In het vorige deel van Langs de Rijn hebben we een bezoekje gebracht aan het metropole Rotterdam. Vandaag reizen we een stukje stroomopwaarts langs de Neder-Rijn naar plekken als het Gelderse Wageningen, Arnhem en de Veluwe. Ik heb drie jaar lang plezier gemaakt en gewoond in deze omgeving, omdat ik aan de Wageningen Universiteit & Research studeerde. Hoewel ik in Ede op kamers woonde, kwam ik toch wel vaak in het centrum van Wageningen. Wageningen zelf is klein, maar haar omgeving heeft zoveel te bieden. Lees je gezellig mee?
Wageningen en vrijheid
Waar Wageningen het meest bekend om is, is het Bevrijdingsfestival. Als ‘Stad der bevrijding’, omdat hier op 5 mei 1945 de capitulatie is getekend, viert Wageningen elk jaar op deze dag een groot feest. Het hele centrum is afgesloten en het bier vloeit rijkelijk door ieders keel. Daarnaast is er op elke donderdagavond een open feest in één van de vele studentenverenigingen. Als student is het hartstikke leuk om hier naartoe te gaan zodat je een excuus hebt om de colleges op vrijdagochtend te skippen. Mocht je nog vaker naar de kroeg willen gaan, dan is het natuurlijk handig om lid te worden van een vereniging. Er zijn ook verenigingen die wat vrijblijvender zijn, zoals IxESN, Brabantse Gilde of de vereniging van je studie. Je kunt jezelf ontwikkelen als bestuurslid of juist nieuwe contacten leggen op wekelijkse borrels. Ook de sportverenigingen zijn superleuk om lid van te worden. Mijn studententijd in Wageningen heb ik als ontzettend leuk ervaren in ieder geval en ik kijk er met veel plezier op terug. Zelf heb ik bij IxESN een tijdje gezeten als “buddy-papa” voor internationals en heb ik in twee commissies van de studievereniging Genius Loci gezeten. Weer goed voor mijn CV, hihi.
Naast feesten moet er natuurlijk ook gestudeerd worden. Ik ben blij dat ik op de WUR ben gaan studeren voor mijn bachelor, want O MY GOD wat is het een mooie universiteit. Het is groen, er zijn heel veel faciliteiten en de inrichting van de gebouwen laat je gelijk thuis voelen. Vanaf de hoogste verdieping van het Forumgebouw heb je ook een waanzinnig uitzicht op de rest van de omgeving.
Daarnaast is het historische centrum van Wageningen altijd leuk om doorheen te struinen en kun je heerlijk chillen aan de uiterwaarden van de Neder-Rijn. Hier hebben we vaak excursies gehad, dus als je vragen hebt over de bodem of het water van dit gebied: I am your man.
De Wageningse Berg en de Utrechtse Heuvelrug (bij Rhenen) vormen een prachtige omheining rondom de stad. Wist je dat die zijn gevormd door eeuwenoude gletsjers in de ijstijden? Op de Wageningse Berg liggen nog veel oudere panden die al leuk zijn om langs te wandelen. Vergeet ook niet het oude gedeelte van de universiteit die op de Wageningse Berg ligt én de gigantische tuin het Arboretum. Je kunt vanuit de Wageningse Berg de steile helling af waardoor je uiteindelijk weer terug bij de Uiterwaarden komt. De Wageningse Dijk is daarbij een hele leuke wandelroute die je langs de Neder-Rijn loodst. Hoeveel schepen kun je tellen?
Vergeet ook niet om één van de pondjes te nemen naar de verschillende dorpjes aan de andere kant van de Neder-Rijn, zoals Zetten. Je kunt natuurlijk ook proberen te zwemmen, maar dat wordt niet door mij aangeraden. Als je wilt zwemmen zijn er namelijk een aantal Rijnstrandjes waar je heerlijk met je vrienden kunt BBQ’en, zwemmen en feesten. Heerlijk!
Tenslotte moet je het natuurgebied de Blauwe Kamer wel bezoeken. Hier kun je regelmatig zilverreigers, aalscholvers en lepelaars spotten. Het is een heus vogelparadijs, maar ook voor wandelliefhebbers zeker een plek om graag terug te komen. Er is een wandelroute van drie kilometer die je door de prachtige natuur loodst. Zie jij de Galloways en koniks?
Arnhem en de Veluwe
Arnhem is de hoofdstad van de provincie Gelderland en ligt, net als Wageningen, aan de oevers van de Neder-Rijn. Arnhem was voor mij vooral een stad om ‘even onder de mensen te komen’. Want Wageningen was soms iets te klein voor mij en vanaf mijn kamer in Ede kon ik gemakkelijk binnen tien minuten naar Arnhem treinen. Arnhem heeft ontzettend veel winkels, restaurantjes en gezellige plekjes om te borrelen. Vooral tijdens het food-event Arnhem Proeft (begin juli) kun je de heerlijkheden van de stad proeven. In het Gelredome zijn er altijd wel leuke concerten te bezoeken en in het Park Sonsbeek kun je heerlijk tot jezelf komen. Arnhem is één van mijn lievelingssteden in Nederland.
Buiten de stad zijn er ook veel dingen te zien en te doen. Het Openluchtmuseum Arnhem is een plek waar jong en oud de Nederlandse geschiedenis kunnen ontdekken door mee te doen aan activiteiten, demonstraties en het ontdekken van museale gebouwen. Ook Burger’s Zoo ligt om de hoek. Ik ben in principe niet zo erg van de dierentuinen, maar in Burger’s Zoo waan je je echt in andere werelddelen. Zij zijn ook actief in de dier- en natuurbescherming, dus dat is altijd mooi meegenomen. Een dagje Burger’s Zoo is nooit saai.
Dan hebben we last but not least het Nationaal Park De Hoge Veluwe. De steden Arnhem, Ede, Wageningen, Apeldoorn en Harderwijk zijn de toegangspoorten tot de Veluwe. Nederland is mooier dan veel mensen denken en in de Veluwe is 55 vierkante kilometer gevuld met heidegronden, zandduinen en beboste gebieden. Hier heeft de natuur vrij spel en kun je de Nederlandse big five ontdekken: edelherten, wilde zwijnen, reeën, bevers en zeehonden. Met de laatste kun je beter naar het grenzende Harderwijk (dolfinarium) gaan, maar in feite kun je de big five binnen één dag afstrepen.
Het heuvellandschap van de Veluwe, dat in principe veel reliëf kent, is hartstikke leuk om per fiets te bezoeken: je racet met een hoge snelheid van de heuvels af en traint je billen tegelijkertijd op de wegen naar boven. Huppa! En na je fietstocht kun je nog heerlijk wijnen in een van de vele kleine dorpjes in het gebied (zoals Otterlo) of boek een overnachting in het nationaal park. Ook zijn er veel mogelijkheden om paard te rijden, te mountainbiken; zelfs windsurfen is mogelijk!
Wij hadden in Otterlo zelfs ons eerstejaarsweekend in een afgelegen boerderij. Dat was een ervaring om nooit te vergeten, want je begeeft je zó dicht bij de natuur. En voor je het weet sta je weer in een gigantische stad als Arnhem of Apeldoorn te koekeloeren. Het verbaasde me ook hoe heuvelachtig de Veluwe is. Met de fiets vanuit Wageningen of Renkum ben ik al vaak genoeg geschokt geweest van hoe snel ik over dat fietspad door de bossen roetsjte. Net een achtbaan.
Dit deel Langs de Rijn is voor mij een van de mooiste plekken die ons kikkerlandje rijk is. Leuke levendige steden en dorpen, veel natuur en veel plekken om te bezoeken. Daarnaast zijn steden als Nijmegen, Utrecht en Amersfoort zeker niet ver met de auto of de trein. Wil jij nog een weekje weg in eigen land? Overweeg deze regio dan zeker.