond in Limburg ligt en ik maak ook wel degelijk grapjes over onze oosterse provincie, maar ik moet zeggen dat ik fan ben. Nu moet ik ook eerlijk zijn dat ik een halfbloedje ben met mijn halve DNA dat uit De Peel komt. Ik zeg geen ‘houdoe’ maar ‘hajje-hé’. En ik weet dat ik vaak vragen krijg of ik Turkse roots heb, maar ik heb wel een typische Peel-neus. Blijkbaar.

We struinen vandaag door de schitterende natuur, proeven bourgondische gerechten uit De Peel en gaan langs de heerlijkste plekken langs de Maas. En dat doen we in de gemeenten Peel en Maas, Beesel, Venlo, Horst a.d. Maas, Venray, Bergen en Mook en Middelaar. Ga er maar goed voor zitten, want je hoeft niet ver te reizen voor je droomreis. Noord-Limburg is zo om de hoek. Voor mij al helemaal met 20 minuten. En het aller fijnste aan Noord-Limburg is de directe natuur van het Peellandschap tot aan de Maasvlaktes. Steden als Maastricht, Nijmegen, Eindhoven en Helmond zijn niet ver van je verwijderd en een bezoek aan het attractiepark Toverland mag ook zeker niet ontbreken. Zoals de titel al vermeldde, ligt ook het dorpje America in Noord-Limburg. Hier kun je ontzettend leuk eten in het ABC restaurant, dus zeker doen. Daar waar Amerika zo groot en veelzijdig is, is Noord-Limburg kleinschalig, uniek en natuurlijk. Laten we de regio eens gaan proeven!

Eat-Shop-Carnaval-Repeat in Limburgse dorpen en steden

Noord-Limburg kent maar liefst twee grotere steden, namelijk het schattige Venray en het bruisende Venlo. Carnaval wordt hier grootser gevierd dan in Noord-Brabant en het stappen in Venlo was ook een leuk avontuur voor mij. Samen met Blerick en Tegelen vormt Venlo de meest bevolkte gemeente in Noord-Limburg. De Maas doorkruist de gemeente en dat verklaart ook waarom Venlo een handels- transport- en industriestad is. Het grenst ook direct aan de Duitse districten van Kleef  en Viersen, dus het is de ideale uitvalsbasis om een deel van Duitsland erbij te verkennen. Door de bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog is een groot historisch deel van de stad vernield, maar het is nog steeds een leuke stad om te winkelen, te stappen of om te uiteten. De Maaspoort is een heerlijke plek om in de bocht van de Maas te ontspannen en hier kun je ook het theater of het poppodium bezoeken. Ook de MaasBLVD is een heerlijke plek om te winkelen, maar vergeet ook niet de schattige straten van Venlo te ontdekken. En mocht je je dan toch vervelen? Het Fun Forest in Tegelen is leuk om te bezoeken. Probeer hier maar als een echte Tarzan door de bomen te slingeren.

Venray is een kleine stad waar je de ideale combinatie kunt maken van gezelligheid en avontuur. Je kunt er heerlijk (beperkt) winkelen en genieten van een zonnig terras na een dagje wandelen of fietsen. Zeker tijdens het vele thuiswerken, is het ideaal om een heerlijke wandeling te kunnen maken in de uitgestrekte natuur van Venray en omgeving. Je kunt een fiets huren en helemaal langs de Maas fietsen. Er zijn tal van fietsknooppunten, dus verdwalen doe je zeker niet. Het heerlijke aan (bourgondisch) Limburg zijn de hapjesroutes die worden aangeboden. Vanuit verschillende plekken vertrekken deze routes – die je zelf fietst of wandelt – en leiden je langs verschillende horecagelegenheden. Je kunt ervoor kiezen om “Het land van de Baron (Venray)” te nemen of juist de “Hapjes Fietstocht (speciaal)bier Arcen”. Ook zijn er hapjes fietstochten langs de Maas, door de Peel en lang de Keverberg. Smikkelen maar!

Mijn hart heb ik verloren in Arcen. Hier ligt ook een Roompot Vakantiepark en mocht ik een keertje invallen voor een collega. Het pittoreske dorpje ligt in de prachtige Maasduinen en heeft veel verschillende tuinen in de omgeving. Vooral de Kasteeltuinen Arcen is een heerlijk dagje uit tijdens je bezoek aan Noord-Limburg. Rondom een historische buitenplaats met een kasteel uit de zeventiende eeuw zijn er meer dan 15 unieke tuinen aangelegd. Er is daarnaast een speelstrand, een aaiweide met überschattige beestjes en een heerlijk restaurant om te wijnen. Vanuit Arcen kun je de Maas op en het Nationaal Park De Maasduinen verkennen. Daarover meer in de volgende kopjes tekst!

Lekker dobberen in de Maas

De Maas stroomt dwars door Noord-Limburg en hier kun je daardoor veel activiteiten ondernemen met je reisgezelschap. De watersportactiviteiten vinden vaak plaats op de meren die direct verbonden zijn aan de Maas. Het Mookerplas in Plasmolen of het Leukermeer in Well zijn zeker aanraders. Daarnaast biedt de Maas veel prachtige plekken om je motorbootje uit te zetten of de anker op de grond te leggen van de Maas; je kunt heerlijk al dobberen genieten van de heerlijke natuur om je heen en de prachtige zon. Er zijn jachthavens in Blerick en Venlo en de Maashopper brengt je langs de mooiste plekken in zijn boottours. Mijn favorieten zijn toch wel Beachclub Leukermeer en Strandpaviljoen Hoëg, maar je kunt ook met je vrienden of familie een verlaten Maasstrandje opzoeken en je eigen eten, drinken of eenhoornzwemband meenemen om optimaal te genieten.

Als je nog meer verfrissing zoekt, zijn verschillende vakantieparken heel leuk om te bezoeken. Center Parcs het Meerdal, Center Parcs Limburgse Peel (America) of Aqua Mundo het Heijderbos (Heijden) zijn heerlijke plekken om een duik te nemen in de subtropische zwembaden. Er zijn ook genoeg buitenbaden, zoals het Breebonne (Maasbree) of De Schatberg (Sevenum). Een ritje in de boomstammetjes in Toverland doet ook wonderen. Dit park is tevens misschien mijn volgende werkplek, dus schroom niet om met me het een en ander te verkennen. De Halloween Nights zijn hier gruwelijk leuk, trouwens.

Dan gaan we nog even terug naar het pittoreske dorpje Arcen. Vanuit hier kun je heerlijk de Maas op dobberen, maar er is hier nog iets anders speciaals. Vanuit Arcen rijkt het Nationale Park De Maasduinen tot aan het dorpje Gennep. Het gebied is ontstaan doordat hier vroeger de Rijn – en zijn zijtak de Maas – liep en de ijzige wind za d opspeelde tegen de oostelijke oevers van de Maas. Daardoor ontstonden de zandruggen en paraboolduinen. Het is in ieder geval een heerlijke plek om te wandelen, fietsen of te bezichtigen vanuit je yacht. Het is tevens de langste rivierduingordel van Nederland met zijn ruime 20 km. Als je dat niet van je bucketlist wilt afstrepen, weet ik het zelf ook niet meer.

Oost-west-Peel-best

Zoals ik al heb gezegd, ben ik half ‘Peels’. Mijn opa en oma komen beiden uit de gemeente Gemert-Bakel, dus dat maakt mij een Brabander. Maar De Peel trekt zich niks aan van de blijvende competitie tussen Noord-Brabant en Limburg en loopt vrolijk door de twee verschillende provincies.

De Peel is van oorsprong een hoogveengebied dat zich ooit uitstrekte tot aan Nijmegen. Het is inmiddels één van de belangrijkste natuurgebieden van Nederland. Veen werd voorheen voornamelijk gewonnen in de kustprovincies om turf te stoken, maar al snel kreeg iedereen door dat daardoor de grond onder hun voeten wegzakte. Toen kwam De Peel in beeld en werd hier decennialang turf gestoken. Vroeger was De Peel ook een oneindig veenmoeras waar je niet graag wilde komen, maar nu is een groot deel van het Peelgebied omgedoopt tot Nationaal Park De Groote Peel. Hier wil je wél graag komen. Vooral vanwege zijn vogelrijkdom, sporen van het verleden en het waterrijke landschap is dit een heerlijke plek om te bezoeken. In tegenstelling tot vroeger, toen je er écht niet eventjes doorheen wilde wandelen tijdens je lunchpauze.

Je kunt het Nationaal Park De Groote Peel bezoeken vanuit de toegangspoort BuitenCentrum De Pelen. Hier kun je alle informatie uit het gebouw trekken en worden er af en toe activiteiten georganiseerd. Een deel van het park is af en toe gesloten vanwege het broedseizoen, maar met 1400 hectare aan hoogveen is er altijd wel iets om te ontdekken.

De Limburgse band Rowwen Heze heeft in 2005 een lied uitgebracht, genaamd ‘De Peel in brand’. Als klein jongetje dacht hij dat De Peel in brand stond, maar dat was gewoon het avondrood. Hier is het liedje om dit blog af te sluiten en het bourgondische en prachtige Noord-Limburg meer te appreciëren. Ga er ook zeker een keer op vakantie, want zelfs Limburg is leuk. Je mag onderweg altijd een koffie komen leuten in Helmond. Zie ik je dan? Owja. Succes met het vertalen van dit lied.

Geplaatst in Europa, In de Buurt-Pagina

Misschien is dit ook iets voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *