Menu Sluiten

Kaaskop is verliefd op Ibiza-Stad: Op de beat van de housemuziek

We zijn aangekomen op de laatste verblijfplaats van onze reis door Ibiza. We verblijven in het MIM-hotel van Leonel Messi. Geen aanrader, maar er zijn in het hoogseizoen niet veel opties als je net als ons laat boekt. Dus boek vroeg! Het hotel ligt in het badplaatsje Figueretes dat maar 25 minuten naar Ibiza-Stad is. Ik kan je gelijk vertellen dat je gemakkelijk kunt lopen via de hoofdweg. De eerste keer namen we namelijk blijkbaar de toeristische route en hebben heuvels getrotseerd (dat blijkbaar het oude centrum al was) om vervolgens weer af te dalen naar de haven.  

Voor de andere twee blogs over Ibiza kun je op de volgende links klikken: De calas van Ibiza en hippiemarkten of Es Vedra.

Dalt Vila: De oude stad

Uitzicht vanuit Dalt Vila op de haven van Ibiza. Kaaskop Abroad (2021).

Ibiza Stad staat vooral bekend door zijn dancemuziek, maar: COVID. Er waren niet zoveel feestjes voor de familie Van der Linden. Dus zijn we maar eens goed gaan kijken naar wat er wel kon. De prijzen van cocktails zijn in elk geval Ibiza-waardig en de sfeer zit er overal goed in.

Het oude deel van de stad wordt Dalt Vila genoemd en heeft me echt verbaasd. Vanuit de spectaculaire hoofdingang Portal de ses Taules wandel je door de poort en over de valbrug van het historische centrum. Vooral op het Bastion van Santa Lucía heb je een spectaculair uitzicht over de hele haven van Ibiza en de daken van het visserskwartier. Je kunt een aantal instagramfoto’s maken op de kanonnen die gebruikt werden om de hoger gelegen stad te verdedigen. Iets verderop heb je veel schattige restaurants en al snel loopt Dalt Vila over in de haven van Ibiza. In elke straat heb je wel een leuk café en/of een typisch Ibizaanse winkel. Bezoek ook zeker de kathedraal van Santa Maria de Eivissa. Dit is toch wel het mooiste gebouw in het historische centrum.

Feesten tot in de nacht op Platja d’en Bossa

Fan van palmbomen. Kaaskop Abroad (2021).

Zoals ik al zei hebben we niet kunnen feesten in clubs als Pacha of Ushuaïa. We moeten dus nog eens terug familie Van der Linden! Gelukkig liggen aan het strand voor de bekendste clubs waar wereldberoemde Dj’s optreden funky strandbars en hagelwitte strandjes. De prijzen liggen in de beach clubs lekker hoog, dus als je er gaat zitten leef dan gewoon je beste leven.

Wat ik erg leuk vind om te weten is dat er een eigen muziekstijl binnen de dancemuziek is ontstaan in Ibiza. Dit wordt “Balaeric Beat” genoemd en is gevormd door de partycultuur op dit Spaanse eiland sinds de jaren tachtig. Het kenmerkt zich door de zomerse, epische en dromerige geluiden waarbij je gelijk denkt aan hagelwitte stranden en ongerepte natuur. Er worden veel invloeden getrokken uit de rock, jazz, soul, new age, reggae en dub. En je vindt het terug in meerdere subgenres waaronder house, disco, lounge, house en trance. Paul Oakenfold en Danny Rampling zijn de dj’s die eigenlijk als pioniers worden gezien van de balaeric beat. Zodra de clubs weer open zijn, ga ik eens goed ervaren hoe die balaeric beat precies aanvoelt. Hier hebben jullie in ieder geval een kekke afspeellijst om een indruk te krijgen van de muziekstijl.

Ses Salines

Ses Salines. Vanuit hier zie je zowel vliegtuigen als flamingo’s neerstruiken op de zoutvlaktes nabij Ibiza Stad. Kaaskop Abroad (2021).

Wat me het meest verbaasde is dat dichtbij Ibiza Stad uitgestrekte zoutvelden liggen. Voornamelijk rondom het vliegveld van Ibiza. Het strand van Ses Salines maakt deel uit van het natuurgebied Ses Salines en wordt beschermd door de hoge ecologische waarde. Dit natuurpark loopt ook door tot aan het eiland Formentera (volgende week). Daarnaast wordt er al sinds 600 voor Christus zout gewonnen door de Feniciërs, Carthagers, Romeinen, moslims en christenen. Het is een essentieel element voor de conservatie van voedsel en het witte goud werd in sommige culturen zelfs als valuta gebruikt. Tegenwoordig hoef je niet met dit witte goud te betalen bij één van de vele beach clubs, want dan zullen de obers je wel heel gek aankijken. Alsof je coke aan het verkopen bent. Het strand is verder heerlijk om te verblijven en als je door de zoutmeren rijdt, zie je flamingo’s en andere mooie vogels. En op een klaarlichte dag zie je zelfs het eiland Formentera, dat het laatste hoogtepunt is van de Ibiza reis. En stiekem is dat mijn favoriete hoogtepunt, dus tot volgende week waar we met de ferry de oversteek maken naar Formentera.

Geplaatst in Europa, Flamencoland-Pagina

Misschien is dit ook iets voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *