Menu Sluiten

Kaaskop is verliefd op Ibiza: Es Vedra en waterpret aan de westkust

De vorige keer nam ik jullie mee langs de hoogtepunten in het noorden van Ibiza. We hebben in de eerste dagen van de reis hippiemarkten bezocht én de mooiste calas ontdekt. Toch moet ik eerlijk zijn, dames en heren, beste lezers. Ik loog. Want we zijn bij de tweede accommodatie aangekomen in Cala Vadella en hier blijken ook veel prachtige calas te liggen. Alleen maar fijn, toch?

Onze (ex-)buren hebben hier een prachtige villa genaamd Can Carida. Als je interesse hebt, kan ik je zeker met ze in contact brengen. Het is het ontzettend waard te huren, want je hebt een prachtig uitzicht op de baai van Cala Vadella en niet veel verder zie je de rots Es Vedra al verschijnen achter de heuvels. Daarnaast is de villa ingericht op een prachtige en moderne manier. In deze blogreeks ontdekken we Cala Vadella en de rest van de omgeving. Natuurlijk brengen we een bezoekje aan Es Vedra, want ik ben nu toch wel erg benieuwd waar die Ibiza vibe vandaan komt.

Onze standplaats: Cala Vadella

Uitzicht op de baai van Cala Vadella. Lekker zonsondergangetje gepakt met de fam. Kaaskop Abroad (2021).

Wij verbleven zoals ik al zei in de villa van onze lieve buren. Ze hebben er oprecht zo’n mooie en intieme plek van gemaakt, waar we ons gelijk thuis voelden. Er zijn veel verschillende (buiten)plekken om lekker te relaxen en het zwembad is heerlijk om ’s ochtends mee wakker te worden. We hebben er ook een aantal keer gebarbecued met vrienden van ons en Ilona, want waarom moet je uit eten als je ook gewoon in een pareltje slaapt?

Cala Vadella is verder een hele leuke plek om te verblijven. Vanuit de villa neem je een enorme trap naar de baai waar veel verschillende restaurants liggen. We verbleven een week in de villa, dus we hebben denk ik ook wel alle restaurants in Cala Vadella uitgeprobeerd. Vanuit hier kun je ook gemakkelijk naar andere calas, zoals Cala Bassa, Cala Tarida en Cala Molí. De weg hiernaartoe is al waanzinnig, want je hebt een spectaculair uitzicht op de ruige westkust van Ibiza. En natuurlijk is Ibiza niet groot, dus je kunt zelfs vanuit hier Ibiza-Stad bezoeken of de Las Dalias. Een groot pluspunt!

Boottochtje Sant Antoni de Portmany

Sunset Tour vanuit Sant Antoni de Portmany. Kaaskop Abroad (2021).

Ik ga iets spannends toegeven: Boten doen iets met me. Binnenkort ga ik mijn enthousiasme over boten verder delen door een vaartocht door de singels in Breda, maar nu ga ik wat vertellen over een boottocht vanuit Sant Antoni de Portmany. Het is de tweede stad van Ibiza en is gevuld met Engelse toeristen; Dat geeft mezelf red flags, dus we hebben de stad verder niet bezocht. Maar vanuit hier vertrok de boot die ons op snorkeltoer zou brengen, dus we moesten wel even een bezoek brengen. Enfin, elke vakantie MOET een boot bevatten, anders ben ik simpelweg niet tevreden. Gelukkig konden we een mooie toer boeken.

We hadden een sunset tour geboekt bij Getyourguide. De snorkels waren inbegrepen bij de prijs, inclusief een heerlijke fles cava. Naast boten vind ik cava ook heel fascinerend. We legden aan op twee verschillende snorkelplekjes ten noorden van Sant Antoni. Voor Ilona was het de eerste keer ooit snorkelen, dus haar reactie was alles al waard. Dat enthousiasme was gewoon geweldig. Ik heb al mooie onderwaterbestemmingen in Bonaire en Mexico kunnen bezoeken, dus het was wel wennen hoe ‘anders’ het Spaanse onderwaterleven was. Maar toch vond ik het gaaf om te zien! Vooral de rotspartijen die op drie meter afstand van je uit de zee rijzen vond ik indrukwekkend. Toch kwam ik erachter dat mijn vissenangst niet helemaal was verdwenen, dus ik ging me uiteindelijk maar vermaken op de boot en genieten van de prachtige zonsondergang.

Es Vedra en Atlantis

Naast de hippiemarkten en de dancepartijtjes in Ibiza-Stad wordt Ibiza gekenmerkt door de gigantische rots Es Vedra. Het is een onbewoond eiland in een beschermd natuurgebied dat enkele honderden meters de zee uitsteekt. Je mag de rots niet bezoeken, maar je kunt het gemakkelijk vanuit Ibiza bezichtigen. Raar is dat niet, want op het kleine oppervlak van de rots (mét het kleinere rotsje Es Vedranell) komen 166 verschillende plantensoorten voor. Het is daarom ook één van de belangrijkste gebieden van de Balearen als je kijkt naar de flaura en fauna. Heel dit deel van het eiland is een beschermd natuurgebied (Cala d’Hort) en heeft plant- en dierensoorten die nergens anders ter wereld voorkomen.

Vanuit Cala d’Hort heb je een prachtig zicht op de rots vanuit het strand, maar ik raad je ook zeker aan om naar de uitzichtpunten van Sa Pedrera & Atlantis te gaan. Je kunt je auto daar gemakkelijk parkeren en een stukje wandelen. Vanuit daar heb je een waanzinnig uitzichtpunt op de rots Es Vedra. Je kunt ook vanuit Sant Antoni een boottocht boeken die je rondom Es Vedra brengt. Op die manier lijkt het me ook leuk om Ibiza te ontdekken!

Er zijn ontiegelijk veel mythes over Es Vedra. Zo zou het zijn dat er Sirenen (zeemeerminnen) uit de Griekse legendes hebben geleefd, het een landingsplaats is voor UFOS of het bovenste puntje is van de verzonken stad Atlantis. Het is wel zo dat er een sterk magnetisch veld aanwezig is rondom Es Vedra. Misschien heeft het eiland Ibiza daarom altijd zo’n relaxte vibe? Wie weet. Maar het is in ieder geval adembenemend om te bezichtigen vanuit Ibiza. En het is altijd leuk om te denken dat Es Vedra de sterke energie op Ibiza bepaalt.

Je kunt Atlantis niet gemakkelijk bezoeken. Wij hoorden (gelukkig) bovenaan het uitzichtspunt op Atlantis dat de heenweg naar de kust (alsmaar naar beneden) prima te doen is, maar dat de tocht terug omhoog wel degelijk een uitdaging zou zijn. We zien zwetende toeristen met rode hoofdjes en verbrande ruggen naar boven komen, dus we vonden het wel prima zo om het vanaf de bovenkant te bezichtigen.

Terug naar de villa om nog even in het water te plonsen en we bereiden ons voor op het laatste deel van onze reis in Ibiza-Stad.

Geplaatst in Europa, Flamencoland-Pagina

Misschien is dit ook iets voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *