Menu Sluiten

Kaaskop in Mexico: Langs de Riviera Maya

Vandaag ben ik even klaar met vakantie in eigen huis en mijn toch wel aparte ideeën over jezelf in de zon neerleggen met de muziek van de zee op de achtergrond. En fin, vandaag dromen we weg naar een zonnige bestemming: de Mexicaanse kust op het schiereiland Yucatán.

Mijn familie en ik hebben Mexico in 2016 mogen bezoeken en het land heeft mijzelf ontzettend verbaasd (in positieve zin). “Het is gevaarlijk!” Ja, als je mee gaat doen in het drugscircuit en wordt gepakt door iemand van El Chapo. “Er is weinig te doen!” Ja, als je graag zoveel geld wilt uitgeven om alleen op een all-inclusive resort te zitten, is een vakantie naar Mexico niet zo spannend. De Mexicaanse kust is in ieder geval een plek waar je veel kunt doen en zien, met de helderblauwe zee en de vuurrode zon op de achtergrond. En denk je ook aan de vrolijke liederen van mariachi, de heerlijke lekkernijen zoals taco’s en de prachtige natuur in Mexico? Hallo, hallo, you shall go!

Cancún: Torremolinos van de Amerikanen

Het is voor iedereen het meest logisch om op Cancún te vliegen. Cancun is een toeristische trekpleister voor Amerikanen tijdens hun spring break die zuipen tot ze kruipen en alles doen wat God verboden heeft. Dat noemen we onder de Nederlandse studenten: donderdagavond. Cancún is eigenlijk een rustig plaatsje waar alle mensen uit de toeristische industrie wonen. Maar een klein deel van de stad (het deel aan het strand) wordt ingevuld met gigantische hotels, prachtige stranden en alle commerciële activiteiten die je maar kunt bedenken.

Daar waar het toerisme natuurlijk veel inkomsten met zich meebrengt, heeft het nadelige gevolgen voor de natuur: in combinatie met de orkanen die langs het schiereiland razen, vernietigen de toeristen het koraal. In het Underwater Sculpture Museum, waar 240 betonnen beelden zijn geplaatst op de bodem van de zee, wordt koraal gekweekt en wordt de druk op het twee na grootste rif ter wereld verspreid over de gehele Mexicaanse kust. Daar gaat mijn Wagenings hartje wel sneller van kloppen.

Vanuit het strand Playa Tortuga (schildpad) vertrekken ferry’s van Ultramar die je in 20 minuten naar het eilandje Isla Mujeres brengt. Huur hier een golfkarretje en je kunt heel het eilandje doorcrossen. Er worden hier ook veel snorkeltochten aangeboden, er is een schildpaddenkweekcentrum (Tortugranja) en je kunt jezelf neerploffen op het hete witte zand.

La familia van der Linden in een buggy, denderend over het eiland heen. Kaaskop Abroad 2016.

Playa del Carmen

Daar waar Cancún vaak wordt overspoeld door Amerikaanse toeristen, is Playa del Carmen meer Europees-georiënteerd. Persoonlijk ben ik verliefd op deze stad. Playa del Carmen heeft de Quinta Avenida (Fifth Avenue) die parallel loopt aan het strand. Daartussen liggen de meeste hotels en resorts. Op de Quinta Avenida zijn er tal van plekken om heerlijk te eten, te drinken in een bar of die schattige toeristische winkeltjes te verkennen. Voor een dag of vijf blijft Playa del Carmen nog interessant om te bezoeken.

Vanuit Playa del Carmen kun je de veerboot pakken naar het eiland Cozumel. Cozumel heeft zelf niet de allermooiste stranden, maar je kunt er ontzettend mooi duiken. Wij hadden een boot date met Gucci, een snorkel- en duikinstructeur die met alle liefde en plezier vertelt over de wonderen van de zee. We werden naar drie verschillende riffen gebracht, met gigantische schaaldieren, schildpadden, zeesterren en ontiegelijk veel vissen. Ik zou willen zeggen dat ik een walrus had gezien, maar dat bleek mijn gezin te zijn.

Zeesterren in een rij neergelegd door onze snorkelgids Gucci. Kaaskop Abroad 2016.

Misschien is het hoogtepunt in Playa del Carmen wel het uitgaansleven. En dat zeg ik niet omdat ik een ‘alcohol-liefhebber’ (student) ben, maar omdat mijn bijnaam Tim Tequila is. Dames en heren: Señor Frogs. Het eten is bagger, maar de sfeer is geweldig. Je wordt met alle Amerikaanse gastvrijheid ontvangen. Er hangen allerlei drankquotes op het plafond en als de bel ringt – trriiiiing triiiing – krijgen willekeurige mensen een shotje alcohol in hun mond gespoten. Een aantal keer worden mensen op het podium getrokken – zoals bij mij werd gedaan – en mocht ik met een knap Mexicaans meisje de salsa dansen. Niet veel later stond ik in de polonaise (met Mexicaanse twist) terwijl we een voor een shotjes kregen. Ik heb genoten. Daar waar Mexico bekend om is – de tequila – blijkt mij zeker te hebben omgekocht.

Het Mexicaanse bedrijf heeft ook vestigingen in Tenerife en Cyprus, dus ook dichterbij kun je deze ervaring hebben.

Ecoparken (Xcaret, Xel-Ha en Akrun Chen

De ecoparken aan de Riviera Maya zijn een soort waterparken in een natuurlijke omgeving. Ik ben er niet geweest, maar er werd overal geadverteerd. Je kunt er snorkelen, zwemmen met dolfijnen (doe dat alleen in Curacao), chillen met papegaaien of ziplinen over de cenotes.

Tulum

Tulum is een vissersdorpje met, ook weer, azuurblauwe stranden. Playa Paraíso (Paradijs strand) is letterlijk een paradijs op aarde. Strijk neer onder een palmboom en geniet van het warme zeewater. Wat Tulum interessant maakt is dat het een van de weinige (grote) Mayatempels aan het water heeft. Stel je voor: je loopt een deel door de jungle en verkent de tempel van Tulum, vrezend voor alle tarantula’s die op je af kunnen komen, en dan.. zie je ineens de azuurblauwe zee op de achtergrond met de tropische bomen die zich wringen rondom de eeuwenoude tempel. Verkocht? Hoppakee. By the way, tarantula’s hebben we niet in Tulum gezien, maar in Coba. De slangen waren wel eng.

TIP: Midden-Amerika, en met name de regio van Yucatán, zijn bekend om haar vele Mayatempels. De Chitzen Itza is zelfs een van de zeven man-made wereldwonderen! Er zijn veel tours die vanuit de hotels in badplaatsen naar Chitzen Itza, Coba of Tulum afreizen (inclusief entree). Ga voor jezelf na wat je wensen zijn. Wij hebben er zelf voor gekozen om een rondreis te maken met een huurauto. Maar het kan ook zijn dat je Mexico wat spannend vind en liever een georganiseerde reis prefereert. Of dat je liever een plek bezoekt (bijv. Playa del Carmen) en vanuit daar georganiseerde dagtochtjes maakt naar verschillende tempels en stranden. Probeer zo min mogelijk je kaartjes te kopen bij ongure mensen op straat die een beetje eruit zien als iemand die je ook in Amsterdam ontwijkt. De conciërge in je hotel is er vaak voor geschoold om je de beste adviezen te geven.

Kleinere vissersdorpjes

De Mexicaanse Riviera kent heel veel verschillende kleinere visserdorpjes, zoals Puerto Morelos, Puerta Aventuras, Playa Maroma en Akumal. Vele van deze dorpjes zijn gelegen tussen Cancún en Playa del Carmen. Daar waar de één liever een hotel neemt in de drukkere vakantiebadplaatsen, kan een ander de rust van een kustdorpje prefereren. Het ligt aan je eigen voorkeuren of je het een of het ander kiest.

TIP: Houd in ieder geval in gedachten dat het openbaar vervoer relatief veilig is, maar dat je gefopt wordt waar je bij staat als je al maar een beetje op een toerist lijkt. Probeer goed te kunnen inschatten hoeveel Mexicaanse peso’s waard zijn en durf ook je mond open te trekken als je denkt dat je wordt opgelicht. Een auto huren bij een internationaal bekende organisatie (zoals Alamo) is de veiligste manier om rond te reizen in Mexico – zodra je je eigen spulletjes die meer dan 20 euro waard zijn maar niet achterlaat.

Live Caribische vibes op het strand. Met een heerlijke caipirinha. Kaaskop Abroad 2016.

Tijdens onze rondreis hebben we veel meer van Mexico mogen zien. Ik zal dieper ingaan op de Mexicaanse staat Chiapas en de verschillende tempels die Mexico rijk is. Ook zal ik een blog schrijven over de gehele reis die we hebben afgelegd, dat als inspiratie kan dienen voor jouw volgende rondreis door Mexico.

¡Hasta la próxima!

Geplaatst in Midden-Amerika & Caraïben

Misschien is dit ook iets voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *