Menu Sluiten

Kaaskop in Pennsylvania: Amerikaanse geschiedenis in de Keystone State

Pennsylvania is een staat die we tijdens onze rondreis in 2015 zeker niet konden overslaan. Papa is een aantal keer per jaar in de stad Wayne te vinden voor zijn werk, dus het was extra leuk om precies te zien waar hij dan precies naartoe gaat. Hij vraagt altijd of we nog iets nodig hebben – want de kledingprijzen zijn in de VS veel goedkoper dan hier – en het was zeker leuk om te zien waar dan precies die leuke T-shirtjes worden gekocht; Namelijk in één van de grootste malls die de Verenigde Staten rijk is: King of Prussia Shopping Mall. Het bezoeken van deze mall is een dagattractie op zich, maar ik zal in dit blog ook zeker een aantal andere bezienswaardigheden aan jullie introduceren.

Je kunt de staat Pennsylvania het gemakkelijkste bezoeken via Philadelphia. Maar door zijn ligging tussen grote steden als New York City en Washington D.C. kun je er natuurlijk ook voor kiezen om – net als wij – Pennsylvania mee te pakken tijdens je rondreis door Noordoost-Amerika. Laten we eens op ontdekkingstocht gaan door de wieg van de Verenigde Staten. Lees je mee?

Philadelphia: City of Independence

We starten onze reis door de Amerikaanse ‘staat’ – de inwoners van Pennsylvania noemen het ‘commonwealth’ – in de grootste stad Philadelphia. Zoals in de meeste Amerikaanse staten is de meest bekende stad zeker niet de hoofdstad, dat is namelijk Harrisburg. Philadelphia is zelf één van de meest historische steden die de Verenigde Staten kent, maar wordt toch wel vaak overgeslagen tijdens een rondreis langs de oostkust.  Toch kan deze stad gezien worden als de belangrijkste stad van de VS, omdat in “Philly” de onafhankelijkheid werd getekend door de Founding Fathers: The Declaration of Independence. Je kunt de plek niet meer bezoeken waar het onafhankelijkheidsverdrag is ondertekend (omdat het een hamburgertent is tegenwoordig), maar er zijn tal van museums waar je dit deel van de Amerikaanse geschiedenis verder kunt ontdekken. In principe zijn alle bezoekerscentra te vinden rondom het Independence Park; Hier is de Independence Hall misschien wel het belangrijkste gebouw voor de Amerikanen. Ik raad je ook wel degelijk aan om de Liberty Bell te bezoeken. Deze klok werd geluid om de burgers op de grote dag van 8 juli 1776 bij elkaar te krijgen, zodat er genoeg inwoners het voorlezen van de Declaration of Independence konden meemaken. Andere historische bezienswaardigheden in Philadelphia zijn er verder in grote getalen; Het Eastern State Penintentiary was de eerste moderne gevangenis ter wereld en hier kun je een aantal uren heerlijk ronddwalen en de geschiedenis ontdekken. Ook staat Philly bekend om de Rocky Statue en Rocky Steps. Ik heb zelf nog nooit de film Rocky gekeken, maar het was al vrij duidelijk dat het om een kickbokser gaat. Het standbeeld en de beroemde trappen worden in ieder geval veel gefotografeerd door toeristen. Lijk jij net zo’n krachtpatser als je langs het standbeeld staat? Ik verwacht in ieder geval wel dat je je spierballen laat zien op de foto’s! Je kunt een bezoek aan dit standbeeld combineren met een bezoek aan het Philadelphia Museum of Art, bovenaan de trappen.

In Philadelphia zul je koste wat het kost de Philly Cheesesteak sandwich tot je moeten nemen. Het is een gigantisch broodje met vlees en cheddarkaas (uit een flesje), zoals de Amerikanen dat zo lekker vinden. Wat daarnaast een grappig gastronomisch fenomeen is in sommige Amerikaanse staten is dat niet alle restaurants een likeurlicensie hebben. Ik kan me nog goed herinneren dat we in Wildwood (New Jersey) verbleven en daar uit eten wilden gaan, maar we te horen kregen dat er geen bier en wijn werd geschonken. Voor mijn broertje en ik geen probleem natuurlijk, want je mag onder de 21 jaar niet drinken in de VS. Toch waren mijn ouders aanzienlijk teleurgesteld – ik heb de liefhebberij omtrent alcohol niet van een vreemde – en kregen we te horen dat we bij een supermarkt om de hoek wat alcoholische versnaperingen konden halen. “BYOB” (Bing Your Own Booze) zul je daarom wel vaker tegenkomen in staten als Pennsylvania en New Jersey.

Lancaster & Amish Country: Terug in de tijd

Tijdens onze rondreis door het noordoosten van de VS bezochten we ook het stadje Lancaster. Dit stadje is ongeveer zo’n 1,5 uur met de auto gelegen van Philadelphia via de Brandywine Valley (wijnen, wijnen, wijnen…). Je verlaat de turbulente metropool en belandt hier terug in de tijd, want we zijn terecht gekomen in het land van de Amish. De Amish is een gemeenschap die zich onthoudt van de technologische vooruitgang. Tijdens je bezoek aan Lancaster of een ander dorpje in de buurt zie je daarom ook veel Amish rondlopen in traditionele kleding of met paard en wagen over de straten rijden. Het is ontzettend interessant om hier te zijn en om hun traditionele cultuur op te snuiven.

Leven in eenvoud; we kunnen er misschien wel iets van leren. De Amish stammen af van volkeren uit Duitsland en Zwitserland, maar hun levenswijde werd daar niet getolereerd. Vandaar dat ze in 1737 naar Noord-Amerika zijn geïmmigreerd om hun eigen oude tradities, taalgebruik en geloof te kunnen behouden. Luxe en moderniteit is niet geaccepteerd, dus ook auto’s, tractoren, elektra en tv. Vrouwen kleden zich traditioneel in lange rokken, niet geknipte haren en witte kappen. De mannen dragen zwarte hoeden en lange vesten. Verder spreken ze Pennsylvania Dutch, dat helemaal niet lijkt op het Nederlands maar op een verbasterde versie van het Duits.

Het is niet heel verrassend dat de Amish zich in Pennsylvania hebben neergestreken. De eerste Europeanen die zich in het gebied vestigden, waren Nederlanders en Zweden. Zij richtten hier de kolonie Nieuw-Zweden op in 1638 op de grondgebieden dat we nu kennen als Pennsylvania, Delaware en New Jersey. Niet veel later – in 1655 p veroverden wij als Nederlanders het gebied ten oosten van de rivier Delaware (het tegenwoordige New Jersey). De Britse Koning schonk het deel ten westen van de Delaware aan William Penn die er een kolonie stichtte voor quakers. Penn bezocht Duitsland om pioniers te werven die zijn kolonie konden bevolken en aan het einde van de achttiende eeuw was maar liefst een derde van de bevolking Duits. Er werd in het toenmalige Pennsylvania officieel Duits gesproken. De Amish konden hier dus gemakkelijk terecht vanuit het moderniserende Europa.

Een eeuw later komt Philadelphia als hoofdrolspeler aan bod in de geschiedenis van Pennsylvania. Zoals we al hebben gelezen, is Philly de wieg van de Verenigde Staten zoals we die nu kennen. De staat hoorde bij de Dertien Koloniën die samen de Engelse overheersing bestreden tijdens de Amerikaanse Revolutie. Op 12 december 1787 werd Pennsylvania als tweede een formele staat van de Verenigde Staten. Philadelphia was tien jaar lang de federale hoofdstad van het land. En nog een leuk feitje: De bijnaam van Pennsylvania is Keystone (sluitsteen)State. Deze steen werd gebruikt als bovenste steen in een boog boven een deur of raam. Van de 13 oorspronkelijke kolonies lagen er zes ten noorden van Pennsylvania en zes ten zuiden van de Keystone State; Pennsylvania hield de kolonies als een keystone bij elkaar. Vandaar dus de bijnaam!

Pittsburgh: Het neusje van de zalm

We laten het traditionele landschap van de Amish achter ons en trekken verder naar het oosten van Pennsylvania. Hier ligt de Amerikaanse stad Pittsburgh. De stad heeft 2,4 miljoen inwoners als je de agglomeratie telt, maar toch voelt de stad niet groot. Pittsburgh heeft het Andy Warhol Museum en de hoofdzetel van de voedingsketen Heinz tot zijn beschikking. De rivieren Allegheny en Monongahela vloeien in Pittsburgh samen en vormen hier de rivier Ohio; Hierdoor heeft de stad overal toegang tot de mooiste waterpartijen en is de stad een prima uitvalsbasis voor de outdoor-enthousiasten onder ons. Je kunt zelfs tot Washington D.C. fietsen over de Great Allegheny Passage. Dat wordt flink doortrappen, maar de groene heuvels langs de rivier Allegheny bieden een perfect uitzicht tijdens je fietstour. Wil je toch wat minder ver weg van de stad? Dan zijn de verschillende Riverfront Trails leuke en mooie alternatieven. Door de drie rivieren is er altijd iets te beleven op het water. Dit leek mij in ieder geval een leuke toevoeging voor degenen die Pennsylvania beter willen leren kennen.

Ben jij ook al zo enthousiast na het lezen van dit blog en zou je graag meer willen leren over de Amerikaanse onafhankelijkheid? De Amerikaanse staat Pennsylvania is dan zeker het antwoord op al jouw vragen! Daarnaast is een bezoek aan Pennsylvania ideaal te combineren met andere bestemmingen in het noordoosten van de Verenigde Staten, zoals Washington D.C., Boston en New York.

 

Geplaatst in Verenigde Staten & Canada

Misschien is dit ook iets voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *