Menu Sluiten

Kaaskop in Amsterdam: De 6 leukste plekjes tijdens je stadsbezoek

We hebben binnen Nederland al tal van bestemmingen bezocht, maar de hoofdstad van ons kikkerlandje ontbrak nog tevergeefs. Tot op de dag van vandaag. Het is tijd, dames, heren, koeken en peren. We gaan Mokum onveilig maken!

Vergeet de Madame Tussauds op De Dam die constant bezaaid is met akelige duiven of een ongemakkelijk bezoek aan De Wallen en al zijn verschillende seksshops. We gaan vandaag het Amsterdam verkennen buiten het toeristische centrum. We bezoeken zes verschillende plekken waar je op je gemak kunt slenteren door de pittoreske straten en grachten zonder de hordes toeristen om je heen. Lees je mee?

Plekje 1: Museumplein

Het Museumplein behoort wel tot één van de toeristische bestemmingen binnen Amsterdam. Toch starten we ons bezoek aan Amsterdam hier, omdat ik altijd toch wel genoodzaakt ben om er te koekeloeren. Vooral het Rijksmuseum heeft veel indruk om me gemaakt, omdat er zoveel te leren valt over de Nederlandse geschiedenis en alles wat daarmee te maken heeft. Doordat het Rijksmuseum in 1885 hier zijn deuren openende, werd het Museumplein zo genoemd. Een originele naam, dat zeker. Met de komst van het Stedelijk Museum, het Van Gogh Museum en het Moco Museum wordt het plein omringd door gigantische collecties aan kunst en cultuur. Ik raad je zeker aan tenminste één van de vier (grotere) museums te bezoeken tijdens je citytrip door Amsterdam.

Aan de zuidkant van het Museumplein staat het Concertgebouw Amsterdam. Hier ben ik eens naar het studentenorkest geweest. Het is niet dat ik per se heel veel voel voor klassieke muziek, maar het gebouw is van binnen echt ontiegelijk mooi. Dat is al een bezoek waard. Er vinden jaarlijks zo’n 900 concerten en activiteiten plaats, dus er is altijd wel een reden om een bezoek te brengen aan dit prachtige gebouw.

Vooral tijdens de wintermaanden vind ik het Museumplein een magische plek. De schaatsbaan, de horecatentjes en de verlichte bomen maken van dit plein een heus wonderland. Maar in principe is het altijd een plek vol vertier door de fijne sfeer die het een ideale plek maakt om mensen te ontmoeten. Daarnaast is het een heerlijke plek om uit te rusten van een winkelbezoek aan het nabijgelegen P.C. Hooftstraat, het Vondelpark of het Leidsche Plein.

Plekje 2: Het Marineterrein

Het zal je waarschijnlijk niet verbazen, maar ook buiten het Museumplein zijn er museums te vinden binnen de Amsterdamse stadsgrenzen. Één van de bekendste museums van Nederland ligt namelijk op het Marineterrein bij Amsterdam Centraal Station, namelijk het NEMO Science Museum. Het motto “Hands on” wordt hier werkelijkheid, omdat het museum je uitnodigt overal met je handjes aan te friemelen. Experimenteren mag hier, graag zelfs! Het is het doel om op een laagdrempelige en interactieve manier de wereld van de wetenschap dichter bij de mensen te brengen. Zo kunnen de mensen die niet goed waren in natuur- en scheikunde (#ik) toch nog iets snappen.

Het opvallende kopergroene gebouw is gemakkelijk te bereiken vanuit Centraal Station waar je dus de wereld om je heen kunt ontdekken, beleven en experimenteren. Vooral voor kinderen vind ik dit een geschikt museum, maar zeg nou zelf; We hebben allemaal nog iets aan kinderlijkheid in ons, nietwaar? Ik in ieder geval wel! Vergeet ook niet een bezoek te brengen aan het Scheepvaartmuseum of eens rond te lopen over het Marineterrein van Defensie.

Plekje 3: NDSM-Werf

Voor plekje nummer drie blijven we rondom het Centraal Station hangen, want we gaan de veerpont pakken naar het NDSM-Werf. Afgelopen week ben ik hier eens gaan rond koekeloeren met twee vriendinnen en wat was het toch een mooi gebied om te ontdekken. De pont die je naar het NDSM-Werf brengt is trouwens gratis, dus dat is altijd al een positieve bijkomstigheid.

Maar wat is deze plek nu precies? Ooit was dit de grootste scheepswerf op de hele wereld, maar helaas ging de Nederlandse Dok en Scheepsbouw Maatschappij (NDSM) failliet in de jaren tachtig. Het hele terrein aan de noordelijke kant van het IJ kwam leeg te staan, maar er bleven nog wel veel roestige loodsen en beton over. Tegenwoordig zijn deze spookachtige plekken helemaal hip onder de creatieveling. Denk maar aan de creatieve wijk Strijp-S in Eindhoven. Amsterdam heeft dus ook een creatief toevluchtsoord dat ooit een bruisende industriehaven was.

Maar wat kunnen we hier allemaal doen? Want Amsterdam-Noord is altijd wel bestempeld als vergane glorie, net als de huizenmarkt tegenwoordig. Niet dus! Wij aten vorige week bijvoorbeeld in de biologische tent Pllek. Hier lunch of dineer je in wel honderden vrachtcontainers en heb je een prachtig uitzicht op ’t IJ en het achterliggende centrum van Amsterdam. Ik raad je daarom ook zeker aan om de NSDM-Werf rond zonsondergang te bezoeken, want dan heb je de spectaculairste uitzichten op de skyline van onze hoofdstad. Wil je het nog hogerop verkennen en Amsterdam helemaal zien vanuit grote hoogte? Dan moet je echt het A’DAM Lookout bezoeken. Hier kun je ook op een reusachtige schommel de skyline van Amsterdam bewonderen, maar je kunt er ook voor kiezen om veilig achter een raam lekker te dineren. Wil je slapen op grote hoogte? Dan moet je eens het Crane Hotel Faralda boeken, want hier slaap je daadwerkelijk op een gigantische hijskraan.

Bezoek ook zeker de vele ‘creatieve hubs’ De Ceuvel en Kunststad. Dit zijn broedplaatsen voor honderden creatievelingen en hun breinspinsels. Ook de IJ-hallen zijn het waard om te bezoeken, want hier vinden tweemaal per maand de grootste vlooienmarkten van Europa plaats. Sjonnie, hou me tassie effe vast! Vergeet na het shoppen niet om een festivalletje mee te pakken.

Plekje 4: Vuurtoreneiland

We blijven voor het vierde plekje nog even in Amsterdam-Noord om Vuurtoreneiland te bezoeken. Toen de afsluitdijk nog niet was aangelegd, lag Amsterdam natuurlijk aan de Zuiderzee. En om de schepen zo veilig mogelijk te laten varen langs de grote stad moest er een vuurtoren worden gebouwd. Tegenwoordig is de Zuiderzee ingepolderd en vormt het Markermeer de plas ten noordoosten van Amsterdam.

In het Markermeer ligt dus het Vuurtoreneiland. Op het eiland ligt natuurlijk een vuurtoren en een vervallen fort. Het ligt te midden van de IJdoornpolder waar al jarenlang de familie Engel deze onontdekte plek heeft bewoond als vuurtorenwachters. Er is tegenwoordig een restaurant te vinden op het eiland, waar je zowel ’s zomers als ’s winters kunt vertoeven van alle lekkernijen. Je kunt het restaurant en het hotel vanaf het Lloyd Hotel bezoeken met de historische pendelboot IJveer XIII. Inclusief de boottocht heb je ongeveer vijf uurtjes om te dineren en het eiland te verkennen.

Plekje 5: De Hortus Amsterdam

Voor iemand met hooikoorts is dit een opvallende plek om te benoemen als je maar zes plekken wilt aanbieden in dit blog. Toch doe ik het, want het rebelse moet er op één of andere manier toch eens tot uiting komen. De Hortus is één van de oudste botanische tuinen ter wereld en werd in 1638 opgericht als een plek waar apothekers en doctoren werden opgeleid. In deze “Hortus Medicus” groeien maar liefst 4.000 soorten planten vanuit overal op de wereld. Het is daarnaast een prachtig monumentaal pand waar je fotocamera zeker blij van gaat worden. Hoeveel plantensoorten herken jij tijdens je bezoek?

Als je vanuit Hortus Botanicus Amsterdam iets naar het oosten vertrekt, kom je gelijk aan bij ARTIS. Hier zijn niet alleen veel dieren te bezichtigen, maar kun je vooral veel leren over de dieren zelf en de geschiedenis van onderzoek naar diergedrag. Daarnaast is er een sterrenwacht op het terrein van ARTIS, dus als je meer van de aliens bent kun je zelfs hier je hart ophalen.

Plekje 6: De Amsterdamse grachten

Voor het laatste plekje in Amsterdam raad ik jullie toch om de grachtengordels van Amsterdam te verkennen. Al struin je door de Wallen, langs het Anne Frank-huis of bij het Rijksmuseum; De Amsterdamse grachten hebben altijd wel iets magisch. De statige herenhuizen, de miljoenen verzopen fietsen en de smalle straatjes strijken altijd met plezier neer op mijn netvlies. De Amsterdamse grachten zijn een genot voor het oog. En mocht je toch vinden dat er te veel toeristen rondwarrelen op je route, dan is de gracht ook heel handig om vervelende mensen er per ongeluk in te duwen.

Ik ben Kaaskop Abroad niet als ik even wat informatie gooi, dus laten we dat maar eens in vogelvlucht doen. De Amsterdamse grachten is een 17e-eeuwse grachtengordel die sindsdien een belangrijke functie hebben gehad bij de waterbeheersing, verdediging tegen vijandige legers en het transport over water. De grachten zijn natuurlijk gegraven, maar ’t IJ en de Amstel zijn er natuurlijk ook nog. Het is leuk om op te zoeken hoe uniek Amsterdam is aangelegd over de jaren heen, want je ziet de stad met zijn grachtenpatroon steeds verder uitbreiden. We mogen zeker trots zijn op onze prachtige hoofdstad.

Naast deze zes verschillende plekken zijn er natuurlijk nog tal van mogelijkheden. Het is niet voor niets onze hoofdstad, want elke keer als je Amsterdam aandoet ontdek je weer iets nieuws. Vergeet ook zeker niet een bezoek aan Amsterdam te combineren met een uitstapje naar het schattige Zaandam of het historische Haarlem. Het OV-netwerk is hier ontiegelijk groot, dus je kunt alle kanten op. Maar het liefst zie je mij door de binnenstad struinen met mijn eigen twee benen, want dan leer je Amsterdam op z’n best kennen. Staat Amsterdam binnen jouw top-3 lievelingssteden in ons landje?

Benieuwd naar andere plekken in ons eigen kikkerlandje? Klik hier!

Geplaatst in Europa, In de Buurt-Pagina

Misschien is dit ook iets voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *