Menu Sluiten

Kaaskop toert door Toscane: Gevulde glazen en schattige boerderijtjes

Kaaskop reist eindelijk weer eens naar het prachtige Europese land Italië. En dat doen we niet door zomaar een regio, want we reizen door het heerlijke en afwisselende Toscane. Vandaag toeren we langs de lekkerste wijngaarden die deze Italiaanse provincie kent, zodat we eens lekker wat kunnen borrelen en kunnen genieten van de agriturismo. Vervolgens toer

en we binnenkort met een schattige Vespa door de wonderlijke en statige steden als Pisa, Firenze en Siena. We sluiten de toer door Toscane af met een derde blog langs de kustlijn en de verschillende eilanden die je tijdens je eigen Tour di Tuscana kunt bezoeken. Maar eerst dus het weelderige platteland!

Strade del vino (Wijnroutes) in Toscane

Enfin, we starten dus met een gastronomische tour door de prachtige en natuurlijke provincie Toscane. Wijn en Toscane zijn nauw met elkaar verbonden omdat de Toscaanse wijnvelden vaak worden geassocieerd met de Italiaanse stijl van leven. Het volk van de Etrusken maakte hier in de regio al wijn en in de vijfde eeuw voor Christus werden veel van deze wijnen geëxporteerd naar landen als Griekenland en Frankrijk. In 1282 had Florence zelfs al een wijnkopersgilde. Toscane heeft dus al langere tijd een hoofdrol gespeeld in de productie van (Italiaanse) wijnen en de Italiaanse levensstijl. Om de allerlekkerste wijnen te proeven, raad ik je aan een wijnroute te maken door de provincie Toscane. We zullen eerst eens wat leren over de verschillende wijnen die hier worden geproduceerd en vervolgens zal ik jullie de leukste plekjes en routes meegeven voor je volgende ‘culinaire’ (alcoholische) reis.

Als je Toscane wilt bezoeken om een wijnweekend door te brengen, kan ik je alvast vertellen dat je vooral veel keuzes moet maken. De glooiende heuvels en dalen tussen Firenze en de Middellandse Zee hebben namelijk zo ontzettend veel wijngaarden: Aan de kust vind je vooral de jongere wijngaarden terug en in het winderige Maremma worden de exclusievere wijnen geproduceerd (Sassicaia en Ornellaia). In de middeleeuwse stadjes als Montalcino en Montepulciano heb je dan toch de wat meer strengere wijnproductieregels, waar voornamelijk de brunello en vino nobile worden geproduceerd. En in Chianti lijken de Super Tuscans toch meer populariteit te krijgen. Kortom, er zijn genoeg plekken om te bezoeken die precies op jouw voorkeuren in wijn passen.

Toscane is dé perfecte streek om rode wijn te maken. De Italianen doen dat al jarenlang van de inheemse blauwe druif sangiovese “bloed van Jupiter”, maar de laatste decennia komt deze traditie in gevaar. De wijnbrouwers mengen de sangiovese vaak met druiven als de cabernet sauvignon en de merlot, waardoor Super Tuscans ontstaan. Deze wijnen zijn meteen goed drinkbaar, zodat ze gemakkelijker op de internationale markt afgezet kunnen worden. Toch blijken de wijnmakers in Chianti de afgelopen jaren weer de traditionele manier van wijn maken te appreciëren. De Chianti is trouwens ook het bekendste wijngebied van Toscane. Hier wordt de meest authentieke wijn gemaakt: de Chianti Classico. De streek strekt zich uit tussen Florence en Siena en wordt omringd door de Monti di Chianti en de vallei van de rivier Elsa. De rode wijn uit deze streek moet ten minste voor tachtig procent uit sangiovese-druiven bestaan. De wijnhoofdstad van deze wijn is het dorpje Radda in Chianti. Even buiten Radda kun je het kasteel Castello d’Albola bezoeken om de heerlijkste en betoverendste wijnen te proeven. Het oudste deel van het kasteel dateert uit de twaalfde eeuw, dus buiten de culinaire tocht word je culturele kennis in de regio sterk uitgebreid. In de Chianti-streek kun je je eigen wijnroute opstellen door de prachtige heuvellandschappen met hun heerlijke wijnen. Deze wijn is in ieder geval onvermijdbaar tijdens je reis door Toscane. De route bedraagt zo’n 70 kilometer tussen Florence en Siena en leid je langs uitgestrekte wijngaarden, cipressen en agriturismi die zo uit Renaissance schilderijen komen.  Zie je jezelf met je reisgezelschap al genieten van het heerlijke Italiaanse eten met een glas wijn in de hand? Kijkend over de glooiende wijngaarden…

Mocht je toch meer voorstander zijn van witte wijnen raad ik je aan om het pittoreske stadje San Gimagnano te bezoeken. Hier wordt de enigste witte wijn uit Toscane geproduceerd, namelijk de Vernaccia di San Gimignano.  Maar sla het dorpje zeker niet over, want het is uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed. In de dertiende eeuw stonden er 72 torenhuizen in het dorpje en de hoogte van de torens was evenredig met de welgesteldheid van de eigenaar. Je kunt de witte wijn het beste proeven in en om San Gimignano door bijvoorbeeld de gelijknamige wijnroute te volgen. Deze route loodst je langs zo’n zeventig verschillende wijnboeren, restaurants, agroturismi (overnachtingen) en enoteche (soort wijnproeverijen).

Het agrotoerisme is in Toscane zeer aan het floreren, dus ik raad je ook zeker aan om op een wijnboerderij te overnachten. Zo kun je ongestoord genieten van het Toscaanse goud (Vernaccia). Je kunt de wijnregio’s in Toscane daarom ook het best meemaken door met je (huur)auto door de regio te rijden, het landschap te verkennen en te slapen in een agriturismo. Dit zijn vooral boerenbedrijven die hun werkzaamheden (deels) hebben opgegeven en een soort bed and breakfast runnen. Deze agriturismi lopen uiteen van de meest eenvoudige overnachtingsadresjes tot aan de meest luxe accommodaties met zicht op de glooiende heuvellandschappen. De activiteiten die de boerderijen nog wel hebben behouden, richten zich vaak op het verbouwen van wijn of het produceren van olijfolie. In sommige van deze agriturismi kun je daarom ook heerlijk hun eigen lokale wijnen proeven of in een kookles participeren met eigen geproduceerde olijfolie.

Een aantal voorbeelden van agriturismo in de Chianti-streek wil ik graag met jullie delen. Het Agriturismo Campolungo is een groot en vrijstaand huis dat omringd wordt door olijfboomgaarden en wijngaarden. Het is traditioneel Toscaans en je kunt hier heerlijk dagdromen aan het zwembad met een prachtig zicht op de wijngaarden. Bij het Antica  Macelleria Cecchini (in Panzano) staat het eten weer centraal; De slager Dario Cecchini maakte van zijn slagerij een publiekstrekker in het dorp en biedt elke avond gratis hapjes aan bij het aperitivo. Schroom dus niet om dit plaatsje te bezoeken met een lege maag, want smullen zul je hier zeker. Verder raad ik je aan om je te verrassen met de dingen die je (online) tegenkomt, want er zijn zoveel agriturismi dat je overal wel je hartje kunt ophalen.

Een wijnvakantie in Toscane is dus een kwestie van kiezen tussen hemel en…. hemel. Ik ben heel benieuwd op welke wonderlijke plekken je terecht komt tijdens je gastronomische tour door Toscane. Vergeet je niet te slapen in één van de vele agriturismi? In de volgende tour door Toscane gaan we langs bij de statige maar schattige steden die Toscane rijk is. Maar voor nu wil ik een proost uitbrengen op deze week, want ik ben namelijk geslaagd voor mijn Master of Science: salute!

Benieuwd naar andere wijnregio’s in bijvoorbeeld Italië, Spanje of Frankrijk? Schroom niet om verder te koekeloeren op Kaaskop Abroad.

Geplaatst in Europa, Gastronomie & Feesten, Pizzaland-Pagina

Misschien is dit ook iets voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *