Menu Sluiten

Kaaskop in Lissabon: Stad van de Zeven Heuvels

Ik betrap mezelf op het feit dat ik veel steden als favoriet bestempel. Madrid, Rome, Boedapest, Berlijn, Antwerpen,.. Het zijn allemaal mijn favoriete stad. Keuzes maken is nooit mijn sterkste punt geweest (behalve als het om Tindermatches gaat), dus ik zal binnenkort een klein overzicht maken met de leukste stedentrips in Europa. Maar vandaag de dag neem ik jullie mee naar mijn zoveelste ‘lievelingsstad’ Lissabon! En om heel eerlijk te zijn, is dit wel mijn favoriete bestemming in Europa als het gaat om gastronomie, architectuur en geschiedenis. Toch wel jammer dat ik zoveel geld heb betaald om Spaans vloeiend te leren, terwijl ik achteraf liever naar de buurman wil reizen ;). 

Vorig jaar sloot ik mijn Interrail avontuur af in de Portugese hoofdstad Lissabon. Hoe ik daar met de trein ben gekomen, laat ik even in het midden. Dat was me toch een hels avontuur! Maar toen ik eenmaal aankwam in het prachtige Lissabon, vergat ik de gehele traumatrein en kon ik de bedwantsen heerlijk uit mijn reiskoffer schudden. Lissabon is een stad die je direct verwelkomd. Er is veel te zien en veel te doen, maar het is ook prima als je enkel het strand ziet en weinig onderneemt. Het is een relatief kleine stad die veel te bieden heeft op het gebied van uitgaan, gastronomie, cultuur(geschiedenis) en watersporten. De stad van de Zeven Heuvels bezoeken we aan de hand van zeven karakteristieke plekken in dit blog. Vamos-lá? 

Baixa: het commerciële hart aan de Taag

De eerste plek die we in Lissabon aandoen is het commerciële hart van de stad. Toen ik nog op de meiden moest wachten – die een aantal uren later pas aankwamen – ben ik voornamelijk hier rond gaan struinen. Het gebied tussen Praca do Comércio en Praca Dom Pedro IV is ingekleurd met de leukste en modernste winkels die de Portugese hoofdstad kent. De wijk loopt op een natuurlijke manier over in de reeds-opgeknapte haven van Lissabon en je kunt hier overal de heerlijke zeebries van de Atlantische Oceaan opsnuiven. De lift Elevador de Santa Justa stamt uit 1902 en brengt je op 45 meter hoogte in het midden van de stad tot een spectaculair uitzicht. Ook de welbekende gele tram Ascensor da Glória brengt je vanuit de wijk Baixa naar de andere wijk Bairro Alto.

De Rua Augusta is de voornaamste straat met winkels die zich uitstrekt tot aan de triomfboog Arco da Vitória. Als je eenmaal onder de triomfboog loopt, kom je uit op het Praca do Comércio (zie foto) waar ooit het koninklijke Palácio da Ribeira werd gehuisvest. Nu is het echter het trefpunt voor hop-on hop-off busjes en gratis tourguides. Voor de studenten of gierige Nederlanders onder ons is het zeker een aanrader om een gratis tour te volgen. Je wordt door een leuk deel van Lissabon rond gegidst en krijgt verhalen te horen die je anders niet snel door je gehoororgaan hoort suizen. Aan het eind van de Praca do Comércio is een mini-strandje gevestigd waar je een prachtig uitzicht hebt op de andere kant van de Taagrivier. Ook kun je hier heerlijk langs de haven lopen, en vooral in de zomer is het hier flink vertoeven! Lissabon is niet de meest warme Europese stad, maar de de stad schijnt wel de meeste zonne-uren te hebben door het jaar.

Dit is het Praca do Comércio met de triomfboog op de achtergrond. Let wel op voor de duiven! (Kaaskop Abroad, 2019).

Bairro Alto: Dronken op Portugese hoogten

De wijk Bairro Alto is – zoals men al doet vermoeden – de “hoge wijk” van Portugal. Het viel me in ieder geval op dat de billen hard getraind worden en het niet per se verstandig is om zweterige voetjes in je slippers te steken. Ook als het geregend heeft, zijn de kiezelstraatjes van Lissabon een gevaar voor eigen leven. In ieder geval als je Tim heet en geen gevoel voor evenwicht hebt. Ik ben ongeveer 1-2 gevallen per dag. Óók in nuchtere toestand. 

Toch is het ontzettend gaaf om Lissabon te bezoeken, doordat de hoogteverschillen zoveel diepgang geven aan de stad. In Nederland kun je je dit niet voorstellen, maar je loopt gewoon constant tegen een helling aan te hijgen en je ogen uit te kijken. In de Principe Real staan paleisachtige gebouwen waar trendy winkels, bars en restaurants gevestigd zijn. Door de hele wijk zijn heerlijke restaurants te vinden en kun je overal uitgaan. Met name de straat Rua Nova do Carvalho – de “Pink Street” – is de Portugese variant van Stratumseind. De gehele roze (!) weg is een voetgangersgebied en staat vol van de kroegen en clubs. Ik vraag me nog steeds af waarom de Portugezen juist in deze wijk de meeste clubs hebben geopend, want het was een groot avontuur om (dronken) het hostel terug te vinden in Bairro Alto. Het verbaast me dat ik die hoogteverschillen heb weten te trotseren. En mocht je onderweg toch nog even moeten plassen, kun je terecht bij de Sexiest WC of Earth. De wand van het toilet is gevuld met alle verschillende kleuren toiletpapier. Deze kun je uitkiezen en meenemen naar de kleine kamer. Voor maar 1 EUR in stijl naar het toilet, dat kan alléén in Lissabon. 

Een van de schattige straten van Bairro Alto. Zie je het hoogteverschil? (Kaaskop Abroad, 2019)

Ponte 25 de Abril: San Francisco?

Daar waar de Amerikaanse stad San Francisco ontzettend bekend mee is geworden, is de rode hangbrug over de Taag tamelijk onbekend onder de Europeanen. De brug heette oorspronkelijk de Ponte Salazar – vernoemd naar de voormalige premier (lees: dictator) Salazar. Op de dag van de Anjerrevolutie op 25 april 1974 werd de naamplaat verwijderd en werd de brug demonstratief omgedoopt tot de Ponte 25 de Abril. De brug heeft een autodek met zes rijstroken en een spoorlijn. Je moet er helaas wel tol voor betalen. Gelukkig biedt de brug een indrukwekkende achtergrond aan op je insta-foto’s. 

Aan de voet van de brug ligt de wijk Alcantara en dit is voornamelijk een wijk waar je heerlijk kunt wonen en museums kunt bezoeken. Alcantara komt van het Arabische woord Al-quantárá (let. Brug). De oorlog tussen de Moorse indringers en de Portugezen vond plaats bij de brug en Portugal verloor de strijd. Vanaf dat moment regeerde Koning Filipe II van Spanje Portugal. De LX Factory is de voornaamste bezienswaardigheid in Alcantara. Dit voormalige industriële gebouw is nu omgedoopt tot een hip epicentrum voor kunst, cultuur en gastronomie. Als je iets meer naar het westen loopt langs de kade van de Taag kom je uiteindelijk uit in de stadswijk Belém. Dat is de volgende stop.

Hier zie je de Ponte 25 de Abril (én Cristo Rei) in zijn volle glorie boven de Taag hangen (Kaaskop Abroad, 2019).

Belém: stadswijk van de zoetigheden

Ver ten westen van het stadscentrum ligt de wijk Belém. De Torre de Belém is het bekendste gebouw van Portugal. Dit gebouw verrijst uit het water en stamt uit 1519 om Portugal tegen de Engelse en Hollandse piraten te beschermen. Oorspronkelijk stond de toren op een eiland op de Taag, maar door de ernstige aardbeving van 1755 staat de toren tegenwoordig aan de oever van de Taag. Belém staat verder bekend om haar zoetigheden pastéis de Belém. Leuk voor de aankomende feestdagen om te bakken! In de bijgevoegde link staat een heerlijk recept voor je te wachten. Je mag altijd een pastéi de Belém naar mij toesturen hoor! https://www.24kitchen.nl/recepten/pasteis-de-belem

Het MAAT – Museu de Arte, Arquitetura e Tecnologia – ligt iets dichterbij het centrum en is dé culturele hotspot van Lissabon. Je hoeft er zeker niet naar binnen te gaan, want enkel de buitenkant van dit museum is het al meer dan waard. Het is het leukst om vanuit Belém de tram te pakken naar het stadscentrum. De gele, oude trams lijkt gevaarlijke voertuigen waar je zeker niet levend naar je bestemming komt, maar het is wel een hele leuke herinnering. Je kunt je kaartje gewoon kopen bij een van de haltes of bij de tramchauffeur. Tram 28 staat bekend als de toeristentram, want stiekem worden de trams nog maar zelden ingezet. Deze loopt vanuit het stadscentrum langs alle bezienswaardigheden en is dus ook een leuk alternatief van een hop-on-hop-off bus. Als je toch liever een wat minder wilde rit wilt, kun je de trein pakken of een van de steps. Steppen is helemaal hot tegenwoordig in Europese steden en de vlakke, geasfalteerde kade maakt het helemaal toegankelijk om dit nieuwe vervoersmiddel te besteigen. 

Torre de Belém, Lissabon (Kaaskop Abroad, 2019).

Cristo Rei

Voordat we daadwerkelijk echt terug naar het centrum steppen, stoppen we even bij het Cais do Sodré. Dit is een grote ferryhaven en metro/treinstation waar vanuit je heel gemakkelijk de andere gemeenten in het metropole gebied van Lissabon kunt bereiken. Met de ferry ben je binnen een half uur tot een uur aan de andere kant van de Taag. Zorg wel dat je uitstapt bij het plaatsje Cacilhas, want vanuit hier kun je heel gemakkelijk de bus pakken naar het standbeeld Cristo Rei. Net zoals in Rio de Janeiro bewaakt Christus de stad Lissabon. Het gebouw is opgeleverd in 1959 en is in totaal 103 meter hoog. Je kunt er zelfs in met een lift, maar omdat het standbeeld al op een berg staat, is het uitzicht ook onderaan het standbeeld spectaculair (zie foto). 

Een ferrykaartje kost 1.25 EUR en is het dus meer dan waard. Je kunt natuurlijk ook zwemmen, maar dan ben je wel moe wanneer je eenmaal aankomt. Je ziet mij gelukkig niet zweten op de foto hieronder.

What a view! En dan bedoel ik de achtergrond en niet die hunk in het roze-witte overhemd (Kaaskop Abroad, 2019).

Alfama: dwalen door de Moorse wijk

De wijk Alfama is misschien wel het historische hart van de stad Lissabon, maar het is 100% zeker het kleurrijke gedeelte. Het oude volksbuurtje is tegen een heuvel aan gebouwd en het ligt aan het kasteel Castelo Sao Jorge. Het bestaat uit een wirwar van smalle klinkersteegjes, slingerende straatjes en bloemrijke binnentuintjes. Net als de wijk Alcantala is Alfama hevig beïnvloed door de Moren. Het Arabische woord Al Hamma (let. baden/fonteinen) werd aan deze wijk gegeven, doordat er enkele warmwaterbronnen aan de voet van de heuvel lagen. Hier heeft de aardbeving van 1755 echter weinig invloed gehad, dus de meeste gebouwen zijn intact gebleven. Ik heb tram 28 al genoemd in een vorige bestemming van Lissabon en ook deze komt door de prachtige wijk Alfama. Met de tram kom je tot bijna bovenaan en hier heb je een waanzinnig uitzicht over de stad en de Taag (aanrader: Miradouro de Santa Luzia). Ook staat hier de oudste kathedraal van Lissabon (Sé Catedral). Stiekem is de hele wijk één grote bezienswaardigheid. 

Alfama staat verder bekend om de fadomuziek, het Portugese levenslied. Er zijn verschillende barretjes en restaurants in de wijk waar fado wordt gespeeld. Ik kan je wel een aantal restaurantjes aanbevelen, maar ik vergeet al wat ik gisteren heb gegeten. Oké, toevallig was het sushi, maar normaliter vergeet ik het. De meest bekende fadozanger is Amalia Rodrigues en haar huis (in Alfama) is omgetoverd tot een museum. Het leukste is om tijdens je reis een fadoschool bezoekt en misschien mag je wel meezingen of dansen op de Portugese volksdansen. 

Als je uiteindelijk door de schattige straten van Alfama hebt rondgestruind en op de fadomuziek hebt gedanst, kom je uiteindelijk aan bij het Castelo Sao Jorge. Dit kasteel is gebouwd door de Moren en doet mij heel erg denken aan het Alhambra in Spanje. Het kasteel is ongelovelijk mooi van binnen en biedt een nog mooier uitzicht op de stad Lissabon. 

Gezellig stukje van de wijk Alfama. Zoals je ziet kan het vrij toeristisch zijn, maar dan moet je maar een ander schattig kiezelstraatje inslaan (Kaaskop Abroad, 2019).

Parque Florestal de Monsanto

Lissabon geeft zoveel indrukken weg en ik begrijp het als je toe bent aan ontspanning. Je kunt het binnenland van Portugal ingaan, maar je kunt ook iets buiten de stad een frisse neus scheppen in het Parque Florestal de Monsanto. Dit park is eigenlijk een beschermd bos met een oppervlakte van duizend hectare en is daarmee het grootste gemeentelijke bos van Portugal. Vanuit de bossen heb je een prachtig uitzicht op de rivier de Taag, de Atlantische Oceaan en natuurlijk Lissabon zelf. Je kunt hier allerlei verschillende activiteiten ondernemen, dus er is altijd wel weer iets te doen. Bereid je alvast voor op een bezoek aan het Portugese Sintra. Daar komt binnenkort een blog over, namelijk. 

Zeven bezienswaardigheden in de stad van de Zeven Heuvels. Lissabon heeft mijn hartje verovert, en misschien nog het meeste mijn maag. Ik rammel naar meer Lissabon en de zes dagen die ik er was in 2019 waren echt niet genoeg! Natuurlijk zijn er ontzettend veel meer dingen te doen en te zien in Lissabon, maar hopelijk geeft dit blog je de perfecte handvatten voor een eerste (of tiende) bezoek aan Lissabon. Vergeet ook zeker niet te verdwalen in de straten van Bairro Alto en ga gewoon een restaurant in zonder op Tripadvisor te kijken. Lissabon is nog niet verpest door de toerist en het kriebelt in mijn buikje om hier weer naartoe te reizen. 

Nog meer reislust naar Portugal? Ontdek deze pagina op Kaaskop Abroad!

Geplaatst in Europa

Misschien is dit ook iets voor jou?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *