Menu Sluiten

Kaaskop in Lyon: Hoogtepunten in de Franse gastronomie

Vandaag gaan we op gastronomische tour door Frankrijk, want de Franse stad Lyon wordt vaak geroemd voor haar keuken en bijbehorende wijnen. Lyon is één van de grootste steden van Frankrijk; als je het hele metropoolgebied meetelt, is het zelfs de op één na grootste stad van Frankrijk (na Parijs). Er wonen zo’n 2.3 miljoen mensen in de agglomeratie. De stad Lyon is de hoofdstad van de Franse regio Auvergne-Rhône-Alpes. Het fungeert als toegangspoort naar de Franse Alpen, het rivierengebied langs de Rhône en de wijngebieden in de regio.  In Lyon is door de gebroeders Lumiere de film uitgevonden én zetelt de Europese politieorganisatie Interpol. Ook staat de stad vooral bekend om de twee rivieren Rhône en Saone die in Lyon samenvloeien.

Maar waar Lyon voornamelijk bekend door is, is haar keuken en verschillende wijnen. Ik ben één keer kort in Lyon geweest tijdens mijn Interrail avontuur door West-Europa. Ook is een Frans vriendinnetje – die nu in Lille woont – geboren in Lyon en ze heeft de afgelopen jaren al veel verteld over deze stad. Toch ben ik er nooit echt lang geweest, dus ik kijk er al naar uit om deze stad en zijn keuken uitvoerig te proeven. Wij hebben voor de rest Lyon vaak vanuit de auto gespot op weg naar Zuid-Frankrijk of Spanje, net als menig Nederlander. Het is tijd voor ons om op de Route de Soleil eens uit te stappen in de Franse stad Lyon. Al is het voor een uitgebreide lunch of romantische overnachting. Want Lyon is dé perfecte stedentrip in combinatie met een vakantie aan de Middellandse Zee. On y va?

Lyon: Gastronomische hoofdstad tussen de Rhône en Saone

Lyon is een grote stad, maar in het oude centrum merk je daar bijster weinig van. Het was ook fijn dat mijn trein midden in het centrum een tussenstop maakte. Zo kon ik gemakkelijk de stad binnen een aantal uur bezoeken en genieten van de heerlijke hapjes die de stad me aanbood. Lyon telt meer dan 4000 restaurants, dus eten kun je hier als beste. Dat is ook het grootste aantal restaurants per inwoner in Frankrijk.  Een persoonlijke favoriet is gebakken camembert of ravioli met verse saus van paddenstoelen. Mijn vriendin uit Lyon had ook zeker een aantal kazen voor me meegenomen. Het is wel aan te raden om die in een luchtdichte doos te stoppen, want de lekkerste kazen hebben natuurlijk de vieste geuren. Als je veel geld hebt of maximaal leent bij DUO is het leuk om in een driesterrenrestaurant van Paul Boxuse te eten. De beroemde chef-kok is in Lyon geboren en zijn restaurants zijn blijkbaar om je vingers bij af te likken.

Maar naast eten, eten en eten is Lyon ook leuk om te bezoeken voor zijn architectuur, museums en natuur. De stad wordt omsloten door twee bergen: de Fourviere en de La Croix Roix. De bergen zijn beiden te bezoeken met een soort kabelbaan/metrodienst, zodat je de stad van beide kanten kunt bezichtigen. Op de Fourviere staat de grote kathedraal Notre Dame de Fourviere en deze prijkt ver boven de stad uit. Je kunt hier ook het gigantische Romeins Theater bezoeken. Hier worden zo nu en dan concerten gehouden. Lyon was 300 jaar lang de hoofdstad van Gallië – bekend van Asterix en Obelix – en werd ruim 2000 jaar door de Romeinen gesticht als Lugdunum. Daardoor zie je dus veel renaissancehuizen, sfeervolle buurten en ruïnes zoals bij het Romeins Theater.

Tussen de rivieren Rhône en Saone ligt in principe het centrum van Lyon. Dit ligt op een schiereiland – het Presqu’ile – met als belangrijke punten de Perrache, Rue de la République, het stadshuis en het naastgelegen Place des Terreaux en derde grootste plein van Europa Place Bellecour. Lyon staat ook ontzettend bekend om de traboules. Dit zijn allerlei smalle gangetjes die door de stad lopen. Je kunt deze het meest spotten in de wijken Vieux-Lyon en Croix-Rousse. De gangen dateren vermoedelijk al uit de vierde eeuw en de meest opmerkelijkste traboule begint in Rue Saint-Jean (nummer 54). Hier raad ik je aan te verdwalen door de verschillende traboules en hopelijk verdwaal je niet. Je kunt er ook voor kiezen om met een gids door de traboules te lopen, omdat ze redelijk lastig te vinden zijn!

Ben je bek af en wil je nog even in één van de parken van Lyon uitbuiken? Het Parc de la Tete d’Or is waanzinnig om te bezoeken. Dit park ligt aan de linkeroever van de rivier de Rhône en is vernoemd naar het gouden standbeeld van Christus. Het park is bezaaid met honderden rozen, veel prachtige bomen en gouden hekwerken. Een andere tip die ik graag met jullie wil delen, is een bezoek aan het Fetes de Lumieres. De gebroeders Lumiere – die de filmprojector hebben uitgevonden – worden tijdens dit vierdaagse festival in de stad geëerd. Lyon staat elke december in het teken van flakkerende kaarsen en gewaagde moderne lichtshows. Shine a little brighter tijdens je bezoek aan Lyon!

Lyon voor de foodies (en wijnliefhebbers) onder ons

Zoals al was gebleken, is Lyon hét gastronomische hart van Frankrijk. We gaan nog eens dieper bekijken waarom dat zo is en welke bestemmingen in de stad je daardoor leuk, maar vooral lekker kunt bezoeken. De stad Lyon heeft honderden verschillende restaurants, variërend van Michelin restaurants (nouvelle cuisine) tot de traditionele Lyonese bouchons (familiebistro’s) waar kalfspoten en pensworst wordt geserveerd. Je vindt door de stad heen ook verschillende charcuteries (vlees), fromageries (kaas), chocolaties (chocolade) en boulangeries (brood).

Maar vooral een bezoek aan de Lyonese bouchons zijn een foodgasm op de gemiddelde tong. Bij een bezoek aan een bouchon waan je je terug in de zeventiende eeuw, de bloeitijd van de zijde-industrie. Er kwamen toenmaals veel internationale handelaars naar Lyon die zochten naar een prettig onderkomen. De bouchons – vernoemd naar het stro waarmee paarden werden schoongewreven – voorzagen in die accommodaties. Hier kregen reizigers een warm welkom en een stevige maaltijd. De bouchons van vandaag de dag volgen nog steeds die tradities. Op het menu staan vaak vleesgerechten zoals kippenlevertjesterrine of kalfsvlees met morilles. Heerlijk in combinatie met een heerlijk wijntje uit de Rhônevallei!

Nadat de Rhône samenvloeit met de Saone in de stad Lyon stroomt de rivier langs de oudste wijnvallei van Frankrijk – De Rhône. De wijnregio in het Rhônedal strekt zich uit van Lyon via Avignon naar het zuiden, waar de rivier uitmondt in de Middellandse Zee. Hier worden al meer dan tweeduizend jaar druiven gekweekt. In het noordelijke deel rond Valence is het landschap spectaculair. De steile oevers van de rivier geven een prachtig contrast met de verschillende terrassen bezaaid met wijngaarden. De syrahs Cote-Rotie, Cornas en Hermitage zijn heerlijke wijnen die hier worden geproduceerd. Ook de Condreu – een elegante wijn gemaakt van de viognier – wordt hier gerijpt. We gaan iets meer met de stroming van de Rhône naar het zuiden en hier lijkt het landschap meer op de Provence. Hier worden de syrah, grenache, carignan en mourvedre gekweekt. Deze druifsoorten worden vaak gemengd zodat ze tot heerlijke wijnen als de Rasteau worden geproduceerd.

De noordelijke wijngaarden langs de Rhône zijn iets duurder en traditioneler dan de wijngaarden in het zuiden. Dat is interessant, want je zult tijdens je reis in de regio van Lyon zien dat het zuidelijke deel vooral wordt gebruikt door jonge vignerons. Zij kunnen door de goedkopere wijnterrassen meer experimenteren met wijn. Voeg daarom ook zeker een wijntocht toe aan je verblijf in de stad Lyon. Het is hier goed georganiseerd en je kunt er overnachten in verschillende domaines. Er zijn veel restaurants en wijnproeverijen in de regio, waardoor je heerlijke verschillende wijnen kunt proberen in combinatie met lokale kazen of hertenfilets.

Je kunt tijdens je bezoek aan de Lyonese wijnregio Rhône een bezoek brengen aan een zijtak van de Rhône; Op de rivier de Ardèche vaar je in een kano tussen adembenemende gorges. Een bezoek aan Lyon en de Rhônevallei is in ieder geval gegarandeerd een orgasme op de tong. Al je smaakpapillen worden hier geprikkeld, waar ook de spectaculaire uitzichten op de gigantische stad en de vele wijnterrassen op inspelen. Een bezoek aan Lyon is een bezoek door je maag en lever. Het maakt mij in ieder geval hongerig, dus ik ga iets lekkers maken. Smakelijk eten alvast in Lyon!

Ben je benieuwd naar andere Franse wijnregio’s? Dan raad ik je de blogs over Bordeaux en de Champagneregio aan.

Geplaatst in Europa, Gastronomie & Feesten

Misschien is dit ook iets voor jou?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CatalàNederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsEspañol
%d bloggers liken dit: