Menu Sluiten

Kaaskop in de Brabantse Duinen: Zandkabouters en zandkorrels

Ik hoor jullie al denken; Duinen in ‘onze’ prachtige provincie Noord-Brabant? Die zijn toch alleen bij de zee te vinden? Nou, nee! Ten noordoosten van Tilburg vind je namelijk de Loonse en Drunense Duinen waar je door de bossen en heide kunt lopen, maar vooral veel zand kunt zien. Het is één van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa en elke keer als je de Brabantse duinen bezoekt, is het een andere belevenis: Het duinlandschap verandert namelijk door de wisseling van de seizoenen en de wind. Zet je zandbril maar op en trek je stevige schoenen maar aan, want we gaan de Brabantse duinen bezoeken. En als verrassing neem ik je mee langs een aantal leuke en bijzondere plekken in de buurt van het duinlandschap. Lees je mee?

Wandelen in de natuur in de Brabantse duinen

De 270 hectare zand biedt voor iedereen een spectaculair uitzicht op de zandduinen in het Hart van Brabant. Het natuurpark ligt tussen Tilburg, Waalwijk en Den Bosch en is sinds 2002 officieel een nationaal park geworden. Het natuurgebied is gemakkelijk te bezoeken via de parkeerplaats Bosch & Duin. Daar heb je ook een uitkijkpunt, dus je kunt er gemakkelijk op grote hoogte je route uitstippelen. Ik ben nu al benieuwd hoeveel zandkorrels jullie gaan tellen!

Er is ontiegelijk veel ruimte om uitgebreid op ontdekkingstocht te gaan in de Loonse en Drunense Duinen. Er zijn veel horecagelegenheden te vinden langs de randen van het natuurgebied. Met de wind in je mooie haren kun je te paard, te voet of te fiets van het Brabantse duinlandschap genieten, want er zijn genoeg paden om te ontdekken. Naast al dat zand kom je tijdens je duinavontuur misschien wel veldkrekels, schapen of paarden tegen. Ook Klaas Vaak en zijn zandkabouters komen hier geregeld, maar val niet in slaap als je hem tegenkomt. Dat moet je maar doen als je heerlijk op bed ligt in Efteling Bosrijk.

Het zand is niet op magische wijze door de zandkabouters in de omgeving van Loon op Zand en Drunen gestrooid, maar komt uit de laatste IJstijd. Althans, dat is wat ik heb geleerd tijdens mijn tijd aan de Wageningen Universiteit. De koude poolwinden bliezen het zand vanuit het noorden van het land naar Brabant, waar het in dikke pakketten bleef rusten. Deze zandvlaktes werden toentertijd door gigantische oerbossen bedekt. Toen kwamen de mensen en vonden dat ze het complete oerbos maar eens moesten kappen om het gekapte hout als brandstof te gebruiken. De kale vlaktes vulde zich met heide die werden begraasd door lieve beestjes als schapen, geiten, koeien… Misschien aten de boeren zelf weleens wat gras. Wie weet. Lekker vega wel. De bodem werd door de intensieve begrazing en het plaggen uitgeput waardoor het zand vrij spel kreeg. Dorpen en akkers werden overspoeld door het hoge zand, dus de omringende bewoners plantten al snel bomen. Je kunt een aantal van deze ondergestoven bomen nog terugvinden als je over de zandheuvels struint.

Ik raad je aan om na je wandeling één van de vele pittoreske Brabantse dorpjes te bezoeken om een lekkere afzakker te nuttigen. Drunen, Loon op Zand, Cromvoirt, Helvoirt en Kaatsheuvel zijn in ieder geval hartstikke leuke plekken om te combineren met een bezoek aan Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen.

Zandkabouters en avontuur in de Efteling

Het is jullie natuurlijk niet ontglipt, maar ik werk al een jaar bij de Efteling. Ik wist echter niet dat de Efteling praktisch tegen de Loonse en Drunense Duinen aan lag. Nu snap ik in ieder geval wel dat de verblijfsparken Efteling Bosrijk en Efteling Loonsche Land hun naam aan het duingebied hebben ontleend. Ik raad je ook zeker aan om één van die twee verblijfsparken te bezoeken. Niet alleen omdat ik deze week 60 bedden heb opgemaakt in Efteling Bosrijk, maar ook omdat ik helemaal betoverd werd door de magische, bosrijke omgeving waarin het park ligt. Auto’s mogen alleen op het park om je koffers af te zetten in de huisjes, dus de rust is er altijd te vinden. Er zijn waterpartijen, prachtige boshuisjes en het Zandkasteel van Klaas Vaak. Tijdens het opschudden van de bedden had ik ook de gehele tijd de muziek van Sprookjesmusical Klaas Vaak in mijn hoofd. Degene met wie ik de bedden bedekte werd waarschijnlijk helemaal gek van mij; “Zand, zand, zand, zand…” op een leuke melodie.

Als je helemaal hebt genoten van de nachtrust in een door mij opgemaakt bed is het natuurlijk fantastisch om de sprookjeswereld van de Efteling te bezoeken. Ga als een prinses op de foto bij het kasteel van Doornroosje, wees een held tijdens de spectaculaire parkshow Raveleijn of kom mij eens bezoeken in het kneuterige Volk van Laaf. Als je bij mij op de draai- of zweefmolen wilt, is de kans groot dat je een keer mag blijven zitten. Lief he?! En ja, de Efteling is toeristisch en zeker tijdens corona is de Efteling misschien wel spannend om te bezoeken. Maar gelukkig zijn alle junior gastheren, waaronder ik, bereid om met een glimlach te schreeuwen om afstand te bewaren. Of je nu het liefst van de spannende achtbanen houdt (Vliegende Hollander, Joris en de Draak, Python) of liever in de zweefmolen stapt op het Anton Pieckplein. De Efteling is voor jong en oud. In de Efteling kun je voor een dag al je zorgen vergeten en de magie opsnuiven. Als een elfje vliegen in Droomvlucht, kotsmisselijk worden in de Villa Volta of de heerlijke aroma’s van Fata Morgana opsnuiven. De Efteling heeft het allemaal! En daarbij komt kijken dat ik dolgraag met je mee wil! Ik ken namelijk alle 30 sprookjes in het sprookjesbos uit mijn hoofd en voel gewoon aan welke attracties de kortste wachtrijen hebben. Dat Eftelingbloed zit als gegoten.

Een bezoek aan de Efteling is ook gemakkelijk te combineren met een wandeling door de Loonse en Drunense Duinen. Het uitzichtpunt van Bosch & Duin is helemaal voor niemand nodig, want vanuit de Pagode kun je de ideale wandeling plannen. Zowel door de Efteling als door de Brabantse Duinen.

Industrie en cultuur in Tilburg

Niet alleen vanuit de uitkijkpunten Bosch & Duin en de Pagode heb je zicht op het Brabantse duinlandschap, maar ook in het industriële Tilburg. In het Spoorpark staat een uitkijktoren (waar je 1 EUR voor moet betalen) waardoor je zicht hebt op de wijde omgeving van Tilburg. Op klaarlichte dag zie je de skylines van Eindhoven, ’s-Hertogenbosch en Breda. Natuurlijk zie je ook om het kwartier de Pagode van de Efteling ver boven de bossen rijken. Het is zeker een plek die ik jullie kan aanraden! Ik heb de stad Tilburg vaak bezocht, omdat een aantal van mijn vrienden er studeren, wonen of werken. Ik raad Tilburg ten strengste aan om te bezoeken tijdens een kroegentocht of tijdens een wandeling door het fantastische Spoorpark. Ook is de nieuwe Spoorzone een mooie plek aan het worden, net zoals Strijp-S in Eindhoven, waarin je een aantal leuke activiteiten kunt ondernemen. Ook zijn hier mooie foto’s te schieten voor je Instagram-pagina.

Ik wil je als laatste tip nog een bezoek aan de Oliemeulen in Tilburg meegeven. Ik ben er een aantal keer geweest met mijn familie en het is waanzinnig leuk. Er zijn veel verschillende vogels die tijdens een openluchtvoorstelling bijna de haren van je hoofd plukken en binnen zijn er tal van reptielen, amfibieën en insecten te bewonderen. Ik ben echt ontzettend bang voor slangen en weet nog wel dat ik tijdens een show ben gevlucht uit het theater. Ze lieten namelijk de slangen om je nek hangen en de vogelspinnen over je handen heen kruipen (als je dat wilde). Mij niet bellen!

Je hoeft helemaal niet meer naar de kust te gaan om de duinlandschappen te ervaren, want het mooie Brabant heeft een eigen variant. En dan komt er ook nog bij dat je rondom het Brabantse duinlandschap tal van andere bestemmingen hebt om te bezoeken in combinatie met de Loonse en Drunense Duinen. Helemaal leuk. Natuur, avontuur en cultuur, allemaal binnen 30 minuten afstand van elkaar. Zie ik je snel in mijn draaimolen?

Geplaatst in Europa, In de Buurt-Pagina

Misschien is dit ook iets voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *