Menu Sluiten

Kaaskop in Washington D.C.: Langs monumenten en museums

Kaaskop doet vandaag Washington D.C. aan, omdat deze stad de afgelopen maanden een hoofdrol speelde in de wereldpolitiek. De stad staat vooral bekend om het Witte Huis, waar alle Amerikaanse presidenten intrekken gedurende hun presidentschappen. Afgelopen week kreeg Joe Biden daar zijn ’thuis’ aangewezen en ben ik natuurlijk weer geïnspireerd geraakt door de stad en zijn prachtige monumenten en museums.

Washington D.C. ligt zelf in geen staat, want de Amerikanen vinden dat een staat geen invloed mag hebben op de nationale politiek. De meeste uitbreidingen en woongebieden van de stad liggen daarom ook in de aangrenzende staten van Maryland en Virginia. Het welbekende militaire centrum – het Pentagon – bevindt zich bijvoorbeeld in de staat Virginia. Het stedelijke gebied van D.C. beslaat dus twee staten en het federale gebied zelf, met een totaal van 5,9 inwoners.

Zelf hebben mijn gezin en ik de federale hoofdstad van de Verenigde Staten bezocht in 2015 tijdens onze rondreis door Noordoost-Amerika (en delen van Canada). We verbleven een aantal nachten in Washington D.C. en keken onze ogen uit. Maar het Witte Huis? Dat viel toch wel tegen achter al die dranghekken en bomen. Laten we eens ontdekken wat de stad nog meer voor bestemmingen te bieden heeft die je wél optimaal kunt beleven en ervaren van dichtbij. De National Mall is compleet gevuld met de meest toonaangevende museums van de VS, aangevuld met verschillende monumenten uit de Amerikaanse geschiedenis. Dit is daarom ook de meest bezochte plek in de stad en heb je (gratis!) toegang tot de belangrijkste bezienswaardigheden. In dit blog gaan we langs de leukste en indrukwekkendste monumenten en museums om alles te leren over de Verenigde Staten. Maar eerst eens in detail kijken naar de National Mall – één van de grootste openluchtmuseums ter wereld.

Politieke gebouwen aan de National Mall

De National Mall is het gebied dat ligt tussen het Capitool – de zetel van de Amerikaanse volksvertegenwoordiging (wetgevende macht) – en het Washington Monument. Dit is maar liefst 3 kilometer lang en loopt af op de rivier Potomac. Ook het deel tussen het Washington Monument en het Lincoln Memorial wordt vaak tot de Mall gerekend. Het Washington Monument is omringd met talloze Amerikaanse vlaggen en staat in het midden te shinen op de National Mall. Het vormt het perfecte orientatiepunt tijdens je bezoek aan Washington D.C. en vanuit hier kun je de meeste museums al bewonderen van een afstandje. Als je iets verder de hoek om loopt, kom je uit bij het Lincoln Memorial. Dit gebouw is een gedenkteken aan de Amerikaanse president Abraham Lincoln, waar ook Martin Luther King zijn “I have a Dream” speech toesprak in 1963.

Het Witte Huis is helaas niet toegankelijk meer voor bezoekers buiten de Verenigde Staten, maar schroom zeker niet te stoppen voor de monumentale voorkant. Zoals ik al zei is het huis van de zittende president niet helemaal goed te zien achter de rijen met dranghekken, maar het is wel leuk om even het pand te zien dat altijd in het nieuws wordt gefotografeerd. Ik vond ook dat het Witte Huis veel kleiner leek dan ik dacht. Maar dat werd al snel rechtgezet met alle andere monumentale panden en museums aan de National Mall; die waren indrukwekkend genoeg!

Monumenten en Museums aan de National Mall

Aan de National Mall zijn tal van museums te vinden. Elk museum is gratis en de meeste zijn in handen van de Smithsonian National Museums. Hier heb ik even een lijstje met de grootste en indrukwekkenste museums; je kunt in het museum dus ook vinden wat er in de titel van het museum wordt gesuggereerd:

 • National Museum of African American History and Culture
 • National Museum of American History
 • National Museum of Natural History
 • National Gallery of Art
 • United States Botanic Garden
 • National Museum of the American Indian
 • National Air and Space Museum
 • Hishhorn Museum and Sculpture Garden
 • Smitsonian Institution Building “The Castle”
 • Freer Gallery of Art
 • National Museum of African Art

Wij bezochten tijdens ons bezoekje aan Washington D.C. het National Air and Space Museum, National Museum of Natural History en “The Castle”. Alle museums zijn ontzettend groot en hebben veel mogelijkheden tot (audio)tours en informatieborden alom. Vooral het National Museum of Natural History wilden Bram en ik graag bezoeken, omdat dit het decor vormde voor de films van Night at the Museum. “The Castle” is eigenlijk het hoofdgebouw van alle Smithsonian Museums en hier vind je ook de meeste informatie over de National Mall. Dus als je twijfelt over welke museums je het beste kunt bezoeken, raad ik je aan om dit gebouw eerst te betreden. Het National Museum of African American History and Culture zou ik ooit nog eens willen bezoeken, omdat dit pas gebouwd is na onze vakantie naar Washington D.C. Hier wordt de geschiedenis van de Afro-Amerikanen rijkelijk verteld en het blijkt hier ontzettend indrukwekkend te zijn.

Niet alleen de museums aan de National Mall zijn gratis te bezoeken, maar ook de vele monumenten! Het US Holocaust Memorial Museum documenteert op interessante maar gruwelijke wijze de tragedie van 6 miljoen Joden en een miljoen Roma. Drie verdiepingen zijn hier ingericht met de meest tragische gebeurtenis van wat er tijdens de holocaust is gebeurd. Ook het Korean War Memorial en Vietnam Veterans Memorial zijn indrukwekkende monumenten om te bezoeken. Zij eren de gesneuvelde krijgsmannen uit de Koreaoorlog (1950-1953) en de Vietnamoorlog (1955-1975).

Maar naast de gruwelijke gebeurtenissen in de Amerikaanse geschiedenis zijn er ook een aantal monumenten die mooie momenten uit de geschiedenis belichten. Het Franklin Delano Roosevelt Memorial, het Martin Luther King Memorial, het Lincoln Memorial en het Jefferson Memorial zijn alle vier indrukwekkende monumenten die de verhalen van de vier ambtstermijnen toelichten. Elke president van de Verenigde Staten heeft een belangrijke invloed gehad op de ontwikkelingen in het land en alleen hier in Washington D.C. worden die herinneringen zo tastelijk voor alle zintuigen. Het zijn tevens prachtige monumenten die al heerlijk prikkelen op je netvlies, dus de geschiedenis die deze monumenten met zich meedragen geeft een extra dimensie aan je bezoek aan Washington D.C.

En buiten de National Mall?

Het is natuurlijk onzin als ik je zou vertellen om alléén de National Mall te bezoeken. De meeste belangrijkste en indrukwekkendste gebouwen en monumenten staan dan wel hier, maar er zijn wel degelijk meer dingen te doen en te zien in Washington D.C.

De wijk Downtown is het economische centrum van Washington D.C., dus als je mannen in pak aantrekkelijk vindt, kun je hier zeker je hartje ophalen. Washington D.C. is een wereldstad, maar het voelt zeer zeker niet werelds aan. Die rust kun je vooral in de wijk Georgetown vinden. Hier kun je heerlijk wandelen over de campus van de universiteit of langs het historische Chesapeak and Ohio-kanaal struinen. Er liggen veel historische huizen en je kunt hier tamelijk goed een bodem liggen voor je avondje uit én daarna een leuke bar in stormen. Let wel op: de alcoholleeftijd is 21 jaar in de Verenigde Staten. In de wijk Georgetown, maar ook in de wijk Penn Quarter, kun je fantastisch winkelen. Rondom de Old Post Office zijn de leukste boutiques te vinden, dus pak je credit card maar vast uit je portemonnee. Adams Morgen is ook een leuke wijk om te bezoeken. Dit is de kunstige en etnische wijk van Washington D.C. en zul je veel latinocultuur terugvinden.

Natuurlijk kan het ook heet worden – óók zonder al die mannen om je heen in pak – en zijn verfrissende plekken ook zeker fijn om te kunnen bezoeken. Langs het Martin Luther King Memorial kun je al heerlijk langs het water lopen en in het voorjaar bloeit hier de kersenbloesem in volle getalen. Het District Wharf ligt niet ver hier vandaan en hier kun je een oesterbar en rumstokerij bezoeken. Vergeet ook zeker niet je voeten in het water te dompelen, want het water van de Potomac River is heerlijk fris. Je kunt in Georgetown ook bij het Key Bridge Boathouse kajaks of paddleboards huren en daarmee verkoeling zoeken op de Potomac River. Het Rick Creek Park is ook een leuke bestemming om te bezoeken.

Vanuit Washington D.C. kun je natuurlijk alle kanten op. Wij kozen ervoor om alles ten noorden van de federale hoofdstad bezoeken (Philadelphia, New York, Ottawa, Montreal), maar je kunt je ook meer focussen op de staten Maryland, Virginia en Delaware. De mogelijkheden zijn groot!

Of je nu de talloze monumenten of museums gaat bezoeken in Washington D.C., er is altijd wel iets te doen in deze federale hoofdstad. Doe Joe Biden zeker van mij de groeten als je de stad gaat bezoeken in de komende vier jaar.

Benieuwd naar andere plekken rondom de Washington D.C., zoals New York, Boston of Philadelphia? Schroom niet om deze blogs te lezen of om mij te contacteren voor het adviseren over een Rondreis op Maat. 

Geplaatst in Verenigde Staten & Canada

Misschien is dit ook iets voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *