Menu Sluiten

Kaaskop in de San Francisco Bay: Spannende ontsnappingen in Alcatraz

De spannendste maand van het jaar schreeuwt om spannende plekken om te bezoeken. En ditmaal brengen we een bezoekje aan een heel bijzondere maar toch crue plek: Het voormalige gevangeniseiland Alcatraz. Misschien omt het ook door de vaak mistige dagen rondom de stad San Francisco, want een kijkje naar de iconische Golden Gate Bridge is al spannend genoeg. Ik heb de oud-gevangenis Alcatraz in 2010 bezocht met mijn ouders en broertje toen we een rondreis maakten door West-Amerika. Wat een geweldige reis was dat! En wat een indruk heeft de gevangenis van Alcatraz op ons gemaakt. Verder kijken we in dit blog naar de rest van de San Francisco Bay waar het eiland van Alcatraz in ligt. Een prachtige regio in de Verenigde Staten met een wel heel spannende maar interessante plek als middelpunt van ons bezoek. Lees je mee?

Alcatraz

Het eiland Alcatraz ligt midden in de Baai van San Francisco en is van 1934-1963 gebruikt als een zwaarbeveiligde gevangenis. Er hebben zo’n 1570 gevangen gezeten, waarvan “Al Capone” de bekendste was. Toch was het eiland niet altijd een gevangenis, want een eeuw ervoor gebruikten de Amerikaanse militairen het als fort. Tegenwoordig is het eiland een National Historic Landmark dat alleen wordt bezocht door toeristen, zoals jij en ik. Althans, wie weet word je daar wel opgesloten tijdens je bezoek.

Wat een bezoek aan Alcatraz nu zo spannend maakt, is dat je écht ervaart hoe het is om op dit geïsoleerde eiland gevangen te zitten. Je staat oog in oog met foto’s uit de tijden dat de gevangenis nog open was en tijdens de audiotour hoor je verschillende ervaringen van de gevangen zelf. Akelig idee! Ook kun je bij een aantal cellen naar binnen en ervaren hoe het is om gevangen te zijn op dit eiland.

Maar waarom hier? Ze hebben van het eiland een gevangenis gemaakt doordat het – obviously – afgelegen ligt. Daarnaast zijn er ontiegelijke sterke stromingen in de baai, waardoor ontsnappen aan het eiland een doodswens was. Officieel is het nooit iemand gelukt om van het eiland te ontsnappen, maar ze hebben het tevergeefs geprobeerd. In totaal zijn er 35 gevangen betrokken bij ontsnappingen waarvan er 23 weer opgepakt waren, 6 zijn doodgeschoten en 2 zijn verdronken. De Slag om Alcatraz in 1946 was toch wel de meest gewelddadige uitbraakpoging.

Voor de lezers die de film Escape From Alcatraz (1979) hebben gezien: Er is vermoedelijk wél een succesvolle ontsnappingspoging geweest van het eiland. De drie boefjes Frank Morris, John Anglin en Clarence Anglin ontsnapten volgens verschillende verhalen op een eigengemaakt opblaasbaar vlot. Door slim gebruik te maken van het getij is het hen waarschijnlijk gelukt om te ontsnappen. Het is echter nooit bewezen, dus misschien spoken ze nog rondom de San Francisco Bay. Spooky!

San Francisco

Als je Alcatraz hoort, associeer je dat hopelijk ook meteen de Amerikaanse metropool San Francisco. Het is zeker aan te raden om de stad te verkennen na, tijdens of voor je bezoek aan het spannende gevangeniseiland Alcatraz. Ik neem je mee langs de mooiste plekken die ik 2010 zelf heb ontdekt. Want man, man, man, wat is het toch een pareltje binnen de Amerikaanse steden.

Naast Alcatraz is de Golden Gate Bridge misschien wel het bekendste. Ik raad je aan om de brug vanuit de oevers van de baai te bekijken, maar je moet er ook zeker eens overheen fietsen. San Francisco is één van de groenste steden van de VS, dus je kunt je fietsroute altijd nog uitbreiden naar het Golden Gate Park of simpelweg langs Baker Beach. Papa heeft zelfs ooit de Golden Gate Bridge gezien vanuit een helikopter. Vermoeiend hoor, veel werken in de Verenigde Staten 😛 (Geintje, natuurlijk). De hangbrug verbindt de stad San Francisco met de noordelijke county Marin. De brug werd ontworpen door de Amerikaan Josephj B. Strauss en werd in 1937 feestelijk geopend. Voor dit jaar moest je dus met de veerboot de baai oversteken. Of zwemmen. En weet je waarom nu juist deze kleur – international orange – is gekozen? Zo kan men de brug goed zien op mistige dagen. Die opmerkelijke kleur heeft er misschien wel voor gezorgd dat het in Amerikaanse blockbusters altijd het slachtoffer is van wilde apen of een desastreus einde van de wereld. Er is in films namelijk geen enkele brug zo vaak ingestort als de Golden Gate Bridge.

Naast de Golden Gate Bridge is er nog genoeg te beleven in San Francisco. ’s Werelds meest bochtige straat Lombard Street is bijvoorbeeld een hele leuke plek om te beleven. Kun jij tegen de haarspeldbochten? Daarnaast kun je het steile San Francisco goed trotseren met een kabeltram. Deze rijdt al sinds de twintigste eeuw door de metropool waar je vanuit de straten van de stad een goed zicht hebt op de gigantische wolkenkrabbers. In combinatie met een bezoek aan het Cable Car Museum leer je veel over de stad zelf en de geschiedenis die achter San Francisco ligt. Chinatown (de grootste van de VS!), Union Square en Fisherman’s Wharf zijn ook leuke plekken om te bezoeken tijdens je verblijf in San Francisco.

Mijn all-time favorite is toch wel Pier 39. Aan de pier liggen tientallen vlotten die vol liggen met Californische zeeleeuwen. Als je met je reispartner eens wilt kletsen, moet je je volume iets omhoog schroeven: De zeeleeuwen maken een lawaai om U tegen te zeggen. Je kunt daarna even bijkomen van al dat geluid bij de vele kekke tentjes op de pier. Wist je trouwens dat de Pacific Coast Highway door San Francisco loopt? Zeker handig om even uit te stappen tijdens je roadtrip.

San Francisco Bay Area

Zoals jullie misschien wel weten, neemt San Francisco zelf weinig oppervlakte in binnen de San Francisco Bay Area. Toch kun je dit met verre dé toeristische trekpleister van de regio noemen. Maar rondom de Baai van San Francisco zijn er nog veel meer andere belangrijke bestemmingen te ontdekken. We gaan eens uitzoomen!

We zijn gestart in het metropole San Francisco, dus vanuit hier maken we een toeristische tocht rondom de San Francisco Bay. We duikelen richting het zuiden en bezoeken

de Santa Clara County, waar de boel wordt gedomineerd door de hightech-industrie. Ik denk dat iedereen hier wel bekend is met het Silicon Valley (voorheen Santa Clara Valley) waar gigantische bedrijven als Google, Facebook, eBay en Apple hun grootste kantoren zijn gevestigd. Dit is dus ook dé plek waar laatst heel veel paniek was tijdens de #Whatsappdown-storing. Paniek! Deze multimediabedrijven brengen veel miljardairs met zich mee, maar ook zeker veel kennis. Hierdoor is de regio van San Francisco Bay wereldberoemd. Daarnaast zijn er een aantal belangrijke universiteiten in de buurt te vinden, zoals het Stanford en Berkeley. Als toerist zul je hier niet vaak komen, maar Kaaskop kan ook wel eens proberen een zakenreisadvies op de markt te brengen. Misschien verdien ik er dan nog wel iets aan, hehehe. Enfin, we gaan eens verder richting het noorden.

We zijn nu aan de andere (oostelijke) kant van de baai terechtgekomen en hier ligt de Amerikaanse parel Oakland. Dit stadje werd vroeger bestempeld als armoedige en criminele stad – net als ons mooie Helmond – maar tegenwoordig is het een stad die het zeker waard is te bezoeken. Oakland heeft een grote haven waar je zelfs kajakken kunt huren om de San Francisco Bay te bevaren. Ik raad je aan om de wijk Temescal Valley te ontdekken of te borrelen aan het Jack London Square aan het water. Oakland is gemakkelijk te bereiken met de auto en/of de veerboot vanuit zijn grotere broer San Francisco. Daarnaast heb je altijd mooie uitzichten op San Francisco én is het hier een stuk rustiger en goedkoper. Heurlijk!

Tot slot komen we aan in het gebied van North Bay, waartoe de county’s Marin, Sonoma, Napa en Solano behoren. Menig wijnliefhebber merkt het gelijk al op: Napa klinkt ontzettend bekend! Ik kijk zelf best graag reality-series als Keeping Up With The Kardashians, dus voor mij klinkt het ook als muziek in de oren. Dit is namelijk één van de bekendste wijnbouwregio’s in de wereld.  De Napa-vallei is zo’n kleine 50 kilometer lang en loopt tussen twee bergketens. Dus vanuit de wijnvelden heb je altijd een prachtige achtergrond ter garantie staan.

De wijnindustrie kwam eigenlijk tot leven toen een handjevol Californische helden het op wilden nemen tegen wijnmakers uit Bordeaux en Parijs. Sindsdien is het een groot succes, want Californische wijnen worden alom gewaardeerd onder de borrelaars. Door de bekende Amerikaanse films en filmsterren is het gebied vooral bekend door zijn sterrenstatus. Je kunt er als een filmster met een treintje én een omgebouwde tram uit het prachtige San Francisco door de Napa-vallei banjeren. Ik raad je aan om een fiets te huren bij de vele bedrijfjes, waardoor je ook echt door de wijnvelden kunt fietsen. Een ervaring op zich!

Nog een leuk vakantiekiekje. Kaaskop Abroad (2010).

We begonnen spookachtig met een bezoek aan het crue Alcatraz-eiland in de mistige San Francisco Bay, maar zijn dermate verrast door de parels die rondom die baai liggen. Of je nu eens de Apple-Campus wilt bezoeken of een glimps van de Golden Gate Bridge te vangen: In de San Francisco Bay Area kun je altijd je reishartje ophalen. En het is daarnaast ideaal te combineren met andere bestemmingen in de Westkust van de Verenigde Staten.

Geplaatst in Verenigde Staten & Canada

Misschien is dit ook iets voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *