Menu Sluiten

Kaaskop aan de Chesapeake Bay in Virginia en Maryland

In dit blog bezoeken we één van de mooiste regio’s in de Verenigde Staten tijdens het herfstseizoen, want hier kleuren de beboste heuvels van de Amerikaanse Appalachen toch wel heel mooi tijdens de Indian Summer. Het zeeklimaat zorgt er daarnaast voor dat de temperatuur heerlijk te vertoeven is, zelfs in de herfst, We ontdekken de pareltjes van de twee Amerikaanse staten die aan de Chesapeake Bay liggen: Virginia en Maryland.

Virginia en Maryland heb ik altijd al interessant gevonden, omdat beide staten de federale hoofdstad Washington D.C. omsingelen. We zijn daar tijdens onze rondreis door Noordoost-Amerika ook zeker gestopt om de vele museums en politieke gebouwen te ontdekken. Door een verkeerde afslag te nemen, zijn we daardoor ook nog even een kijkje wezen nemen in de staat Virginia. Maryland, Washington D.C. en Virginia mogen zeker niet ontbreken tijdens je rondreis door Noordoost-Amerika en zijn een leuke afwisseling van je bezoekjes aan Philadelphia, New York City of Cape Cod.

Virginia staat vooral bekend door de gebouwen van de federale overheid, omdat hier bijvoorbeeld de hoofdkantoren van de CIA en het Pentagon te vinden zijn. Maryland heeft mij altijd al geïnteresseerd door de stad Baltimore, dat dé plek was waar de musicalfilm Hairspray zich afspeelt. Voor mij was Baltimore daarom dat typische Amerikaanse stadje aan de oostkust van de VS.

Laten we op ontdekking gaan in de twee naburige Amerikaanse staten van de Chesapeake Bay én Washington D.C. Lees je mee?

In the “Old Line State” Maryland

Maryland was van ‘vroeger’ af aan een Engelse kolonie die gesticht werd in 1729 door Lord Baltimore. Vandaar de naam van de stad Baltimore. Deze stad is sindsdien een belangrijk centrum voor de katholieke kerk. Toen het deel werd van de Verenigde Staten was Annapolis, de hoofdstad van Maryland, zelfs even de hoofdstad van het hele land.

Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog bleef de staat Maryland nog vrij neutraal, stond het als één van de eerste staten het homohuwelijk toe en verdien je in Maryland het meeste gemiddeld van alle staten. Daarnaast komen hier nooit orkanen voor en zijn de winters zelfs nog heerlijk om door Maryland rond te reizen. In Maryland zou je dus misschien wel het beste kunnen wonen, maar is het ook leuk?

Maryland ligt tussen Pennsylvania, Delaware en de “Virginias” in. De Potamac-rivier, dat ook door Washington D.C. stroomt, is de officiële grens tussen Maryland en Virginia. Rondom de Potamac-rivier ligt een bebost en heuvelachtig landschap. In combinatie met de Chesapeake Bay is er in Maryland genoeg aan water te vinden. Langs de baai bevinden zich vooral moerassen, afgewisseld met witte zandstranden. Ik raad je aan om ergens een blauwe krab te eten, want die krabbelen soms wel eens uit het water. Doe dit wel in een restaurant, want rauw zijn ze niet zo lekker.

Ocean City is een bekende badplaats met een lange promenade van vijf kilometer. Dit leent zich perfect uit om te wandelen of te fietsen. Je kunt je sportieve pet ook nog opdoen, want naast Ocean City bevindt zich het Assateague State Park. Hier kun je hiken, surfen, kajakken en zeilen.

De hoofdstad Annapolis is een echte aanrader tijdens je rondreis door dit deel van de Verenigde Staten. De stad heeft nog veel typisch Oost-Amerikaanse gebouwen staan waardoor je de geschiedenis van de Britse kolonie nog kunt proeven. Hier worden ook de Amerikaanse mariniers opgeleid op het US Naval Academy, dus je moet niet schrikken als je veel matrozen in uniform voorbijziet marsen. Om meer over de Amerikaanse marine te weten te komen, is het zeker leuk om het maritiem museum Historic Ships of Baltimore, inclusief de USS Constellation, te bezoeken.

Baltimore is verder een leuke bestemming, omdat hier veel immigranten zich hebben gevestigd. Je kunt hier een heerlijke pizza eten in Little Italy en rondstruinen door Little Lithuania. Ik weet niet wat de Litouwse keuken is, dus dat laat ik maar aan jullie eigen ervaringen over. Dansend op de muziek van Hairspray bezoek je nog even het gezellige wijkje Inner Harbor en gaan we via Washington D.C. richting de zuidelijke straat Virginia.

In “The Old Dominion” Virginia

Daar waar wij verkeerd reden en onbewust Virginia bezochten, ben jij natuurlijk bewust van plan om het natuurschoon van Virginia te ontdekken. Virginia is niet zomaar een staat, maar noemt zichzelf een “Commonwealth”. Net als Kentucky, Massachusetts en Pennsylvania is Virginia daardoor een beetje * extra * onder de Amerikaanse staten, want juridisch macht das kein flaus aus.

Virginia was de eerste kolonie van de dertien koloniën van Amerika. De naam Virginia slaat ook op Elizabeth I van Engeland, die vaak “Virgin Queen” werd genoemd. In Virginia vind je ook de oudste permanente nederzetting in de Nieuwe Wereld die door de Engelsen is gesticht: Jamestown (1607). En ik hoor u al denken: Pocahontas! Jazeker. De (Disney)film Pocahontas gaat over de relatie tussen de indianenprinses en de eerste leider van de Engelse kolonisten. De film wijkt een beetje af van de realiteit, maar het laat je wel op een interessante (en minder crue) manier zien hoe de Nieuwe Wereld werd gekoloniseerd.

Door de kolonisatie van de Engelsen vind je in Virginia, net als in Maryland, veel historische koloniale stadjes. Één van die stadjes is Williamsburg waar je veel te weten komt over de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog en een rondrit kunt maken op een paard met wagen. Je kunt ook het huis van Thomas Jefferson bezoeken in Monticello. De hoeveelste president zou dit geweest zijn? Het verleden van de Verenigde Staten staat hier dichterbij dan ooit.

De staat telt zo’n zeven miljoen inwoners waarvan een groot deel in het aan Washington D.C. vastgegroeide Arlington woont. Hier ligt ook het bekende Pentagon en andere instellingen van de Amerikaanse federale overheid, zoals de CIA. Ook als je vliegt op het Ronald Reagan Washington National Airport land je als het ware in de staat van Virginia. Toch is Arlington niet de hoofdstad van Virginia. Dat is het stadje Richmond. De Amerikanen houden van de traditie om niet de grootste stad van een staat tot hoofdstad om te dopen.

Verder is Virginia een prachtige staat om rond te reizen met de auto, buiten de koloniale stadjes. Het Shenandoah National Park, deel van de Blue Ridge Mountains, is fantastisch om te bezoeken. Het is een bosrijk gebied met uitgeslepen rotsformaties, water dat metershoog de lucht uit valt en kraakheldere riviertjes. Dat leent zich ook perfect om te skiën en ijsschaatsen in de winter en te wandelen of kajakken in de zomermaanden. Benieuwd hoe je de Blue Ridge Mountains het beste kunt bezoeken? Lees dan zeker verder!

Blue Ridge Parkway

De Blue Ridge Parkway is de ideale manier om het natuurschoon van Virginia (én North Carolina) te ontdekken. Daarom introduceer ik deze route, omdat ik denk dat dit de perfecte toevoeging is op je road trip door het oosten van de Verenigde Staten. In het filmpje hieronder worden heel veel plekken bezocht, dus dat is altijd een aanrader om te bekijken mocht je de Blue Ridge Parkway willen rijden:

Het startpunt van de Blue Ridge Parkway ligt in het stadje Afton (Virginia), en na het rijden van 755 kilometer kom je uiteindelijk in Cherokee (North Carolina) aan. Doordat de maximumsnelheid over de hele weg 70 km/h is, kun je rustig aan genieten van de prachtige uitzichten (194 stuks!!) die het park te bieden heeft. De hele parkway meandert door het fantastische heuvelachtige landschap. Bijkomend voordeel: Er mogen geen vrachtwagens rijden, dus je hoeft ook niet tot in frustratie uit te barsten als het even te sloom gaat en je niet kunt inhalen.

Aan de route liggen zo’n vijftien verschillende visitor centers, dus je kunt daar genoeg informatie verzadigen en de plekken uitkiezen die je zelf écht wilt zien. Één van de hoogtepunten is bijvoorbeeld de Humpback Mountain, waar je verschillende wandelingen kunt maken en verschillende boerderijtjes kunt bezoeken. Ook de Otter Creek en de Marbry Mill zijn hoogtepunten tijdens je reis door de Appalachen.

Er zijn te veel plekken om op te noemen die je tegenkomt tijdens je autoreis over de Blue Ridge Parkway. De tocht brengt je in ieder geval langs de geschiedenis van de Native Americans en de kolonisten uit Europa. Maar al met al geniet je het meest van de fantastische natuur. Het is een perfecte tocht om Virginia en de staten die in de Appalachen liggen te leren kennen.

Ben je nu echt heel benieuwd naar een rondreis door het oosten van de Verenigde Staten? Of je Virginia en Maryland (inclusief Washington D.C.) nou meeneemt in je roadtrip van Boston naar Orlando, of juist als uitstapje neemt terwijl je de Amerikaanse muziekstaten Tennessee en Kentucky bezoekt; Kaaskop maakt met veel plezier een Reisadvies op Maat voor je klaar!

Geplaatst in Verenigde Staten & Canada

Misschien is dit ook iets voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *