Menu Sluiten

Kaaskop viert Halloween: Trip or Treat?

Happy Halloween! Dit gruwelijke feest wordt ook onder de Nederlanders steeds populairder. Deze feestdag, welke is overgewaaid uit de Verenigde Staten, wordt gevierd op 31 oktober. Maar eigenlijk zijn er gedurende de hele maand oktober wel halloweenactiviteiten te zien!

In mijn eigen wijk Brandevoort wordt elk jaar een halloweenoptocht gevierd, genaamd “Brandoween”. Ontzettend origineel. De route liep zelfs een aantal jaren door onze eigen straat en dan durfde ik nooit op die dag naar buiten te komen. Ook herinner ik me dat we een keer bij vrienden van ons waren en er allemaal kinderen langs de deur kwamen voor snoepjes. Niet veel later stond hun buurman in de voortuin voor het raam met een spookmaster. Ik heb nog nooit zo’n groot trauma opgelopen in mijn hele leven. Heel veel huizen zijn versierd en sommige straten gaan ook gezamenlijk verkleed de straat op om mensen bang te maken.

Dit jaar (2022) heb ik maar zelf een Halloweenfeestje gegeven en dat met mijn lieve vrienden en familie gevierd. Net zoals in de Amerikaanse halloweenfilms wilde ik het horrorfeest een keer goed vieren. Maar wat wordt er nou precies gevierd tijdens Halloween? Wat is er nou zo leuk aan je broek volschijten?

Trick or Treat

Halloween (origineel Hallo we’en) zou afstammen van een eeuwenoud Keltisch festival om het einde van het oogstseizoen te vieren. De Kelten geloofden dat op 31 oktober de grens tussen de doden en de levenden vervaagd werden en de overleden mensen schade aan kwamen richten bij de levenden. Door een kostuum met masker te dragen kon je de doden afschrikken! Dus dat verklaart waarom er zoveel mensen zich verkleden in de Verenigde Staten. Op 1 november, Allerheiligen, wordt volgens kerkelijk gebruik alle heiligen van de rooms-katholieke kerk gezamenlijk herdacht. Een dag later viert de rooms-katholieke kerk Allerzielen, ter herdenking van alle gestorvenen.

Halloween is daarna geïntroduceerd in Amerika, migratie enzo, en is na Kerstmis het meest commerciale feest van het jaar. Vooral in de Verenigde Staten spenderen mensen veel aan nieuwe pakjes, nieuwe versieringen voor het huis en gemiddeld 1,7 kilo Halloweensnoep per jaar. Wat een lekkernijen, je hoort het wel! 1 november kun je dan beter gebruiken om even eens goed te sporten.

Het spookfeest is eigenlijk niet bedoeld voor volwassen. In de Verenigde Staten mag je onofficieel niet als 12-plusser langs de huizen gaan om snoep te halen. Ik ga later als papa Tim mijn kinderen daarom voor mij op pad sturen. 30% papa-belasting kunnen ze wel degelijk verwachten.

Naast al dat snoep en de gekke kleding is er nog een karakteristiek tijdens Halloween: de pompoen! Halloween en pompoenen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het uithollen van pompoenen is altijd een leuke bezigheid, vooral om er een wedstrijd van te maken wie de mooiste pompoen heeft uitgehold. Maar waarom? Het zorgt er blijkbaar voor dat geesten worden weggejaagd. Ik heb voor Halloween dit jaar al een prachtige pompoen naast mijn nachtkastje gelegd. Mij krijgen ze dit jaar niet!

Trip or Treat

We hebben door de jaren heen een aantal spannende plekken bezocht, zoals Sleepy Hollow (New York) en Alcatraz (Californië). Daarnaast is een bezoek aan het heksenstadje Salem in de Amerikaanse staat Massachussetts zeker een aanrader. Wist je dat hier de film Hocus Spocus zich afspeelt? En ook in de Amerikaanse staat Ohio kun je nog trillend op je benen het verlaten stadje Helltown bezoeken. Maar ook in Nederland kun je je hart ophalen, of er juist een aanval van krijgen, op een aantal spannende bestemmingen:

Op het Landgoed Singravenin Denekamp, blijkt het te spoken. Dit is een vormalig klooster en hier ging een van de nonnen stiekem om met de mensen uit het dorp. Zij werd door de rest van de nonnen levend ingemetseld in de muren van het kloosters en in de jaren erop gebeurden er vreemde ongelukken in het huis. Ze wordt soms gezien van achter de ramen. Je kunt er nu wel een bruiloft houden of seminars organiseren. Vergeet dus niet om een stoel vrij te houden…

Een andere leuke plek om te bezoeken tijdens Halloween is het psychiatrisch ziekenhuis Sancta Maria, in Noordwijk. Middenin de duinen is het ziekenhuis hier gebouwd speciaal voor rvouwelijke patiënten. Hier werd vroeger wel eens geëxperimenteerd met geesteszieke patiënten. Bezoekers zeggen er wel eens overvallen te zijn door een vreselijke kou en hoofdpijnen. Ook slaan er plots deuren dicht terwijl er niemand in het gebouw aanwezig is. Op Netflix staat een hele interressante serie, “Ratched”, dat gaat over zo’n psychiatrisch ziekenhuis.

Naast de festiviteiten zoals in ‘ons’ mooie Brandevoort zijn er in de buurt talloze andere evenementen te bezoeken. Zo ben ik al een keer in Toverland Halloween geweest en heb ik daar mijn angst voor clowns weten te overwinnen. Het is best gek, want voor dit uitje met mijn vrienden was ik ontiegelijk bang tijdens het fietsen door het donker. – Oké, het was ook heel erg donker en ik zag opeens een gekke oude man op een bankje zitten. Dat was me nog een partij schrikken. Trau-ma’s. – Maar nu ben ik er niet super bang meer voor.

Ook Walibi Fright Nights is een evenement om U tegen te zeggen. Er wordt duidelijk gezegd dat de scare actors je nooit en te nimmer zullen aanraken. Nou wél dus. Ook in andere pretparken zijn er halloweenactiviteiten, zoals in het Catalaanse PortAventura. Hier ben ik met mijn beste vriendinnetje Julia eens rond wezen struinen tijdens Halloween en heb er wel vier luiers per dag verslonden. Leuk was het wel zeker. Er zijn ook tal van haunted houses en horrorroutes in bijvoorbeeld Mierlo (Horror Night) en Beverwijk (Night of Darkness).

Verder zijn er nog zoveel gekke horrorverhalen die de rondte ingaan. Nederlandse legendes als die van de Bokkenrijders en de Witte Wieven zijn ook heel interressant om over te lezen. Ze zouden daar eens een attractie over moeten maken ofzo (ha-ha-ha, duh).

Enfin, we weten nu grotendeels alles over het evenement Halloween en waar je gedurende de maand oktober jezelf de stuiten op het lijf kunt jagen. Wat een feest! En als je toch liever thuis blijft, kun je ook een leuke horrorfilm op zetten, geesten oproepen met een Ouija-bord of om 12 uur ’s nachts in de spiegel drie keer rondjes draaien om je dinnie Mary te zien verschijnen. Happy Halloween, spookjes van me.

Geplaatst in Gastronomie & Feesten, Verenigde Staten & Canada

Misschien is dit ook iets voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *